Wanneer we het hebben over over self care of me time denken veel mensen automatisch aan een ontspannen avondje met een gezichtsmaskertje, een goed boek, wat geurkaarsjes en een flink mok thee binnen handbereik. Maar self care gaat natuurlijk veel dieper dan lief zijn voor de uiterlijke mens. Het is belangrijk om ook aan je gevoelens en emoties te denken in je self care routine. Daarom help ik je vandaag met het maken van een begin met een mental health journal.
Hoewel ik het al vaker met jullie heb gehad over mental health en het bijzonder over mijn eigen worstelingen met mijn geestelijke gezondheid heb ik volgens mij nog nooit écht verteld waarmee het allemaal begon.

Officieel ben ik in 2010 voor het eerst gediagnosticeerd en wel met PTSS en depressie. Het was in de nasleep van de zelfmoordpoging van een dierbare van me die ik toen ternauwernood wist te verijdelen. Toch weet ik dat mijn mentale problemen al van veel vroeger stammen.
Jarenlang heb ik vanalles geprobeerd: medicatie, (groeps)therapie, EMDR en zelfs holistische geneeskunde. Ik was tot alles bereid om van de ellendige gevoelens in mijn binnenste af te komen.
Maar weet je wat eigenlijk het allerbeste bleek te werken? Schrijven.
VOORDAT IK VERDER GA EEN WAARSCHUWING!!!
Journalen kan een waardevolle aanvulling zijn op de hulp van een huisarts, psycholoog of coach, maar het is absoluut geen vervanging! Wanneer je echt met jezelf in de knoop ligt dan raad ik je aan om erover te praten met iemand die je vertrouwt; dat kan een famlielid of vriend(in) zijn maar ook je huisarts.
Waarom schrijven voor mental health?
Om aan je mental health te kunnen werken is het van belang dat je begrijpt wat er precies aan de hand is in je hoofd. Begin is een hele goede tool die daarbij kan helpen. Het is een manier om jezelf uit te drukken, gebeurtenissen te verwerken, meer zelfkennis te krijgen en om persoonlijke groei te bewerkstelligen.
Voor mij is het een manier om mijn gevoelens (met name mijn angsten), emoties en gedachten te uiten en zelfs een klein beetje los te laten. Ook gebruik ik mijn journal om meer inzicht te krijgen in mijn triggers.
Tenslotte is mijn journal een fantastische manier om mij gefocust te houden op mijn grootste doel.
Zo ben ik ermee begonnen
Ik begon pas echt met journalen toen ik ontdekte dat ik in verwachting was van Noud. De eerste maanden waren voor mij enorm onzeker omdat ik voor Noud al meerdere miskramen had gehad. Het was zo heftig dat ik eigenlijk nog niet zo veel vertrouwen in mijn zwangerschap had.
In mijn omgeving was er eigenlijk niemand met wie ik over mijn angst kon praten. Niet omdat er niemand bereid zou zijn om naar me te luisteren, maar omdat ik doodsbang was dat ik onheil over mezelf af zou roepen als ik mijn angsten hardop uitsprak. Ik was niet bepaald rationeel in die periode. Sterker nog: ik kwam nauwelijks nog van de bank af omdat er, zolang ik daar lag, nog niets mis was gegaan met mijn zwangerschap.
Gevoelens laten zich echter niet zomaar onderdrukken en wat eruit moet moet eruit. Ik besloot om mijn gevoelens op te schrijven. Voor mijn gevoel kon ik op die manier mijn gevoelens uiten terwijl ze toch nog van mij bleven. Het verraste me dat het werkte.
Elke dag schreef ik trouw mijn diepste gevoelens op in een boekje waar ik ook nu nog regelmatig doorheen blader. Je zou misschien verwachten dat ik sip wordt van zoveel angstige dagboek-schrijfsels, maar ze vullen me vooral met liefde omdat uit ieder zinnetje blijkt hoe hard ik naar het kleintje in mijn buik verlangde. Ik vind dat mooi.
Wat journalen voor je kan betekenen
Als iemand die inmiddels al een paar jaar dagelijks haar journal bijhoudt heb ik heel veel geleerd over de vele voordelen van journaling. Eigenlijk heeft het resultaat van journaling al mijn verwachtingen overtroffen.
Dit is wat journaling voor mental health zo waardevol maakt:
- Dagelijks journalen kan je helpen bij het identificeren van je triggers (angst).
- Het kan je helpen om je zorgen, angsten en triggers te relativeren.
- Het is een goede manier om negatieve gedachten te identificeren en ze kritisch te betwisten.
- Een journal is een veilige plek waar je ALLES in kwijt kunt in de wetenschap dat je journal je nooit zal veroordelen.
- In een journal kun je zowel je symptomen als de stappen naar een doel bijhouden.
Zo begin je met journalen
Journalen is voor mij inmiddels net zo normaal als mijn tanden poetsen en een kop thee zetten in de ochtend. Maar als journalen nog geen plaatsje heeft in je dagelijkse routine dan heb je wellicht wat aan mijn artikel over hoe je jezelf een nieuwe gewoonte aan kunt leren.
Een goede manier om jezelf te motiveren is door stil te staan bij wat je motivatie is om te gaan journalen.
- Waarom wil je journalen?
- Wat hoop je met het bijhouden van een journal te bereiken?
- Op welke manier gaat journalen jou helpen je doel te bereiken?
De redenen zullen voor iedereen anders zijn. Ik heb een paar voorbeelden voor je op een rijtje gezet:
- Productiever worden
- Journalen kan leiden tot meer creatieve ideeën
- Even stil staan bij de mooie dingen in je leven
- Meer zelfvertrouwen
- Zelfkennis verbeteren
- Onthaasten
- Concrete doelen stellen en ondersteuning bij het behalen van die doelen
- Leren lief te zijn voor jezelf
- Tot rust komen / mindfulness
- Stress verminderen
- Meer inspiratie
Wanneer je voor jezelf duidelijk hebt wat je met je journal wil bereiken is het veel gemakkelijker om jezelf een journal-gewoonte aan te leren. Helemaal met de tips uit mijn eerdergenoemde artikel over nieuwe gewoonten aanleren.
