Stoppen met series; dit zijn mijn redenen

Bekentenis; ik ben een regelrechte ramp wat betreft het uitlezen van series en trilogieën. Soms begin ik vol goede moed aan het eerste boek om vervolgens nooit deel twee te lezen. Soms houd ik het twee of drie delen vol voordat ik afhaak. Hoe dan ook, ik kom er maar zelden achter hoe een serie écht afloopt.

Het heeft maar zelden te maken met een teleurstellend eerste deel; ook vijf-sterren boeken motiveren mij niet altijd om door te lezen in deel twee. Hoog tijd om eens stil te staan bij het grote waarom. Waarom ben ik zo slecht in series uitlezen.

Om te beginnen een paar van die eerder genoemde eerste delen die ik 5 sterren heb gegeven:

THE FINAL EMPIREvan Brandon Sanderson

Ik vermoed dat ik nog niet verder ben gegaan in deze serie omdat het vrij dikke pillen zijn. En hoewel de verhalen echt wel tof zijn, vergt het wel wat inspanning om erdoorheen te ploegen.

STUDIE VAN GIFvan Maria V. Snyder

Geen flauw idee. Ik vind dit zo’n gave serie – en Maria V. Snyder zo’n toffe auteur – dat ik oprecht niet begrijp waarom ik deze serie niet verder heb gelezen.

HALVERWEGE HET GRAFvan Jeaniene Frost

Bij deze weet ik precies waarom ik ben gestopt met lezen. De vlam doofde uit. In het eerste en tweede boek spatte de chemie tussen Kat en Bones nog van de pagina’s. Boek drie las ik in het Engels en ik werd intens teleurgesteld in de plotseling burgerlijke, bijna-brave interactie tussen de twee. Echt een domper.

En dit zijn de belangrijkste redenen in het algemeen…

1. Er zijn te veel delen

Zo ben ik een paar jaar geleden begonnen met het lezen van de ACADEMICUS VAMPYRUSboeken van Richelle Mead. Ik vond het eerste deel wel oké, maar niet leuk genoeg om de motivatie op te brengen om 6 delen te lezen (en wellicht nog de spin-off serie). Ik kan ook echt niet zo lang op een einde wachten trouwens.

2. Ik ben vergeten waar deel 1 over ging wanner deel 2 ein-de-lijk uitkomt

Tja… ik weet nog dat het iets met voodoo was. En ik herinner me nog dat ik deel één echt heel erg gaaf vond. Kwam er ook niet een meisje in voor met een kaal geschoren o gemillimeterd haar? SHADOWis trouwens wel een van die boeken die ik bereid ben te herlezen om hem alsnog uit te kunnen lezen. Hangt er wel een beetje af of de serie inderdaad slechts uit twee delen bestaat, want als er nog meer delen verwacht worden dan wacht ik liever tot ik de boeken kan bingen.

3. Ik ben erop afgeknapt

Ik heb een beetje het gevoel alsof deze bekentenis evengoed een uitnodiging had kunnen zijn om me te lynchen aangezien het zo’n impopulaire mening is… maar ik zeg het lekker toch: ik vond HOF VAN MIST EN WOEDEeen ramp. Het eerste deel was voor mij pure liefde. Ik was enorm fan van Feyre en Tamlin en was er helemaal niet aan toe om hem te gaan haten in deel twee. Toch was dat niet de enige reden waarom ik gewoon keihard afknapte op deze serie. Het was gewoon helemaal niet mijn cup of tea, en stond me voldoende tegen om de rest van de serie op te geven.

4. Het verhaal voelt al ‘af’

Na het lezen van het derde deel in deze reeks begon ik met het lezen van de spin-off trilogie DE HELSE CREATIESomdat dat her en der werd geadviseerd. Na het lezen van die trilogie heb ik een poging gedaan om terug te keren naar de KRONIEKEN VAN DE ONDERWERELD, maar ik kwam er gewoon niet meer ‘in’. Voor mijn gevoel was dit verhaal afgerond na de eerste drie boeken en ik was wel tevreden met de afloop. Het was weliswaar geen uitzonderlijk happy end, maar toch. Stiekem wil ik echter wel nog heel graag DE DUISTERE MACHTEN(weer een spin-off) lezen, maar ik ben bang dat ik daarvoor wel de laatste drie boeken van de oorspronkelijke reeks gelezen moet hebben.

