Tips voor het schrijven van een goede review van een slecht boek

een goede review schrijven over een slecht boek craving pages

Sommige mensen vinden het gemakkelijker om boeken te recenseren die ze niet zo goed vonden dan boeken die ze juist wel erg leuk vinden. Dat begrijp ik wel, want wij zijn als volkje natuurlijk best wel goed in klagen. Kijk maar naar menig gesprek over het Nederlandse weer.

Omdat het zo gemakkelijk is om te benoemen wat je slecht vind aan een boek kan een recensie al snel wat ongenuanceerd overkomen. Daarom deel ik vandaag met jullie enkele tips voor het schrijven van een goede review van een slecht boek.

een goede review schrijven over een slecht boek craving pages

Voordat ik begin wil ik even een ding verduidelijken. Ik schrijf dit artikel niet om auteurs in bescherming te nemen. Dit artikel is voor jou als boekblogger / recensent. Een ongenuanceerde, slecht geïnformeerde of ronduit wrede review weerspiegelt namelijk slecht op jou als reviewer. Ik probeer je ook niet te vertellen wat jij op je eigen blog wel of niet mag doen. Het enige wat ik hiermee wil laten zien is dat er een nette manier is om negatieve reviews te schrijven.

Blijf respectvol

Wanneer je een boek recenseert is het gemakkelijk om geen rekening te houden met de gevoelens van de auteur omdat je die (waarschijnlijk) toch niet zo snel tegen komt in het dagelijks leven. Helemaal wanneer je veel Engelstalige boeken bespreekt op je blog of je maar zelden evenementen bezoekt.

Wanneer ik een recensie schrijf vraag ik me dan ook altijd af: Zou ik dit ook direct tegen de auteur durven te zeggen?

Natuurlijk hoef je je mening niet te verbloemen of mooier te maken dan hij is, maar let bij het kiezen van je woorden goed op hoe je het brengt. Er is verschil tussen opbouwende kritiek en een regelrechte roast.

Dit boek was een regelrecht snoozefest.

Het boek was her en der wat langdradig doordat de auteur onnodig gedetailleerd was in haar omschrijvingen van bijvoorbeeld de manier waarop de gouden bal in de vijver rolde. Daardoor vond ik het soms lastig om mijn aandacht erbij te houden.

Geef uitleg en voorbeelden zonder te spoilen

Je teleurstelling in een boek is onlosmakelijk verbonden met je verwachtingen. Probeer in je recensie daarom uit te leggen wat je verwachte van het boek en waarom het niet was waarop je had gehoopt.

Als het mogelijk is om voorbeelden te geven zonder belangrijke plotpunten te spoilen dan is dat alleen maar fijn voor je lezer.

Het einde was ronduit belachelijk, want de prinses gooit hem in de hoek en poef hij is een prins? Hoe dan? Er is letterlijk geen enkele verklaring voor deze gebeurtenis.

Het einde van het boek vond ik erg verwarrend. Het voelde alsof ik cruciale informatie miste om de onverwachte plotwending te kunnen bevatten.

Bespreek de positieve kanten en leg uit waarom een ander het boek wellicht wel tof zal vinden

Een boek is vrijwel nooit alleen maar k#*$ met peren. Negen van de tien keer zijn er gelukkig ook voldoende elementen die je wel kunt waarderen in een verhaal. Probeer je niet uitsluitend op de minpunten te concentreren, maar ook op de pluspunten.

Hoe vrouwonvriendelijk kan een boek zijn: ze kan de bal zelf niet gaan opduiken omdat haar jurkje dan vies wordt? Alsof ze geen paleis vol bedienden heeft om haar jurk voor haar uit te wassen naderhand. Djeez.

Hoewel ik de prinses niet echt mocht vond ik haar vader de koning wel een tof personage. Hij hechte overduidelijk veel waarde aan eer en een goede reputatie. Ik vond dat hij echt heel goed omging met zijn verwende dochter.