Mijn belangrijkste reden om te gaan journalen was dat ik mezelf wilde leren om op een andere, lievere manier tegen mezelf te praten. Ik stel altijd extreem hoge eisen aan mezelf en ben rap geïrriteerd wanneer iets niet wil lukken. In het verleden voelde ik me ook echt een mislukkeling wanneer iets niet goed genoeg was naar mijn zin. Daarbij praat (ja, dit is nog steeds iets waar ik heel erg op moet letten) ik mezelf geregeld aan dat andere mensen mij stom vinden.
Door middel van journalen ben ik me pas echt heel erg bewust geworden van al die lelijke dingen die ik mezelf vertelde. Waardoor ik ook in het dagelijks leven beter let op de manier waarop ik tegen mezelf praat. Geen “je bent een mislukking” meer, maar “waarom is dat niet gelukt en op welke manier kan ik het nog meer proberen”.
Verschillende vormen van journaling
Als boekenworm haak ik graag in op beweringen dat iemand niet van lezen houdt met het antwoord: “Je hebt gewoon nog niet het goede boek gevonden.”
Ik ben ervan overtuigd dat dit ook geldt voor mensen die denken dat journaling niets voor hen is. Je hebt gewoon nog niet de juiste methode gevonden. Journaling hoeft er niet altijd uit te zien als een tienermeisje dat in het licht van haar bureaulamp een schattig boekje met een hangslotje volschrijft met haar crushes.
Er zijn enorm veel manieren om te journalen bijvoorbeeld:
- Bullet journaling – dit is momenteel een van de bekendste vormen van journaling. Bullet journalen is een methode waarmee je op overzichtelijke wijze een gewoon notitieboekje om kunt toveren tot een planner/agenda, notitieboek en dagboek.
- Dagboek – dit is de meest klassieke vorm van journaling waarbij je dagelijks je belevenissen, gedachten en diepste geheimen toevertrouwd aan een notitieboekje (al dan niet met slotje 😉)
- Dankbaarheidsdagboek – dit is een goede manier om elke dag even stil te staan bij de mooie momenten van die dag.
- Droomdagboek – in plaats van elke dag op te schrijven wat je hebt meegemaakt houd je bij waarover je hebt gedroomd. In je dromen verwerk je prikkels van de dag en dus kunnen dromen leiden tot bijzondere inzichten.
- Morning Pages – dit is een vorm van journalen waarbij je elke ochtend gedurende een bepaalde tijd (15-20 minuten) of een x-aantal pagina’s gaat freewriten. Dat betekend dat je alles wat er maar in je opkomt op dat moment neerpent op papier. Wat het ook is. Bij voorkeur in de ochtend opdat je de dag kunt beginnen met een schone lei.
En ook wanneer je niet zo’n schrijver bent zijn er manieren om toch een mental health journal bij te houden:
- Invuldagboek – is vooral schrijfinspiratie het probleem dan zou je kunnen gaan voor een invul-dagboek. Deze bevatten dagelijks enkele vragen of prompts om je te inspireren.
- Artjournal – hierin kun je je creativiteit op de vrije loop laten. Het hoeft niet mooi of perfect te zijn; het gaat erom dat je jezelf even helemaal los laat op papier door middel van tekenen, schilderen, schetsen en / of doedelen.
- Scrapjournal – dit is een vorm bij journalen waarbij je collages maakt van je herinneringen door foto’s op creatieve wijze in te plakken en te versieren met washitape, stickers, plaatjes van internet, knipsels uit oude kranten of tijdschriften, enz.
- Videodagboek – je kunt ook dagelijks een filmpje opnemen waarin je de gebeurtenissen van die dag doorloopt en praat over je gevoelens. Of film gedurende de dag bijzondere dingen die je graag wilt onthouden. Je gaat dus eigenlijk vloggen, maar dan lekker voor jezelf.
- Audiodagboek – of neem je dagboek op in de vorm van spraakberichten zonder video. Scheelt wel wat ruimte op de telefoon.
Wat heb je nodig
Om aan de slag te gaan met journaling heb je eigenlijk maar twee dingen nodig: een boekje en een degelijke pen of potlood.
Nu is een van de belangrijkste tips die ik je kan geven om journalen vol te houden: zorg dat het leuk is. Om die reden gebruik ik naast mijn boekje en een degelijke vulpen ook een aantal andere fijne spulletjes:
- Fineliners in verschillende dikten om te schrijven en te tekenen en die niet afgeven wanneer ik iets markeer
- Gekleurde fineliners; ik hou van pastel kleurtjes
- Een lineaal
- Markeerstiften en brushpennen
Verder heb je natuurlijk een geschikt boekje nodig. Verderop in deze post zal ik een aantal van mijn favorieten met jullie delen.
Wat schrijf je in een mental health journal?
Een van de moeilijkste dingen op het gebied van schrijven is beginnen. Ik merk dat iedere keer opnieuw wanneer ik een beginnetje wil maken met een nieuwe blogpost en mijn cursor ongeduldig knipperend staat te wachten op mijn inleiding.
Als je besluit om te beginnen met een mental health journal is het natuurlijk helemaal aan jezelf wat je in je journal opschrijft. Ik kan je honderdduizend tips geven, maar uiteindelijk draait het er bovenal om dat je je eigen stijl vind. Je eigen methode.
Zelf vind ik het fijn om ongefilterd mijn hart uit te storten in mijn journal. Ik schrijf over van alles en nog wat. Belevenissen, gevoelens, angsten en zelfs over mijn kijk op actualiteiten.
Wanneer je het moeilijk vind om een start te maken met journalen overweeg dan eens om te beginnen met een invuldagboek. Zo’n invuldagboek bevat vragen en prompts om je op gang te helpen.
Dat heeft verschillende voordelen.
- Het helpt je op gang wanneer je niet weet waarover je moet schrijven.
- Omdat je niet steeds zelf hoeft te verzinnen waarover je wil schrijven is het gemakkelijker om het vol te houden
- Wanneer je meerdere keren dezelfde vraag beantwoord kun je volgen hoe je bent gegroeid op bepaalde vlakken door je antwoorden te vergelijken.

