Waarom je eens een datenight met jezelf moet inlassen

op date met jezelf craving pages

Zo lang ik me kan herinneren ben ik niet bepaald een type geweest dat zich prettig voelt in grote groepen. Sterker nog; ik vind het soms al vermoeiend om te socializen met slechts twee of drie mensen. Ik heb me heel erg lang enorm geschaamd voor het feit dat ik mijn vrienden op een hand kan tellen.

Tegenwoordig weet ik dat in het geval van vriendschappen kwaliteit altijd beter is dan kwantiteit en dat het ook niet erg is als je zo nu en dan liever in je eigen gezelschap bent dan dat van anderen (zolang je jezelf maar niet compleet afzondert van de rest van de wereld 😉).

op date met jezelf craving pages

Maar het is helemaal niet vanzelfsprekend dat je je op je gemak voelt in je eigen gezelschap. Zo hoor ik vaak van anderen dat ze er niet aan moeten denken om in hun eentje naar een restaurant of film te gaan terwijl ik daar mijn hand niet voor omdraai. Ook sloot ik me onlangs aan bij een proefles yoga voor beginners. Daar bleek ik de enige te zijn die géén vriendin bij had omdat het idee dat ik niemand anders zou kennen me nerveus maakte (wat niet betekent dat ik niet nerveus was 🙈).

Alleen zijn is voor mij juist een heel belangrijk onderdeel van mijn self care routine. Ik laad ervan op en het geeft mijn zelfvertrouwen een boost. Je geeft jezelf namelijk de boodschap dat je goed gezelschap bent 😊 en dat doet veel goed. Daarom las ik zo nu en dan een datenight in met mezelf.

De voordelen

Het klinkt misschien een beetje gek; daten met jezelf, maar het heeft zoveel voordelen. Zoals ik al zei is het heel goed voor je gevoel van eigenwaarde als je besluit dat je goed gezelschap bent (of in de woorden van een zeker cosmetica merk; dat je het waard bent).

Door een datenight in te lassen met jezelf kun je EVEN UIT DE DAGELIJKSE SLEUR stappen. Als moeder van een heel druk mannetje, kostwinnaar én blogger/auteur zijn mijn dagen behoorlijk druk. Ik heb op de harde manier geleerd dat het heel belangrijk is om jezelf ook momenten van rust te gunnen.

Daarom maak ik regelmatig plannen voor wat welverdiende me time. Om de twee weken gaat Noud bijvoorbeeld een hele dag bij zijn opa en oma spelen en die dag houd ik bewust vrij zodat ik iets leuks kan doen voor mezelf, by myself.

Het is ook een leuke manier OM EENS IETS NIEUWS TE PROBEREN (zoals aansluiten bij een yogales en je al hysterisch lachend in een halve pretzel proberen te vouwen samen met alle andere beginners). Misschien ben je net zoals ik en wil je eigenlijk al heel lang iets gaan doen, maar stel je het alsmaar uit omdat je niemand hebt om met je mee te gaan?

Denk eens aan een film die je heel graag in de bioscoop zou willen zien, maar waar je niet naartoe gaat omdat verder niemand in je vriendengroep geïnteresseerd is in de film. Dat is toch eeuwig jammer! Ik ben inmiddels al heel wat keren alleen naar de film geweest en geloof me als ik je zeg dat ik me nooit eenzaam voelde of om aanspraak verlegen zat.

Je hoeft NIET EINDELOOS OVERLEGGEN over wat je gaat doen of op welke dag. Vorig jaar heb ik bijvoorbeeld comic con gemist omdat de persoon waarmee ik zou gaan niet op dezelfde dag kon als ik 😩. En silly me is dus wederom niet geweest. En dat is dom, dom, dom van me om twee redenen: 1.) ik wilde dus echt wel héél graag gaan, en 2.) zeker op een conventie ben je eigenlijk toch nooit écht alleen. Iedereen daar vind het heerlijk om met zijn of haar respectievelijke fandoms te dwepen. Het is eigenlijk nergens gemakkelijker om een gesprek aan te knopen.

