Wat ik als 30+’er heb geleerd van YA boeken

De boekenweek voor jongeren is aangebroken; van 21 tot en met 30 september vieren we literatuur voor jong volwassenen en samen met een handvol andere boekbloggers besloot ik er een extra speciaal feestje van te maken met een blogtour. 

Zelf heb ik YA en jongerenliteratuur eigenlijk pas ontdekt als jonge twintiger. Hoewel dat niet oud is viel ik ook niet echt meer onder de noemer ‘jongere’. Toch behoren YA boeken tot mijn ultieme favorieten, zelfs nu ik de dertig al gepaseerd ben. Voor mijn aandeel in de blogtour wil ik dan ook graag wat meer vertellen over wat YA boeken voor mij als 30+’er betekenen; inclusief een soort van coming out. 

Niet alleen

Ik heb altijd een beetje het gevoel gehad dat ik iets heb gemist. De zorgeloze tienertijd die ik kende van Amerikaanse high school series botste gruwelijk met de realiteit. Ik werd heel erg gepest en voelde me eenzaam en buitengesloten. 

Nog steeds heb ik heel vaak het gevoel dat ik ergens niet thuis hoor of er niet bij pas. Ik voel me altijd een vreemde eend in de bijt en ik dacht altijd dat ik dat me raar maakte. Van boeken (van Queens of Geek en Tash Hearts Tolstoy in het bijzonder) herkende ik delen van mijzelf waarvan ik dacht dat ze me ‘raar’ maakten. Mijn sociale angststoornis, verlammende onzekerheid en de uitbundige fangirl in mij… daar ben ik niet alleen in. Er zijn meer mensen zoals ik. 

Goed zoals ik ben

Dankzij de #strijdvoordiversiteit en de #bodypositivity golf in boeken heb ik mezelf niet alleen leren waarderen, maar ik heb mezelf ook leren accepteren zoals ik ben. Persoonlijk heb ik nooit écht problemen gehad met mijn maatje meer. Mijn beeld van mijn lijf nooit uitzonderlijk negatief geweest zelfs al moet ik regelmatig plat op mijn rug op bed gaan liggen om de knoop van mijn spijkerbroek dicht te krijgen. 

Mijn omgeving had wel altijd commentaar op mijn uiterlijk. En als het niet over de extra kilo’s ging dan ging het wel over mijn neus, tanden, snor, strepen of whatever. Boeken zoals Big Bones van Laura Dockrill en Puddin’ van Julie Murphy hebben mijn mentaliteit veranderd. In plaats van te stressen over wat andere vinden heb ik zelf besloten dat ik perfect ben zoals ik ben. Mijn zoontje bevestigd dat steeds weer als hij het uitschaterd omdat mama’s buik wiebelt als ze danst. I love it.

Inzicht in mezelf

Het belangrijkste wat boeken voor young adults me heeft gegeven; is een stukje zelfkennis wat ik daarvoor niet had. Boeken hebben mij emoties en identiteit in mijzelf leren identificeren (wel met hulp van mijn psycholoog, maar toch). 

Een van de redenen waarom ik zo’n fan ben van boeken rondom het thema ‘diversiteit’ is het feit dat ik zelf nooit wist waar ik viel binnen de regenboog. Hoewel ik eigenlijk een hekel heb aan labeltjes vond ik het ook mega irritant om gewoon écht niet te weten welke bij mij hoorde. Dankzij therapie, een openhartige booktuber en het juiste boek ben ik er echter uit; ik ben hetero-romantisch aseksueel. Niet preuts, frigide of koud; ik zwijmel net zo hard mee met een romantische scene in een boek, film of serie. Het is precies hoe ik mijn romance eigenlijk het liefst heb; sfeervol, intiem en net als het veranderd van zwoel in zweterig draait de camera weg. Ideaal.  

Op deze hele prangende punten heeft YA voor mij enorm veel betekent. En niet alleen de litaraire werken, oof vermakelijke boeken hebben meer dan eens een boodschap die je leven een stukje beter maakt. Die je kan helpen jezelf of je omgeving beter te begrijpen. En zelfs wanneer je niets leert van een boek bezitten ze de unieke kracht om je te helpen je eigen problemen heel even te vergeten. 

Wat heb jij geleerd van YA boeken?

2 thoughts on “Wat ik als 30+’er heb geleerd van YA boeken

  1. Wat interessant om te lezen! Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog helemaal niet zoveel YA heb gelezen. Ik vind het daarom ook lastig om je vraag te beantwoorden. Toen eenmaal de speciale YA kast in de bibliotheek tevoorschijn kwam, bleef ik op de een of andere manier toch bij de jeugdboeken hangen. Het heeft bij mij ook super lang geduurd voor ik een volwassen boek oppakte en inmiddels lees ik alles door elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.