Waarom ik meedoe aan leesmarathons en reading challenges

waarom ik meedoe aan leesmarathons craving pages

Heel veel mensen denken aan het einde van een jaar na over goede voornemens of doelen voor het komende jaar. Zelf kies ik meestal eind december enkele leesuitdagingen uit waar ik aan mee wil doen en ook kies ik elke maand meestal een leesmarathon uit waar ik aan deel wil nemen.

Is het puur gewoonte waardoor ik besluit mezelf iedere maand of ieder jaar op die manier uit te dagen? Nee. Er zijn heel veel redenen waarom ik graag meedoe aan leesmarathons en reading challenges en vandaag leg ik je vaak uit wat ik er zo leuk aan vind…

waarom ik meedoe aan leesmarathons craving pages

Voorpret

Het begint met de voorpret van het samenstellen van een TBR voor een leesmarathon. Wanneer er prompts zijn dan ga ik echt op zoek in mijn boekenkast naar passende titels die ik ervoor kan lezen. Soms is een leesmarathon prompt precies de motivatie die ik nodig heb om een boek dat al tijden ongelezen in de kast staat ein-de-lijk op te pakken. Ook vind ik het leuk om de TBR stapels van anderen te bekijken. Op die manier heb ik al heel wat toffe boeken ontdekt om aan mijn wil-ik-lezen-lijstje toe te voegen.

Gezelligheid

Een van de redenen dat ik het zo leuk vind om mee te doen aan leesmarathons en andere leesuitdagingen is het feit dat er vaak veel mensen aan meedoen, soms van over de hele wereld! Het is dan ook een leuke manier om andere boekenwurmen te leren kennen.

Doordat je allemaal bezig bent met dezelfde uitdaging voelt het echt alsof je samen aan het lezen bent. Zo wordt een vrij eenzame bezigheid toch iets gezelligs.

Motivatie

Ik noemde het hierboven al even onder het kopje ‘voorpret’; leesmarathons zijn een goede motivatie om eindelijk eens bepaalde boeken op te pakken die je normaal niet snel zou lezen.

Sommige mensen houden niet van leesdoelen of leesmarathons omdat het ze het gevoel ontneemt dat ze lezen voor hun plezier. Ik vind het juist toevoegen aan mijn leesplezier omdat het voelt als een wedstrijdje met mezelf. Wanneer ik een ambitieuze TBR heb gemaakt en het lukt me om alle boeken van de stapel te lezen tijdens de leesmarathon dan voelt dat echt als een overwinning (en ik geniet daarom niet minder van het boek).

Ik ben gemaakt voor leesmarathons

Ik ben niet sportief. Ik ben geen masterchef. En hoewel ik aardig kan tekenen ben ik bepaald geen Rembrandt. Maar lezen, daar ben ik goed in, en leesmarathons halen op de een of andere manier het beste in me naar boven.

Ze inspireren me om nieuwe dingen te proberen, in gesprek te gaan met andere boekenwurmen en om weerstand te bieden aan alledaagse afleidingen zoals Netflix.

Ik ben in mijn element wanneer ik me met een stapeltje boeken binnen handbereik terug kan trekken onder een dekentje, een kaars met houten lont die gezellig knappert op de salontafel en een stomend hete kop thee binnen bereik. Dat is het leven. Self care ten top!

Op zo’n momenten vraag ik me echt af: “What’s not to love about readathons?”

Nu jij…

  • Doe jij wel eens mee aan leesmarathons?
  • Waarom wel/niet?
  • Hoe bepaal jij welk boek (of welke boeken) je wilt lezen?

Vertel eens wat meer over jouw kijk op leesmarathons en leesdoelen in de reacties hieronder. Ik ben erg benieuwd naar jouw perspectief.

8 thoughts on “Waarom ik meedoe aan leesmarathons en reading challenges

  1. Ik heb alleen afgelopen zomer meegedaan, aan de zonnige zomerbingo van een uitgeverij. Wat ik daarbij jammer vond, was dat de winnaar iemand was die vooral alle vinkjes had, en waarvan ik niet het idee had dat ze ook alle boeken had gelezen. Daardoor ben ik dus een beetje huiverig voor leesmarathons: doet iedereen het wel eerlijk?

    Joany, idee voor een blog: hoe werkt een leesmarathon en wat betekenen al die termen? En hoe kies je een geschikte ‘eerste marathon’?

  2. Ik vind het op zich wel leuk maar ik doe er niet heel vaak aan mee vermits ik mezelf niet teveel druk wil opleggen. Het voorbije jaar heb ik echter enorm genoten van de O.W.L.S. en N.E.W.T.S. Readathon van Bookroast. Die leesmarathons waren echt heel fijn uitgewerkt en tja … Harry Potter hé. Dat wordt het uiteraard nog moeilijker om er aan te weerstaan. Ik merk wel dat ik vaak de maand na zo’n readathon plots met een leesdip zit. Dus dat is ook één van de redenen waarom ik er niet te vaak aan probeer mee te doen.

  3. Ik doe graag mee aan leesmarathons. Maar ik merk wel dat een dag of een week tegenwoordig te kort voor mij is met de jonge man. Ik doe nu eerder mee aan diegene die een maand lang zijn en creatief zijn uitgewerkt! Daar haal ik dan veel plezier uit.

    1. Sinds de geboorte van mijn zoontje kies ik ook steeds vaker voor leesmarathons met een langere looptijd. Minder druk op de ketel maar toch heel gezellig en productief. Ik vind vooral de Book Junkie Trials echt heel erg leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.