Zo Blijft Boekbloggen Leuk

Boekenblog valkuilen craving pages

Alles heeft zijn ups en downs en boekbloggen is geen uitzondering op die regel. Ik begon in 2010 met mijn blog Craving Pages. Ik heb heel veel toffe dingen meegemaakt dankzij mijn blog, maar ik heb ook dieptepunten gekend. Ook boekbloggen kent valkuilen waar je voor moet oppassen.

Aangezien ik minstens een keer in elke valkuil ben gestapt leek het me een goed idee om jullie te behoeden voor de fouten die ik heb gemaakt. Zo hoeven jullie niet dezelfde fouten te maken en blijft boekbloggen leuk.

Boekenblog valkuilen craving pages

Valkuil 1: Te veel hooi op je vork nemen

Alle bloggers krijgen vroeg of laat te maken met deze valkuil. Je blog is in de groei. Je ziet je bezoekersaantallen stijgen, je krijgt meer volgers op Bloglovin’ en je social media kanalen, je ontvangt vaker leuke mail van uitgeverijen… en nu denk je dat je ook meer-meer-meer moet doen om deze mensen te pleasen.

Toen ik pas begon met bloggen over boeken schrok ik van de toenemende bezoekersaantallen en volgers. Ik was ervan overtuigd dat ik om te blijven groeien meer-meer-meer moest doen. Meer artikelen en recensies uploaden, meer boeken lezen, ik moest van mezelf meer foto’s op Instagram zetten en meer filmpjes op mijn YouTube kanaal.

Mijn doel was 2 artikelen per dag en dan ook nog eens twee video’s per week. Ik verbaas me er soms wel over dat ik dat zo lang vol heb gehouden.

Er was een heftige boekbloggerburnout voor nodig om me duidelijk te maken dat ik niet langer fanatiek bezig was, maar eerder obsessief.

Tips:

 • Werk vooruit
 • Streef realistische doelen na
 • Wees niet te streng voor jezelf
 • Vraag niet meer recensie-exemplaren aan dan dat je realistisch kunt lezen op korte termijn
 • Het is helemaal niet erg om recensie-exemplaren af te wijzen die je niet aanspreken of waar je geen tijd voor hebt
 • Of om recensie-exemplaren die je niet hebt aangevraagd niet te lezen (je kunt eventueel proberen of een bevriende boekblogger wel interesse heeft in het boek, vind de uitgeverij ook fijner dan dat het in de kast stof staat te vangen)

Valkuil 2: Jezelf vergelijken met andere bloggers

Het is menselijk om nieuwsgierig te zijn naar hoe andere boekbloggers werken. De sleutel is om jezelf niet te laten ontmoedigen door bloggers die meer volgers hebben, meer recensie-exemplaren ontvangen of vaker worden uitgenodigd voor blogtours of offline evenementen.

Ik geef eerlijk toe dat ik en het groene monster geen vreemden zijn van elkaar. Iedereen wordt wel eens jaloers op het succes van een ander. Het is belangrijk om te onthouden dat deze succesvolle bloggers enorm hard hebben gewerkt om hun begerenswaardige positie binnen de boekenblogwereld te bereiken.

Jaloezie is gelukkig een emotie die zich gemakkelijk laat ombuigen tot iets positiefs:

 • Zelfkennis: We worden jaloers als iemand anders iets heeft (bereikt) of kan wat we zelf ook graag willen hebben, bereiken of kunnen. Soms zijn we ons niet eens bewust van wat we willen tot we het bij een ander zien. Wanneer je weet wat je wilt kun je naar je doel toewerken.
 • Motivatie: Jaloezie wordt heel vaak veroorzaakt door FOMO ofwel de fear of missing out. Ben je bang dat je blog nooit zo succesvol zal worden als die van de blogger waardoor het groene monster is ontwaakt? Gebruik je jaloezie dan als motivatie! Het is immers hard werk om de top te bereiken.
 • Netwerken: Hoewel we jaloezie vaak als iets negatiefs zien zijn de meeste mensen juist gevleid wanneer iemand bekend jaloers te zijn op hun. Trek dus gerust de stoute schoenen aan en vertel de blogger waar je stiekem zo tegenop kijkt dat je een beetje jaloers bent op hun populariteit, mooie foto’s of sterke artikelen. Veel bloggers zijn zelfs bereid om je wat tips of adviezen te geven.

