The Kiss Quotient van Helen Hoang

The kiss quotient van helen hoang craving pages
The kiss quotient van helen hoang cover craving pages
Author:
Genre:
Publisher:
Published: 6/5/2018
Format: Paperback
A heartwarming and refreshing debut novel that proves one thing: there's not enough data in the world to predict what will make your heart tick. Stella Lane thinks math is the only thing that unites the universe. She comes up with algorithms to predict customer purchases--a job that has given her more money than she knows what to do with, and way less experience in the dating department than the average thirty-year-old. It doesn't help…

Ik beschouw de abonnementsdienst Scribd toch wel als een van mijn beste beslissingen ooit. Via de dienst heb ik al ontzettend veel prachtige boeken kunnen lezen en luisteren en ‘The Kiss Quotient’ van Helen Hoang is daar een van. 

Het verhaal sprak me aan vanaf het moment dat ik las dat het is geschreven vanuit het perspectief van een autistische vrouw. Nu heb ik in het verleden veel films en series gezien waarin een autistische man een grote rol vertolkt, maar ik ben nog niet eerder iets tegengekomen vanuit het perspectief van een vrouw en ik was nieuwsgierig. Helemaal omdat het hier om een fijne romkom zou gaan zoals ik opmaakte uit de recensies op Goodreads. Nieuwsgierig voegde ik het audioboek toe aan mijn luisterlijstje.

The kiss quotient van helen hoang craving pages

Mijn feels

Stella is een succesvolle, intelligente jonge vrouw met Asperger. Hoewel ze met het grootste gemak algoritmes maakt om het koopgedrag van klanten te voorspellen heeft ze daarom grote moeite met de paringsdans die daten heet. Ze belsuit dat ze wel wat hulp kan gebruiken en schakelt de hulp in van een professional; een gigolo.

Wat kan ik zeggen; ik had vanaf bladzijde een een zwakke plek voor de zachtaardige, maar onhandige Stella. Ze is zo lekker awkward zonder dat ze het zelf in de gaten heeft. Hoewel ze af en toe dingen doet of zegt die bot over kunnen komen zijn haar goede bedoelingen altijd duidelijk. Haar redenatie is soms zoveel logischer dan die van mensen zonder Asperger en dat vond ik erg interessant.

Hoewel ik erg nieuwsgierig was naar het boek vanwege de hoofdpersoon, was ik tegelijkertijd een klein beetje onzeker over het plot. Meestal is de trope: prostituée/gigolo-wordt-verliefd-op-klant namelijk totaal niet mijn ding. Ik vond zelfs ‘Pretty Woman’ een draak van een film hoewel veel vrouwen het de ultieme zwijmelfilm vinden. Als ik dit boek al niet leuk zou vinden - wat me sterk leek na het leesteren van slechts het eerste hoofdstuk - dan zou het waarschijnlijk te maken hebben met die trope, dacht ik bij mezelf.

Gelukkig is het zo kundig en leuk uitgewerkt dat zelfs ik enorm heb genoten van de ontluikende romance tussen Stella en Michael. En ja, ik ben zelf ook een beetje verliefd geworden op het tweetal. Ik shipte hen vanaf de eerste ontmoeting toen hij nog niet eens wist dat Stella Asperger had.

Heerlijk!

Audioboek review 🎧

Het audioboek wordt voorgelezen door Carly Robins en dat doet ze fan-freakin’-tastisch! Vanaf het begin vond ik haar een erg overtuigende Stella. Ze legt wat meer nadruk op de interpunctie in haar spraak en dat lijkt me heel erg goed bij de Pietje Precies houding van Stella te passen.

Ook in scenes waarin Stella verward is komt het talent voor voorlezen van Carly Robins erg goed uit de verf. Ik voelde zo enorm mee met haar.

Ik kon dankzij Carly even vergeten dat Stella slechts een personage was in een roman. Het was net alsof ze gewoon iemand aan de andere kant van de telefoon was die me vertelde over haar liefdesperikelen en dat was een hele toffe ervaring.

Gelukkig staan er nog heel veel audioboeken op Scribd die door haar worden voorgelezen want ik wil graag vaker naar haar luisteren. Volgens mij kan ze het woordenboek nog voorlezen zonder dat het gaat vervelen.

Fijn om te weten...

 • The Kiss Quotient is ook in het Nederlands uitgegeven door The House of Books. De Nederlandse titel is ‘Zoen Me Tot Ik Zwicht’.
 • Het is een own voices boek. De auteur heeft zelf ook Asperger.
 • Desondanks zijn er - hoe kan het ook anders - heel veel mensen die vinden dat de aandoening slecht wordt vertegenwoordigd in het boek.
 • Maar Asperger of Autisme is bij iedereen anders.
 • Daarom spreekt men steeds vaker over ASS (Autisme Spectrum Stoornis).

Persoonlijk

Ik ben het toch wel een beetje met de mensen eens die het boek niet echt representatief vinden. Niet met betrekking tot Stella’s asperger, maar met betrekking tot de reactie in haar omgeving. Het boek heeft een chickflickfilmpje over de hele situatie geschilderd. In het boek passen Michael en zijn familie zich wel heel erg snel aan aan Stella’s Asperger terwijl dit een proces is zonder einde. Ik ben ook nog steeds aan het leren over omgaan met de ASS’er in mijn leven.

Wat is jouw favoriete Own Voices boek?

2 thoughts on “The Kiss Quotient van Helen Hoang

  Ik ben heel benieuwd naar Scribd. Zou je daar wellicht een uitgebreidere post over kunnen maken? Misschien ook hoe Scribd in verhouding staat tot Storytel (als je daar ervaring mee hebt).

  🙂 Men spreekt nu altijd van autisme, want Asperger (en PDD-NOS en klassiek autisme) bestaat niet meer. Nu is het gewoon autisme. Even ter aanvulling.

  Ik ben inderdaad ook wel benieuwd naar een artikel over Storytel in verhouding met Scribd. Bij Storytel ben ik een beetje uitgelezen ofzo?

  Verder: dit boek staat heel hoog op het ‘wil ik lezen’ lijstje dus ben benieuwd 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.