Wat ik heb geleerd van The Alter-Ego Effect van Todd Herman

the alter ego effect van todd herman craving pages

Een van de doelen die ik mezelf heb gesteld voor 2020 is om elke maand een boek te lezen waar ik iets van op kan steken. Ik vind het namelijk erg leuk om te leren. Dit jaar wil ik echter graag iets bijleren over iemand in het bijzonder: mezelf.

Wanneer je mijn blog al langer bezoekt weet je wellicht dat ik nogal eens overhoop lig met mijn mental health. Hoewel ik in deze rubriek onderzoek hoe zelf-hulp boeken mij kunnen ‘helpen’ vertrouw ik niet uitsluitend op de (wijze) lessen in dergelijke boeken en dat raad ik verder ook niemand aan. Ik word bijgestaan in mijn strijd met mijn eigen gedachten door de praktijkondersteuner van de huisarts en door een coach en mede dankzij hen voel ik me nu sterk genoeg om dit project een kans te geven.

the alter ego effect van todd herman craving pages

The Alter Ego Effect van Todd Herman

Todd Herman is een (bussines) coach die heeft gewerkt met succesvolle atleten, artiesten en ondernemers. Hij gelooft stellig in de toepassing van alter ego’s om mensen te helpen hun doelen te bereiken en hindernissen te overwinnen.

In zijn boek The Alter Ego Effect laat hij aan de hand van voorbeelden uit zijn eigen leven en anekdotes over zijn cliënten zien hoe effectief het kan zijn om je eigen alter ego in het leven te roepen.

Heel interessant vond ik het onderdeel waarin hij vertelt hoe hij zelf deze ‘techniek’ toepast. Toen hij pas begon met zijn werk associeerde hij brildragers met intelligentie. Om die reden kocht hij een bril (zonder sterkte) die hij opzette tijdens zijn werk. Wanneer hij die bril droeg kon hij zijn alter ego het stokje over laten nemen en voelde hij zich slimmer en zelfverzekerder.

Ik kende het concept wel al een beetje, want wie heeft er nou niet gehoord van Sasha Fierce; het alter ego dat Beyoncé gebruikte om haar podiumangst te overwinnen wanneer ze op moest treden. En in het boek stonden nog veel meer voorbeelden van celebs die een alter ego gebruiken.

Iedereen speelt verschillende rollen in het leven

Denk bijvoorbeeld aan je rol als familiemens, werknemer of ondernemer, vriend/vriendin, partner, enz. Er is veel druk vanuit de maatschappij om je in iedere rol op een zekere manier te gedragen.

Vervolgens vergelijkt hij die rollen met verschillende ‘speelvelden’. Op een basketbalveld ben je enorm in het nadeel als je op komt dagen voor de match in je golf-kloffie. Waarom zou je dan wel op het speelveld van een ondernemer op komen dagen in (ik noem maar iets) je moeder-rol?

Het is géén doen alsof

Al snel maakt Todd in het boek korte metten met mijn vooroordeel dat een alter-ego nep is. Hij noemt het een gereedschap om bepaalde karaktereigenschappen los te maken die al in je zitten.

Veel mensen hebben namelijk diepgewortelde dromen en ambities. Het pad naar die dromen (en ambities) is vaak zwaar en uitdagend. Om je doelen te bereiken heb je bepaalde eigenschappen nodig waarvan je betwijfeld of je ze wel hebt. Wanneer je een alter-ego gebruikt kun je die eigenschappen ‘lenen’ van dat personage.

Mijn alter ego creëren

Toen kwam het moment dat ik aan de slag mocht met het ontwikkelen van mijn eigen alter ego. Todd begeleidt je door het hele proces. Om te beginnen moest ik bepalen op welk speelveld ik wel wat extra hulp kon gebruiken. Daarvoor moet je heel eerlijk zijn over je ambities.

Vervolgens moet je op zoek naar iets of iemand waarmee je een emotionele klik hebt. Een dier, ding of persoon waar je de eigenschappen van kunt lenen die je nodig hebt in het speelveld waar je hulp op kunt gebruiken. Je hoeft je trouwens niet te beperken tot een persoon, dier of ding. Je kunt ook verschillende inspiratiebronnen kiezen en daarvan de eigenschappen meenemen die je nodig hebt om je eigen alter ego samen te stellen.

Todd benadrukt in zijn boek ook het belang van een naam voor je alter ego. Op die manier maak je je alter ego aanspreekbaar. In mijn artikel over Unfu*k Yourself van Gary John Bishop vertelde ik al over hoe belangrijk het is dat je jezelf op de juiste manier aanspreekt. Daar is Todd Herman het over het algemeen ook mee eens, maar hij vind wel dat je beter een inwendig gesprek kunt voeren met je alter ego dan met jezelf.

Tenslotte adviseert Todd ook om een ‘totem’ te kiezen voor je alter ego. Zo heeft hij bijvoorbeeld (net als Superman / Clark Kent) zijn bril. Wanneer hij die opzet activeert hij zijn alter ego

Het samenstellen van een alter ego is moeilijker dan ik oorspronkelijk dacht, maar Todd heeft me er wel enigszins van weten overtuigen dat zijn techniek veel voordelen heeft. Er valt in ieder geval heel veel interessants te leren van Todd in dit unieke boek. Ik zou het zeker aan raden.

the alter ego effect van todd herman cover craving pages

Het gevaar van zelf-hulp boeken is het bijna euforische gevoel dat er een wereld voor je open is gegaan dankzij de kennis die je hebt opgedaan door het lezen van het boek. Dit gevoel is echter bijna altijd tijdelijk en van korte duur omdat zelf-boeken alleen maar werken wanneer je de dingen die je hebt geleerd in de praktijk brengt. Zelf-hulp boeken bieden je een weg, maar je moet hem zelf bewandelen. Het is vaak een lange, barre tocht en het is aan jouw om te besluiten of het leven dat je zou kunnen hebben die inzet en ongemakken waard is.

Nu jij…

  • Was jij al bekend met het alter ego effect?
  • Maak je er wel eens gebruik van?
  • Welke eigenschap zou jij heel graag willen hebben?

Ik ben erg benieuwd naar wat jullie van het hele alter ego concept vinden. Laat hieronder een reactie achter of stuur me een DM op Instagram of Twitter.

2 thoughts on “Wat ik heb geleerd van The Alter-Ego Effect van Todd Herman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.