Wat ik heb geleerd van Unfu*ck Yourself van Gary John Bishop

wat ik heb geleerd van unfu*k yourself van gary john bishop craving pages

Een van de doelen die ik mezelf heb gesteld voor 2020 is om elke maand een boek te lezen waar ik iets van op kan steken. Ik vind het namelijk erg leuk om te leren. Dit jaar wil ik echter graag iets bijleren over iemand in het bijzonder: mezelf.

Wanneer je mijn blog al langer bezoekt weet je wellicht dat ik nogal eens overhoop lig met mijn mental health. Hoewel ik in deze rubriek onderzoek hoe zelf-hulp boeken mij kunnen ‘helpen’ vertrouw ik niet uitsluitend op de (wijze) lessen in dergelijke boeken en dat raad ik verder ook niemand aan. Ik word bijgestaan in mijn strijd met mijn eigen gedachten door de praktijkondersteuner van de huisarts en door een coach en mede dankzij hen voel ik me nu sterk genoeg om dit project een kans te geven.

wat ik heb geleerd van unfu*k yourself van gary john bishop craving pages

Unfu*ck Yourself van Gary John Bishop

In dit boek beweert Gary John Bishop dat je geluk grotendeels wordt bepaald door de manier waarop je tegen jezelf praat. In korte, maar krachtige hoofdstukken vertelt hij over de manier waarop we ons vastklampen aan routine, andermans mening, voorspelbaarheid en nog veel meer externe elementen die je geluk in de weg kunnen staan. Ik heb best wat nuttige dingen van dit boek geleerd en die wil ik vandaag graag met je delen.

Je hebt geen controle over je gedachten, maar je kunt wel zelf bepalen hoeveel waarde je hecht aan bepaalde gedachten.

Iedereen heeft in een onbewaakt moment wel eens een negatieve gedachte. Sommige mensen hebben er heel veel (hoi 🙋). Ik vertel mezelf heel vaak dat mensen me stom zullen vinden waardoor ik uiteindelijk vaak liever thuis blijf dan eropuit ga. Het stomme is dat ik eigenlijk heel goed weet dat die gedachte grof overdreven is, maar dat vertel ik mezelf niet. Ik onderga de gedachte en laat hem bezit van mij nemen in plaats van mezelf te corrigeren.

De manier waarop je tegen jezelf praat beïnvloedt de manier waarop je denkt.

Dat is niet alleen zweverige bullsh*t maar wetenschappelijk bewezen! Er staat een heel interessant stuk daarover in het boek. Daarom is het zo belangrijk om in het moment te leven en assertieve taal te gebruiken wanneer je plannen maakt. Spreek je doelen uit of schrijf ze op alsof je ze al hebt bereikt. Dus geen: “In 2020 ga ik meer schrijven” maar “In 2020 schrijf ik elke dag”.

Je hebt het leven waar je genoegen mee neemt.

Deze les kwam hard aan, maar hij klopt. Het is waar. Wanneer je wilt dat er iets veranderd kun je niet afwachten, dan moet je er aan werken. Dat betekent dus dat je bij jezelf na moet gaan wat je er voor over hebt om je ambities te bereiken.

Wil je schrijver worden?

Dan moet je ervoor over hebben dat je veel moet schrijven, dat mensen een mening zullen hebben over je werk (positief of negatief) en dat je niet in een keer een meesterwerk uit je mouw zult schudden.

Wil je schrijver worden?

Maar kijk je liever seizoen een van The Witcher in je kostbare vrije tijd? Dan vrees ik dat het lang zal duren voordat je überhaupt een eerste versie op papier hebt staan.

Je moet jezelf dus altijd af blijven vragen: Wat ben je bereid te veranderen voor het leven dat je wilt?

Ik wil heel graag mijn sociale kring uitbreiden. Dat vind ik eng. In het verleden vond ik die wens het niet waard om de veiligheid en geborgenheid van mijn eigen huisje daarvoor op te geven. Dat is niet bepaald een goed voorbeeld voor Noud en daarom ga ik in 2020 elke dag even de deur uit. Al is het maar voor een wandeling of een boodschap. Een kleinigheid voor veel mensen, maar voor mij al een grote stap vooruit.

Je geluk hangt af van de kwaliteit van je gedachten

Deze les resoneert diep in mij. Van het hele boek is deze les mij het meest bijgebleven. In eerste instantie was ik verward door deze les omdat het voor mijn gevoel een eerder punt tegensprak: wij bepalen de waarde van onze gedachten.

Inmiddels zie ik in dat ik deze les niet kan leren van een boek. Mijn gedachten zijn nog niet heel erg kwalitatief. Ze ondermijnen me vaak en spelen in op mijn onzekerheden en ik hecht daar nog altijd te veel waarde aan. Maar ik ben toch al een beetje anders gaan denken door dit boek, want wanneer ik een negatieve gedachte herken dan spreek ik mezelf daar – in mijn hoofd, ik zit niet in mezelf te mompelen of zoiets, wees gerust – meteen op aan. En dát zijn de kwalitatieve gedachten waarop wordt gedoeld.

Doe het gewoon

Ik kan dus ook zelf bepalen of ik me door mijn gedachten of door mijn angsten tegen laat houden wanneer ik iets wil. Doe het gewoon!

Laat je geluk niet afhangen van toeval, timing of je stemming

Ik was iemand die altijd maar afwachtte. Wanneer ik een kl*tejaar achter de rug had dan verwachte ik dat het volgende jaar mijn jaar zou worden alsof karma me dat schuldig was. Not! De enige die je leven kan veranderen ben jezelf. Ik deed dat toen ik hulp zocht voor mijn mental health problemen en ik ben nog iedere dag blij met de mensen die voor mij klaarstaan zowel professionals als familie en vrienden.

Het komende jaar verandert er nog veel meer. Daar zorg ik wel voor. Ik weet zeker dat het een bijzonder 2020 gaat worden.

Het gevaar van zelf-hulp boeken is het bijna euforische gevoel dat er een wereld voor je open is gegaan dankzij de kennis die je hebt opgedaan door het lezen van het boek. Dit gevoel is echter bijna altijd tijdelijk en van korte duur omdat zelf-boeken alleen maar werken wanneer je de dingen die je hebt geleerd in de praktijk brengt. Zelf-hulp boeken bieden je een weg, maar je moet hem zelf bewandelen. Het is vaak een lange, barre tocht en het is aan jouw om te besluiten of het leven dat je zou kunnen hebben die inzet en ongemakken waard is.

Nu jij…

  • Lees jij wel eens zelf-hulp boeken
  • Welk boek heeft jou veranderd (op welke manier dan ook)
  • Heb jij nog aanraders die je zou willen delen in de comments

2020 wordt ons jaar, laten we elkaar motiveren en inspireren in de comments hieronder om alles uit 2020 te halen wat erin zit!

2 thoughts on “Wat ik heb geleerd van Unfu*ck Yourself van Gary John Bishop

  1. Ik lees ze ook te weinig en wil dit in 2020 ook meer gaan doen. Deze schrijf ik ook even op mijn lijstje. Mooie disclaimer op het eind, even onthouden voor als ik recensies schrijf want je hebt inderdaad wel gelijk over het gevoel dat ze je kunnen geven. Alsof je opeens weet hoe de wereld werkt en in elkaar steekt. Fijne recensie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.