Download de journal prompts
Je kunt als nieuwsbriefabonnee trouwens ook mijn mental health journal prompts downloaden in de freebie bibliotheek.
Nog meer freebies vind je in de Blogger Support Groep op Facebook.
Mijn favoriete invul-dagboeken



Belangrijke tips
- Zorg dat jij alleen in het boekje kijkt – wanneer je begint met je mental health journal is het belangrijk dat je weet dat je journal for your eyes only is. Op die manier is het veel gemakkelijker om open en eerlijk te zijn in je schrijfsels en je meest kwetsbare gevoelens aan het papier toe te vertrouwen. Je kunt natuurlijk heel old skool kiezen voor een dagboek met hangslot, maar als volwassenen afpreken met je huisgenoten dat ze van je boekje afblijven werkt waarschijnlijk net zo goed.
- Forceer jezelf niet – soms kan het erg lastig zijn om over een bepaald onderwerp te praten. Dwing jezelf niet om een gevoel te confronteren voordat je er klaar voor bent. Dat doet namelijk meer kwaad dan goed.
- Ga moeilijke onderwerpen ook niet uit de weg – werken aan je mental health is nu eenmaal geen gemakkelijk proces. Soms zal het confronterend zijn of ongemakkelijk om over bepaalde dingen te schrijven.
Je zult zelf moeten bepalen welke heftige onderwerpen je aankunt en welke je beter niet in je eentje kunt confronteren, maar met behulp van een vertrouweling of een professional.
Mijn favoriete boekjes voor journaling
Voor mij moet een notitieboekje aan een paar belangrijke eisen voldoen wil het mijn goedkeuring verdienen.
- Het moet goed open blijven liggen.
- Het papier moet van goede kwaliteit zijn (dik genoeg en vulpen-proof).
- Het boekje zelf moet tegen een stootje kunnen
- Fijne extra’s: boekenleggerlinten, envelop achterin en een elastiek om het boekje dicht te houden vind ik erg fijn.
Dit zijn mijn ultieme favoriete boekjes voor journalen.

