Ik geloof heilig in het belang van voorlezen aan kleine kinderen. Niet alleen omdat ik toevallig zelf zo’n fanatieke boekenworm ben, maar omdat voorlezen heel veel voordelen heeft voor een kind. Niet alleen geeft het ze een voorsprong op taalkundig gebied; het leert kinderen ook om zich in te leven in de belevingswereld van een ander. Zo voedt je dus empathische, betrokken mensen op.
Al vanaf het moment dat ik een positieve zwangerschapstest in mijn handen had lees ik voor aan Noud. Ik vond het heerlijk om hem in mijn buik te voelen trappelen wanneer hij mijn stem hoorde, en ook na zijn geboorte zette ik het voorleesmomentje voort. Tot hij rond zijn tweede verjaardag opeens alle interesse voor boekjes leek te verliezen.
Ik geef toe dat mijn hart op dat moment wel een klein beetje brak. Voor mij was het voorlezen een van mijn favoriete momenten van de dag en opeens wilde Noud niet eens meer blijven zitten om naar een bladzijde te luisteren. Mijn kind heeft namelijk totaal geen zitkont. De hele dag stuitert hij door het leven, wat uiteraard genieten is voor mij als mama, maar ik zou liegen als ik zou doen alsof ik de voorleesmomentjes niet miste.

Nu ben ik niet het type om zomaar op te geven en dus begon ik me te verdiepen in manieren om ons voorleesmomentje in ere te herstellen (bij voorkeur zonder dat ik Noud aan zijn stoel vast moet binden). Sinds het begin van mijn zoektocht heb ik een aantal gouden tips opgedoken op het gebied van voorlezen aan kleine kinderen die voor ons veel verschil hebben gemaakt. Wellicht heb jij er ook wat aan.
Lekker laten stuiteren
Blijf gewoon hardop voorlezen uit de favoriete boekjes van je kleine ook al zijn ze aan de andere kant van de kamer met hun speeltjes in de weer. Wanneer ik dit doe merk ik dat Noud toch op bepaalde momenten reageert. Bijvoorbeeld wanneer Ridder Finn uit Deze Ridder Zegt Nee van Lucy Rowland heel hard ‘NEE’ roept. Dan schreeuwt Noud precies op het juiste moment met Finn mee, wat toch betekend dat hij wel degelijk luistert (ook al is hij met iets anders bezig).
Eigenlijk niet heel verrassend aangezien ik zelf ook liefst naar audioboeken luister terwijl ik met iets anders bezig ben.

Kies voor interactieve boeken
Noud zijn favoriete boeken zijn boeken waar hij iets mee ‘kan’. Zoals prentenboeken met grote zoekplaten, informatieve boeken met leuke weetjes verborgen achter flapjes die hij open kan maken en boeken zoals Er Zit een Monster In Je Boek van Tom Fletcher dat kindjes vraagt om te blazen, schreeuwen, schudden met het boek en meer om het schattige monstertje dat de bladzijden op wil eten weg te jagen.

Misschien vind je dit ook leuk: Zo red ik me met een kleine boekenkast
Laat je kind kiezen
Kies boeken die aansluiten bij de interesses van je kind. Noud is de laatste tijd helemaal wild van twee dingen: treinen en dino’s. Hij is dan ook helemaal verslaafd aan het boek De Wereld van de Dinosaurus van Cristina Banfi. Dit is een informatief boek vol met weetjes over dino’s. Het is eigenlijk bedoeld voor kinderen vanaf een jaar of zes, maar ik ben nooit zo’n doelgroep-purist geweest wat boeken betreft. Zolang mijn kleine man met grote oogjes flapjes open blijft vouwen en vol bewondering luistert naar de interessante dinosaurus-weetjes ben ik al lang blij.

Wissel eens af met een invulboekje
Een tijdje geleden kreeg ik van een oom van me het boekje Slaapklets deel 2 van Michal Janssen. Dit is een superleuk invuldagboek voor kleine kinderen (en hun ouders). Kinderen kunnen in een thermometertje aangeven hoe lief, boos, blij, verdrietig, gelukkig (of wat dan ook) ze die dag waren. Ook moedigt het kindjes aan om zichzelf elke dag een complimentje of een tip te geven en stil te staan bij wat ze die dag het allerleukst en het allerstomst vonden.
Onderaan de bladzijde staat elke dag een andere vraag of opdracht. Zo kun jij op een dag invullen wat op dat moment de favoriete slaapliedjes zijn van je kleine en een op een andere dag vraagt het boekje op welke kip je die dag leek. Noud vind het superleuk, maar ik ook! Het is echt heerlijk om aan het einde van de dag zo’n fijn gesprekje met mijn mannetje te hebben. Hij gaat tegenwoordig rondom bedtijd ook zelf zijn boekje pakken. Zo lief.

Laat je kleine jou voorlezen
Wat veel ouders nog wel eens vergeten is dat je een boek niet van kaft tot kaft uit hoeft te lezen. Als je kind liever plaatjes kijkt dan is dat ook prima. Moedig hem aan om zelf te vertellen wat hij allemaal op de bladzijde ziet. Noud heeft een boekje van Jacques & Lise dat Oskar heet en volledig uit plaatjes bestaat. Het moedigt kindjes dus aan om zelf te vertellen wat er in het verhaaltje gebeurd. Het kan een enorme boost voor het zelfvertrouwen van je kind zijn als ze jou een keertje kunnen ‘voorlezen’ in plaats van andersom.