Met jezelf op date gaan is trouwens ook heel erg GOED VOOR JE PERSOONLIJKE GROEI. Op dit moment zit ik niet superlekker in mijn vel, maar door mezelf af en toe te trakteren op een avondje of een dagje dat helemaal in het teken staat van me time en selfcare leer ik liever voor mezelf te zijn. Ook heb ik ontdekt dat ik eigenlijk veel meer durf dan dat ik oorspronkelijk dacht en snoer ik mijn angst om alleen dingen te ondernemen de mond. Ik heb nog een verre weg te gaan, maar ik ben zo overtuigd van de heilzame werking van daten met jezelf dat ik dit toch even met jullie wilde delen. Natuurlijk sluit ik af met een aantal toffe solo date-ideeën speciaal voor boekenwurmen en fangirls/-boys.

10 Date ideëen buitenshuis

 1. Breng een bezoekje aan de boekhandel (of de kringloop) en koop een boek om lekker te gaan zitten lezen in een restaurantje of op een terras.
 2. Ga lekker een avondje naar die ene boekverfilming die je zo graag wil zien.
 3. Schrijf je in voor een toffe workshop of proefles (bijvoorbeeld naaien, kun je zelf een toffe cosplay maken voor comic con 😉)
 4. Bezoek een tof museum
 5. Of de dierentuin!
 6. Ga naar een evenement (zoals comic con, Elfia, Castlefest, o.i.d.)
 7. Of kijk online of er toevallig ergens een boekpresentatie of signeersessie wordt gehouden
 8. Bezoek een theatervoorstelling
 9. Ga op zoek naar toffe, nerdy schatten op een rommelmarkt
 10. Lees je boek in de buitenlucht; op een bankje of onder een boom in een park, op het strand, in een restaurantje/lunchroom, waar dan ook zolang het maar niet thuis op de bank is.

Ik geef het eerlijk toe: De eerste keer alleen daten buitenshuis kan best intimiderend zijn. Ik waarschuw je alvast dat het kan voelen alsof iedereen naar je kijkt en denkt dat je zielig bent omdat je alleen bent. Onthoud dat jij juist enorm stoer bent omdat jij niemand anders nodig hebt om het leuk te hebben. En dat het een gave is (waarover niet iedereen beschikt) om zelf te bepalen of je iets samen met je vrienden / familie wil doen of juist lekker alleen.

10 Date ideëen voor binnenshuis

 1. Organiseer een kijkavond voor je favoriete filmfranchise en zorg voor snacks en drankjes die in het thema van de film passen (mocht je kiezen voor Pirates of the Caribbean dan wil ik even benadrukken dat ik absoluut NIET adviseer dat je drie flessen rum leegzuipt).
 2. Kook een drie gangen menu (*hairflip* omdat je het waard bent) en eet het op bij kaarslicht (of bestel lekker iets bij Thuisbezorgd.nl als je koken stomvervelend vind).
 3. Voor de lucky bastards met een badkuip; ga lekker lezen in bad. Maar pas wel op dat je je boek niet in het water laat vallen! Tip; ik heb een draagbare badkuip die ik wanneer ik wil in de badkamer kan zetten. Zo ideaal!
 4. Bestel een subscription box of een mystery pakketje online en pak het uit op jouw datenight. Zelfs stel ik regelmatig mystery boekenpakketjes samen die ik voor een klein prijsje aanbied op Facebook of Instagram (goede reden om me daar dus te volgen).
 5. Kijk een recente film via Pathé Thuis. Je kunt hier recente films huren die nog niet op Netflix, Amazon Prime of een andere streamingdienst staan.
 6. Game night; verbouw het huis van je Sims of vang wilde Pokémon.
 7. Doe iets creatiefs. Ga lekker journalen, tekenen, handwerken… wat je maar wilt
 8. Maak een puzzel. Ik geef toe dat ik puzzelen lange tijd heel erg saai vond, maar onlangs heb ik mijn allereerste puzzel gemaakt en het is eigenlijk best wel ontspannend. Speciaal voor jullie vond ik op Bol.com een toffe Pokémon-, Harry Potter- en magische boekenkastpuzzel.
 9. Maak voor jezelf een high tea compleet met zoete en hartige hapjes. Kijk voor heeeel veel inspiratie op Pinterest.
 10. Bezoek ondertussen fijn je favoriete blogs, luister naar een leuke podcast of kijk de nieuwste video’s van toffe Youtubers.