5. Het is onmogelijk om de serie nog in dezelfde uitgave te shoppen a.k.a. de meest oppervlakkige reden van de lijst

Hehehe, tja het hoeven natuurlijk niet allemaal goed doordachte argumenten te zijn toch? Soms stop ik met een serie vanwege cosmetische redenen; ik vind de cover redesigns fugly of kan nergens meer aan matchende exemplaren komen. Heel oppervlakkig, ik weet het. Maar ik vind het nu eenmaal fijn als mijn boekenkast aesthetically pleasing is. Het oog wil ook wat. Ik laat me hierdoor trouwens alleen weerhouden van het uitlezen van de serie als het ebook ook belachelijk duur is. Matchende covers vind ik op digitale apparatuur veel minder belangrijk. Jammer genoeg is dat bij het A REAPER AT THE GATES uit de AN EMBER IN THE ASHESkwartet niet het geval.

Wat is voor jou reden om een boekenreeks / trilogie niet uit te lezen?

13 thoughts on “Stoppen met series; dit zijn mijn redenen

 1. Als je De Duistere Machten wel wilt lezen, kun je ook een samenvatting van De Kronieken van de Onderwereld lezen. Zo weet je toch wat er is gebeurd in de drie boeken en hoef je ze niet te lezen.

 2. Ik heb vooral last van het vergeten van het verhaal. Dan heb ik deel 1 en 2 gelezen en moet ik heel lang wachten op deel 3. Als deel 3 dan uitkomt, heb ik eigenlijk geen zin om 1 en 2 weer te lezen, maar ik weet er tegelijkertijd ook te weinig meer van. En dus haak ik af…

 3. Poeh, ik lees niet zo heel veel series meer… wat het vaakste gebeurt, is dat ik deel één niet tof vond en daardoor ook gewoon de behoefte niet voel om de rest te lezen. Soms is het inderdaad ook zo dat er gewoon te veel delen zijn waardoor ik de motivatie een beetje verlies, maar dat weerhoudt me er eigenlijk op voorhand al van om met een serie te beginnen. Vind ik een verhaal tof, dan ga ik er ook wel echt voor. Dat het middenin de serie niet zo tof meer is, heb ik vlgens mij nog niet meegemaakt gelukkig.

 4. Ik kijk tegenwoordig echt even hoelang een serie gaat zijn en of ik mij daaraan wil toeleggen (bij meer dan 3-4). Er zijn wel series met meerdere, meerdere delen zoals Discworld die ik wel echt wil hebben gelezen (meer dan 40) maar het heerlijke daarvan is dat het in principe standalones zijn en ik hoef dus niet alle details te onthouden haha. Dus kan ik er in een langzaam tempo doorheen.

 5. Ik begrijp het helemaal. Maar als er één serie is waarvan ik je zou willen aanmoedigen om door te lezen, is het Mistborn wel. Sanderson is een meester, en het verhaal is het allermooist als je hem afgerond ziet, want de clues en de foreshadowing die hij doet is fantastisch. De boeken lezen uiteindelijk ook vrij gemakkelijk weg voor een fantasyserie.

 6. Ik vergeet meestal waar de eerdere delen over gaan en daardoor stop ik met een serie. En dat terwijl de meeste series wel echt heel tof zijn. Eigenlijk zou ik een samenvatting moeten lezen en dan doorgaan. Misschien doe ik dat de volgende keer wel 🙂

 7. Kronieken van de Onderwereld heb ik zelf ook nog steeds niet uitgelezen. Enkele jaren terug stelde ik een lijstje samen met reeksen die ik nog niet had uitgelezen (of zelfs niet meer wilde uitlezen) en dat is ondertussen weer een pak langer geworden. Vaak gewoon doordat er teveel tijd tussen twee delen zit en het me niet echt meer aanspreekt om opnieuw die wereld in te duiken.

 8. Wat fijn om te horen dat ik niet de enige ben die Maas niks vind. Maar ik knapte al af nij het eerste boek, op de ontzettend tenenkromende schrijfstijl, waardoor ik niet eens toe kwam aan het verhaal. Bar slecht. Ik pakte zelfs een potlood om de tekst in het Engels te editten. Brrrr.
  Sanderson vind ik wel een goeie schrijver, maar ik moet me er ook toe zetten om weer een boek op te pakken van hem. Misschien ben ik ergens wel bang dat hij het niveau niet kan volhouden.
  Ik ben gstopt met Terry Goodkind’s serie. Dat was al jaren geleden, na 6 delen, omdat het echt nergens meer over ging. Nu ga ik de boeken die ik heb ceremonieel verbranden of in de prullenbak gooien omdat meneer Goodkind eigenlijk een a-hole is 🙂 En dat zegt wat: als ik een boek wil vernietigen omdat ik de schrijver foute dingen hebn horen zeggen…

 9. vooral reden 2… waar ging deel 1 ook al weer over? Er is maar één serie die ik uit kon lezen zonder dit probleem. Gone van Michael Grant. Geniale serie overigens. Een serie die ik in zijn geheel zou kunnen herlezen omdat hij zo goed is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.