Nog meer dingen die je kunt doen om lezen leuk te maken:
- Bouw een deken- en kussenfort samen met je kleine voor het voorleesmoment
- Knutsel iets wat te maken heeft met het boek
- Doe de lamp uit en lees het boek met een zaklamp
- Maak een gezonde, lekkere snack voor je kleine
- Laat een van de knuffels van je uk het verhaal voorlezen aan je kinderen (wel een gek stemmetje gebruiken hè)
- Kies verschillende boekjes en laat je kind steeds bepalen wanneer je moet wisselen. Gebruik je fantasie om er een samenhangend verhaal van te maken.
Nu jij…
- Heb jij nog tips die voorlezen nóg leuker maken?
- Vind jij het zelf ook nog leuk om voorgelezen te worden (ik wel).
- Wat was jouw favoriete voorleesboek als kind?
- Ga jij een van deze boeken voorlezen aan je kinderen?
Vind jij voorlezen ook een tof onderwerp? Kom dan gezellig mee kletsen in de comments hieronder.
Dit artikel bevat affiliate links. Shoppen via deze links kost jou niets extra’s maar levert mij een kleine commissie op die ik kan investeren in Craving Pages.
Ooo, ik kan me wel voorstellen dat je echt baalde in eerste instantie! Gelukkig heb je allerlei trucjes gevonden. Heel slim!
Daar ben ik ook heel erg blij om. Ik vind voorlezen zo belangrijk.
het zijn inderdaad dingen die jammer zijn maar zou nooit verder mijn kids dwingen of alles uit de kast halen ervoor 😉 hier vonden ze voorlezen ook niet leuk dus zijn we er mee gestopt
Iedere ouder moet inderdaad gewoon doen wat hij / zij het beste vind. Dwingen vind ik ook geen goede ‘oplossing’ want daarmee groeit de afkeer voor het voorlezen alleen maar. Ik probeer verder wel vrijwel alles om lezen te stimuleren omdat ik het persoonlijk heel belangrijk vind.
Voorlezen en lezen is zo goed voor je! Zowel voor kinderen als voor volwassenen. Het is net zo goed voor je hersenen als sporten is voor je lichaam. Daarom roep ik steeds vaker dat lezen eigenlijk een lifestyle zou moeten zijn, net als gezond eten en bewegen enzo.
Zelf vind ik het ook leuk om voor te lezen aan ukkies in mijn omgeving, en ik vind luisterboeken heerlijk. Zeker als het lezen zelf even niet lukt, dan zijn luisterboeken erg fijn om het lezen weer ‘op te starten’. En daarnaast is het een fijne aanvulling, ik combineer graag huishoudelijke taken met een luisterboek (ik bedoel: de afwas hoeft echt niet al mijn aandacht te hebben 😛 ).
Ik vind het zo tof dat je zegt dat lezen en voorgelezen worden voor zowel kinderen als volwassenen belangrijk is. Zelf vind ik het namelijk ook nog steeds heerlijk om voorgelezen te worden zo nu en dan en wanneer ik dat vertel krijg ik daar toch best vreemde blikken voor terug 😅
Ik las mijn kinderen veel voor toen ze nog klein waren. Ook vanwege hun taalontwikkeling en om ze te leren dat lezen fijn is.
Precies. Ik vind het zo belangrijk! Het heeft zoveel voordelen, niet eens alleen voor de taalontwikkeling. Zoals Felice ook al schrijft in haar reactie helpt het kids ook om zich in te leren leven. Een hele nuttige eigenschap.
Ik heb zelf geen kinderen, maar als tante heb ik vaak voorgelezen. Enig om te doen.
Heerlijk om kindjes te zien meeleven met het verhaaltje toch 😊
Ik vond het vroeger wel leuk, als ik naar bed ging. Maar verder ook niet echt. Mijn moeder had allemaal Disney boekjes verzameld van vroeger, maar ik vond dat zo niet interessant. Ik keek wel vroeg films. En dan wel met ondertiteling. Dus ook al begreep ik niet zoveel, mn moeder keek dan mee en vertelde hoe en wat. Zo pikte ik ook snel woorden op.
Ik heb ook heel veel geleerd van ondertiteling lezen als kind 😅 En ook van het opzoeken van de betekenis van songteksten.
wat slim van je dat je dit soort oplossingen hebt gevonden!! Want voorlezen is inderdaad heel erg belangrijk. Niet alleen voor de ontwikkeling van de woordenschat, maar kinderen leren er ook van om zich in te leven in een ander. van onschatbare waarde vind ik
Ik ben het helemaal met je eens. Lezen is zo belangrijk en ik vind het echt beangstigend dat Nederland zo achteruit is gegaan qua leesplezier bij kinderen / tieners 🥺
Ik zag het bij mijn neefjes gebeuren. Mijn zus’ hart brak ook een beetje, maar ze pakte het ongeveer hetzelfde aan als jij; voorlezen alsof ze voor zichzelf hardop aan het lezen was. Met de jongens lego bouwend aan haar voeten, keihard lachend op de juiste momenten 😉 Het helpt volgens haar ook enorm om de kinderen al heel vroeg mee te nemen naar de bieb en ze zelf boekjes te laten kiezen. Dan zijn ze toch wat nieuwsgieriger naar het verhaal.
Inderdaad! Ik neem mijn zoontje ook geregeld mee naar de voorleesmiddag van de bieb en dan mag hij ook zelf boekjes en een puzzel uitzoeken om te lenen.
Voorlezen is zeker erg goed. Ik doe dat bij mijn nichtje. Ik vond Dikkie Dik erg leuk.
Dikkie Dik vond ik ook altijd heel erg leuk. Net als Dribbel 😊
Onze dochter heeft gelukkig wel een ‘zitkont’, maar vind ook interactieve boekjes erg leuk!