Verplaats je in een ander en probeer te bedenken waarom een ander het boek wellicht wel tof zou vinden. Smaken verschillen nu eenmaal en dat maakt inlevingsvermogen een belangrijke eigenschap voor elke boekblogger of recensent.

Een van mijn grootste pet peeves is toch wel wanneer bloggers keihard een boek afraden aan een ander. Zelf probeer ik anderen juist aan te moedigen om bepaalde boeken een kans geven zodat ze hun eigen oordeel over het boek kunnen vormen.

Mijn advies, mocht je overwegen om dit boek te kopen: doe het niet! Bespaar jezelf het geld en koop liever een leuk boek.

Hoewel dit boek niet echt mijn ding was denk ik dat liefhebbers van hate-to-love romances het verhaal wel zullen waarderen.

Een paar ongeschreven regels voor het schrijven van reviews uit de boekenblogwereld zijn…

 • Tag geen auteurs, uitgeverijen of vertalers in een (negatieve) recensie van hun boek
 • Blijf respectvol
 • Accepteer het feit dat smaken verschillen
 • Probeer je mening over een boek niet op te dringen wanneer je mening verschilt met die van een ander

Nu jij…

 • Vind jij het wel eens moeilijk om een negatieve review te schrijven?
 • Ben je wel eens aangesproken op een negatieve review?
 • Hoe probeer jij respectvol te blijven in een negatieve review?

Praten jullie mee over dit pittige onderwerp in de comments?

6 thoughts on “Tips voor het schrijven van een goede review van een slecht boek

 1. Haha, ik moest wel lachen om bepaalde slechte voorbeelden! Ik vind het inderdaad wel lastig. Omdat ik over meer schrijf dan alleen boeken, kies ik er vaak voor om zo’n boek niet te recenseren. Wel heb ik een concept in mijn hoofd met boeken die me tegenvielen. Daar heb ik er al twee voor.

 2. Goede tips, Joany! Ik heb zelf niet heel veel moeite met het schrijven van een recensie bij een boek dat me tegenviel… maar er kan natuurlijk altijd een reactie op komen en dan geef ik mezelf soms de schuld en dat vind ik lastig. Een recensie schrijf je voor een lezer, niet voor een auteur, natuurlijk. Ik blijf altijd respectvol, maar ook eerlijk. Ik hoef niet elk boek fantastisch te vinden.

 3. Ik heb een keer op mijn blog aangegeven waarom een bepaalde auteur mij niet aanspreekt. Onderbouwd, genuanceerd, maar soms ook scherp. Dit werd niet door iedereen goed ontvangen, maar er waren ook mensen die positief verrast waren omdat ik voor het eerst kritisch was.

  Ik merk dat ik het soms ook belangrijk vind om een tegengeluid te laten horen. Sommige boeken worden zo gehypet dat daardoor andere boeken (die soms veel beter zijn) niet de aandacht krijgen die ze (in mijn ogen) verdienen. En als die gehypete boeken dan de hype niet waard zijn… Dan vind ik dat je dat best een keer mag benoemen. Uiteraard netjes, goed onderbouwd en met respect. Maar er mag best ruimte zijn voor een ander geluid.

 4. Bedankt voor de goede tips! Zelf vind ik het vooral lastig om goede voorbeelden te geven zonder belangrijke plotpunten te verklappen… Vooral als het einde me tegenviel.

 5. Haha, die slechte voorbeelden zijn wel erg grappig! Maar je hebt inderdaad gelijk. Ik vind het soms ook lastig om een negatieve recensie te schrijven, omdat ik bang ben dat ik dan te negatief ben en alleen maar de slechte punten eruit haal, in plaats van ook te focussen op de dingen die wel goed gingen. Positieve recensies vind ik dan ook weer heel lastig, vooral bij een 5*-boek, omdat ik niet te enthousiast wil overkomen, maar om dan weer negatieve punten op te noemen is soms ook vrij lastig.
  Wel bedankt voor de tips en ik ga er voortaan zeker wat meer op letten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.