1. RHODIA GOALBOOK
Dit is het fijnste boekje wanneer je graag schrijft met een vulpen. Het papier is dik, maar heeft weinig structuur waardoor je pen over het papier glijdt. Beschikbaar in verschillende kleuren.

2. CREACHICK JOURNAL
Deze prachtige journal van Creachick is duidelijk ontworpen door iemand die zelf ook een passie heeft voor journaling. Het voldoet aan al mijn eisen en meer. Beschikbaar in 2 mooie kleuren.

3. LEUCHTTURM 1917
De meest bekende bullet journals zijn die van Leuchtturm en daar is een goede reden voor. Ze zijn van alle gemakken voorzien en beschikbaar in alle kleuren van de regenboog.
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen dan mag je me altijd een bericht sturen via een reactie hieronder of met het contactformulier. Je mag me ook een DM sturen op Instagram, Facebook en Twitter.
Heb je behoefte aan nog meer inspiratie om te beginnen met je mental health journal abonneer je dan op mijn blog (bijvoorbeeld met Bloglovin’) en volg me op Instagram en Pinterest voor meer inspiratie.
Nu jij….
- Journal jij al voor mental health of ben je van plan ermee te beginnen?
- Hoe ziet jour ideale journal routine eruit?
- Schrijf jij liever in een schrift met lijntjes, ruitjes of stipjes?
Deel jouw ervaring met journaling in de comments hieronder of stel je vragen over dit onderwerp.


Vond je dit artikel nuttig? Bewaar het dan op Pinterest.
Deze PDF bevat affiliate links. Shoppen via deze links kost jou niets extra’s maar levert mij een kleine commissie op die ik kan investeren in Craving Pages.
Ik zou eens moeten gaan journalen voor mijn mental health want dat is nu echt bagger. Gisteren ook echt een breakdown gehad. Maar journalen is iets wat ik echt zou moeten oppakken. Dus ik ga zeker je prompts bekijken!
Ik denk dat ik dit ga proberen te doen. Sommige dagen alles top, andere dagen het tegenovergestelde. Het beginnen eraan vind ik altijd moeilijk en zeer confronterend.
Ik heb zelf ook zo mijn down-periode gehad en toen merkte ik wel dat het van je af schrijven echt heel goed helpt als je er niet echt met iemand over wilt praten. Zelf heb ik nu al maanden niets meer met mijn journal gedaan maar het begint weer zo erg te kriebelen! Misschien dat ik er vanmiddag weer eens mee aan de slag ga…
Ik heb zelf al jaren een bulle tjournal, art journal en travel journal en schrijf in mijn bullet journal ook heel veel gedachte spinsels op, eigenlijk gebruik ik het als een dagboeken waar ik ook in teken, schrijf, mood trackers bij houd etc. ik heb er erg veel aan en span dus helemaal dat jij dit ook prettig in gebruik vindt.
Fijn dat dit voor je werkt. Het is eerlijk gezegd niks voor mij. Ik heb al zoveel om te schrijven :-). Ik blog en houd dingen bij in mijn Purpuz Planner die heel uitgebreid is.
Ik heb zelf ook een dipje gehad voor de corona crisis en eigenlijk doet de Corona crisis me beseffen dat ik ervoor veel te hard aan het gaan ben geweest! Nu de verplichte rust doet me echt goed. Bullet journalling vraagt ook wat discipline om elke dag op te maken dat zal mss wat veel zijn voor mij maar ik vind het wel altijd leuk om te zien van mensen die er mee bezig zijn!
Ik heb mijn zoon met een depressie zien worstelen en je hebt gelijk, het is heel naar en je hebt dan op veel verschillende manieren een steun in de rug nodig! Wat knap dat jij een manier gevonden hebt, die je helpt! En wat schrijf je het mooi detaileerd op!
Nee, ik denk dat het voor mij ook niks is. Hoewel ik heel graag schrijf op men blog heb ik nooit niks gehad met dagboeken enz.
Zo mooi dat journaling, oftewel opschrijven, therapeutisch kan werken. Goed dat je jouw ervaring deelt en tips zodat anderen er ook baat bij kunnen hebben.
Ik gun mezelf hier eigenlijk niet echt de tijd voor, maar ik denk dat het wel een stuk rust zou kunnen geven als ik dagelijks, of in ieder geval regelmatig, iets op zou schrijven om het voor mezelf helder en overzichtelijk te houden.
Is voor niet echt iets. Ik schrijf nu regelmatig een blog, maar het is goed te lezen dat het voor jou oke is
Ik denk sowieso dat van je afschrijven een goede manier kan zijn om bepaalde dingen te verwerken. Ikzelf heb dit niet gedaan toen mijn mentale gezondheid niet heel goed was, bij mij hielp vooral praten.