WensThee; Lapsang Souchong

Lapsang sachong kleur craving pages

Voor veel boekenwuren zijn boeken onlosmakelijk verbonden met een favoriet warm drankje. Voor de een is dat koffie, voor de ander chocolademelk (iew) en voor mij is dat thee. Eigenlijk is thee voor mij meer dan een lekker drankje; het is ook een interesse.

Ik lees graag boeken waarin thee een rol speelt, houd ervan om weetjes over thee op te zoeken en dan vooral ook de manieren waarop bepaalde ingredienten onze gezondheid kunnen beïnvloeden. Omdat ik op Craving Pages ook wat meer wil doen met mijn interesses naast lezen en schrijven heb ik besloten om een keer in de week wat meer te vertellen over de thee die ik die week drink in de rubriek ‘WensThee’.

Lapsang sachong kleur craving pages

Thee van de week: Gerookte Lapsang Souchong van Taylor’s of Harrogate

Ik heb nog nooit eerder gerookte thee gedronken en was nieuwsgierig naar wat dit voor toegevoegde waarde zou hebben. Nou, dat wist ik het moment dat ik de verpakking open maakte. De blaadjes hebben al meteen een heel sterk, ietwat houterig aroma. In het begin vond ik het niet bepaald lekker ruiken, maar inmiddels is het blik bijna leeg en ben ik aan de geur gewend. Ik word er ook op slag wakker van ‘s morgens.

Lapsang sachong losse thee craving pages

Zo ziet de thee eruit. Je hebt slechts een theelepeltje nodig voor een fijne kop, en aangezien het een erg sterke thee is kun je dezelfde blaadjes gerust nog een tweede en derde keer laten trekken. Dat betekent dus dat een blik van deze thee echt heel lang mee gaat. Helemaal bij mij thuis want ik vind hem eigenlijk niet lekker genoeg om hem heel erg vaak te drinken.

Ik vind de kleur van de thee echt heel erg mooi. Hij is erg helder en heeft een hele warme gloed (ik heb het over de kleur, ik snap dat het logisch is dat pas gekookt water een warme gloed heeft). Er dwarrelt geen theepoeder in het water wat ik persoonlijk erg fijn vind. Het is toch altijd een beetje een domper wanneer er vanalles en nog wat in je fancy kopje thee dobbert.

Lapsang souchong verpakking craving pages

Zodra ik het water op de thee giet wordt de geur nóg intenser, maar tegelijkertijd ook wat aangenamer. De sterke geur kruipt helemaal in je neus wanneer je die eerste slok neemt en dus durf ik wel te stellen dat deze thee alle zintuigen weet te prikkelen.

Jammer genoeg is hij veel te sterk voor me. Hij is erg bitter en wanneer ik suiker toevoeg lijkt het zoete te botsen met de smaak van de thee. Ik probeer nog een harmonie te creeeren tussen bitter en zoet door een klein scheutje melk toe te voegen, maar helaas… het mag niet baten.

In mijn volgende kopje gebruik ik in plaats van suiker wat honing en dat maakt een wereld van verschil. Jammie! Het is nog steeds niet bepaald alsof er een engeltje over mijn tong piest, maar ik vind het wel lekker zo.

Lapsang souchong bijpassende boeken craving pages

Bijpassende boeken

Door de sterke geur en smaak vind ik de thee geen goede match voor een lichthartige feelgood. Deze thee geeft me eerder ietwat duistere vibes. Ik denk dat deze zware thee heel goed past bij een boek met een ietwat gotisch sfeertje.

Elizabeth and Zenobia van Jessica Miller

Dit is een boek over een meisje in Victoriaans Engeland dat na de dood van haar moeder samen met haar vader naar een spookhuis verhuist. Hoewel haar vader weinig aandacht voor haar heeft is ze niet eenzaam, want haar beste vriendin Zenobia vergezeld haar naar het nieuwe huis.

Het is een spannend middlegrade boek met een vrij grimmige, gotische sfeer. Je kunt hierbij wel een sterke, stoere thee gebruiken om niet nerveus te worden van de creepy dingen die gebeuren in het nieuwe huis.

Wuthering Heights van Emily Brönte

Zijn jullie het inmiddels al beu dat ik zo hard mijn best doe om jullie Brönte te laten lezen. I can’t help it, I love these books.

Wuthering Heights vertelt het tragische verhaal van Heithcliff en Cathy en snijdt toffe thema’s aan zoals klassenverschillen en de invloed van nature vs. nurture. Heithcliff en Cathy adoreren elkaar maar zij is rijk en hij is arm. In plaats van haar hart te volgen trouwt Cathy met iemand van haar eigen stand en dat raakt Heathcliff zo diep dat hij zich niet alleen op Cathy, maar ook op diens dochter afreageert.

Het is een afschuwelijk verhaal, maar tegelijkertijd ook een heel knap geschreven verhaal wat je aan het denken zet. Daarom hou ik er ook zo van. Deze thee is alsof je dit boek uit een kopje drinkt en dat is niet overdreven.

Beast; a Tale of Love and Revenge van Lisa Jensen

Opnieuw een tragisch verhaal met een enorm heftige start (triggerwarning: bevat verkrachting en poging tot zelfmoord), maar het is het zo waard om daar voorbij te lezen want uiteindelijk is dit een prachtig boek.

Het verhaal gaat over een meisje dat werkt in het kasteel van een verwaande, macho van een prins die op een dag neemt wat ze hem absoluut niet heeft aangeboden. Ze is zo kwaad en vernederd dat ze zichzelf iets aan wil doen, maar wordt weerhouden van haar plan door een vrouw die belooft de prins te zullen straffen en dat zij getuige mag zijn van zijn lijden.

Het meisje stemt toe, en verwanderd prompt in een kandelaar terwijl de prins veranderd in een monsterlijk beest.

Ik heb nog nooit eerder eenboek gelezen vanuit het perspectief van huisraad, maar dit was een hele fijne eerste keer.

De thema’s in het boek zijn zo duister en grimmig dat je hier gewoon een ruige, smaakvolle thee bij nodig hebt. Anders kun je evengoed kraanwater drinken tijdens het lezen. Elke andere thee valt in het niet naast een boek zoals dit.

Ik hoop dat jullie dit een leuke nieuwe aanvulling vinden op mijn blog. Eerlijk gezegd vind ik het wel erg spannend om op deze manier mijn blog wat te verbreden. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen zo geboeid is door thee als ik. Maar mocht je het wel leuk vinden dan hoor ik dat graag in een reactie hieronder of op social media. Ik sta trouwens ook open voor smaak-suggesties voor de volgende WensThee.

Wat is jouw favoriete theesmaak?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.