Nu jij…

 • Las jij wel eens een date night in met jezelf?
 • Wat doe jij het allerliefst in je vrije tijd?
 • Heb jij wel eens een toffe ervaring laten schieten omdat je niet alleen wilde/durfde?

Mocht je naar aanleiding van deze post besluiten om een datenight in te lassen dan zou ik het erg leuk vinden als je me erover wilt vertellen in de comments hieronder.

Dit artikel bevat affiliate links. Shoppen via deze links kost jou niets extra’s maar levert mij een kleine commissie op die ik kan investeren in Craving Pages.

19 thoughts on “Waarom je eens een datenight met jezelf moet inlassen

 1. Je hebt heemaal gelijk, het is heel goed om af en toe even alleen op stap te gaan, Ik ga gewoon el eens even alleen koffie drinken, Even niet hoeven praten, tijd voor je zelf, jouw ding doen, zonder gestoord te worden. Ik ga het toch ook gewoon eens vaker doen.

 2. Ik doe geregeld dingen alleen. Even een boek kopen of lezen op een terras in t zonnetje. Heerlijk! (Of mensen kijken!) naar grote evenementen ga ik niet snel alleen puur omdat ik het leuk vind om die ervaring te delen

  1. Het is zeker leuk om zo’n ervaring te delen. Maar een keer alleen gaan heeft ook zo zijn voordelen. Zo heb ik bijvoorbeeld sneller aanspraak met andere aanwezigen wanneer ik niet in mijn eigen veilige groepje kom.

 3. Iedereen heeft toch wel eens tijd voor zichzelf nodig? Als je alleen maar samen bent dan kom je niet meer aan jezelf toe. Ik had het ook sterk toen ik nog single was en met een groepsreis mee was. Alhoewel het vaak leuke groepen waren had ik ook af en toe tijd voor mezelf nodig.

  1. Ik vind het eigenlijk ook heel vanzelfsprekend dat mensen tijd voor zichzelf nodig hebben.Daarom verbaasde ik me er ook echt over toen ik iemand hoorde zeggen dat ze het verschrikkelijk vond om alleen te zijn. Dat was voor mij zo onherkenbaar.

  1. Mijn zoontje is bijna vier en een ontzettend druk(maar lief) manneke. Heerlijk vind ik dat. Maar als introvert kost het mij enorm veel energie om te socializen. Daar ontkom je echter niet aan in het dagelijks leven (en dat wil ik ook niet), maar op tijd even bijtanken is dan wel heel belangrijk.

 4. geestig geschreven, voor ik kinderen had, had ik een heel erg druk sociaal leven. Toen heb ik geleerd om 2 avonden in de week vrij te houden: dan had ik al een afspraak, zei ik. Dat was helemaal waar: een afspraak met mezelf. Een heerlijke avond alleen!

  1. Slim bekeken. Ik heb een zoontje, maar die is zo druk dat het aan het einde vaak voelt alsof ik een hele kleuterklas heb entertaint 😅. Wat me time is dan ook echt hard nodig om even te resetten 😊

  1. Grote groepen zijn aan mij niet besteed (introvert én sociale angststoornis 🙋🏻‍♀️) Maar ik wissel ook graag af tussen uitjes in mijn uppie en met een of twee anderen. De beste uitstapjes vind ik echter toch wel uitjes met mijn zoontje 😊

 5. Ik vind het heerlijk, tijd voor mezelf. Ga ook rustig in mijn uppie op het terras zitten met een goed boek, wandelen of naar de bios. Uit eten is eigenlijk het enige wat ik niet in mijn uppie doe.

  1. Ik ga ook graag af en toe alleen uit eten. Voornamelijk omdat ik echt heel erg gek ben op sushi, maar niemand in mijn vriendenkring of familie kan dat waarderen. Ik stam uit een wat-de-boer-niet-kent-dat-eet-hij-niet familie 😂

 6. Ik zal je eerlijk vertellen dat ik maar 1 vriendin heb en wij verschillen qua dingen heel erg van elkaar. Dus we kunnen bijna niet nAar eenzelfde film in de bios zeg maar. Ik voel me ook best vaak alleen en verdrietig dat ik nooit wat te doen heb als ik eindelijk eens een keer vrij ben.. mn ouders vinden het echt “ loner” als ik in mn eentje dingen ga doen dus dat durf ik ook niet zo goed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.