Het domste wat je kunt doen is je door je jaloezie te laten veranderen in een verschrikkelijk onaangenaam mens. Ga dus niet trollen in de reacties van de blogger en probeer hun populariteit niet te ondermijnen met lelijke leugens op social media. Ik vermoed dat ik jullie dit eigenlijk niet hoef te vertellen omdat er volgens mij alleen maar leuke mensen op mijn blog komen. Maar ik zeg het toch just in case, want helaas is in het verleden wel gebleken dat niet iedereen zich houdt aan de internet etiquetteregeltjes.

Valkuil 3: Drama

Dat brengt mij alweer bij de laatste valkuil: drama. Net zoals in elke andere blogniche heeft ook het boekenblog wereldje zo haar soap-momenten. Zelf houd ik me daar het liefst verre van. Aangezien ik al zo slecht ben in valkuilen een en twee omzijlen ben ik erg blij dat ik hier kan melden dat ik er wél goed in ben om drama te vermijden. Drama is immers wel een van de dingen waar ik enorm gevoelig voor ben. Negatieve gebeurtenissen of opmerkingen kunnen mij maandenlang plagen en me zelfs het plezier in bloggen even helemaal ontnemen.

Wil jij dat voorkomen dan heb ik natuurlijk weer enkele tips voor je…

 • Bemoei je niet met andermans ruzie; je bent niet verplicht om een kant te kiezen.
 • Geloof niet alles wat je hoort of leest; het is immers het internet mensen en iedereen kan typen / zeggen wat hij of zij maar wil of het nu waar is of niet.
 • Unfollow of unfriend mensen die niet goed voor je zijn; maak je alsjeblieft niet druk over gekwetste gevoelens van mensen die giftig voor je zijn.
 • Weet wie je échte vrienden zijn; en let op je woorden bij iedereen die je niet voor de volle 100 % vertrouwt.
 • Ken je omgeving; ben je lid van een groep waarin om de week een nieuwe rel plaatsvind dan is het misschien tijd om je af te melden.
 • Probeer relschoppers en roddelkonten te identificeren en hoedt je voor hen; deze types trekken drama aan zoals kak vliegen aantrekt.
 • Bewaar geheimen die je in vertrouwen worden verteld ook écht; moet ik dit echt toelichten?
 • Creëer zelf geen drama
 • Probeer misverstanden te voorkomen door duidelijk te zijn; heel veel drama begint met een misverstand. Om drama te vermijden kun je daarom maar beter zo duidelijk mogelijk zijn.

Mocht je worstelen met een van deze valkuilen dan mag je me altijd een berichtje sturen. Ik bied graag een luisterend ook en ben altijd bereid om mee te denken over een oplossing.

Belangrijk is om te onthouden dat de boekenblogwereld en boekbloggen 99,9% van de tijd gewoon heel erg leuk is.

Wat is jouw ultieme (boeken)blogvalkuil?

5 thoughts on “Zo Blijft Boekbloggen Leuk

 1. Ik moet mezelf er af en toe eens aan herinneren dat ik mag bloggen. Dat het een hobby is en dat het dat ook moet blijven. Er hoeft dus geen vast aantal posts per week te verschijnen, ik hoef niet op elke blogpost van anderen te reageren en ik moet ook niet tegen de klok in lezen om een recensie sneller te kunnen plaatsen. Maar dat durf ik dus wel af en toe te vergeten en dan moet ik er me er weer even aan herinneren.

 2. Wat ik wel eens lastig vind is CONTINUÏTEIT. Op een gegeven moment heb ik een hele poos niet meer geblogd, omdat ik me er niet toe kon zetten op dat moment en als ik ergens een hekel aan heb is het mezelf dwingen. Het moet wel leuk blijven uiteraard. Intussen ben ik een beetje aan het oefenen met vooruit werken, ik ben daar nooit echt goed in geweest, maar blijf het toch proberen! Zeker omdat het als chronisch zieke erg handig is, voor als het eens even tegen zit, zoals vandaag bijvoorbeeld, Ik zou vandaag eigenlijk beginnen mee te doen aan Friday Five, maar in plaats daarvan heb ik helaas plat gelegen, erg jammer 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.