If You Come Softly van Jacqueline Woodson

if you come softly van jacqueline woodson craving pages
if you come softly van jacqueline woodson cover craving pages
Published: 3/6/2018
Format: Hardcover
A lyrical story of star-crossed love perfect for readers of The Hate U Give, by National Ambassador for Children's Literature Jacqueline Woodson—now celebrating its twentieth anniversary, and including a new preface by the author Jeremiah feels good inside his own skin. That is, when he's in his own Brooklyn neighborhood. But now he's going to be attending a fancy prep school in Manhattan, and black teenage boys don't exactly fit in there. So it's a…

Weet je wat ik altijd tupertof vind als boekenwurm: als je een boek besteld in de super-uitverkoop op Amazon en ontdekt dat je gewoon voor minder dan drie euro(!) een gesigneerd exemplaar op de kop hebt getikt. Dat overkwam mij met If You Come Softly van Jacqueline Woodson. 

Ik werd onmiddellijk aangetrokken door de prachtige, geïllustreerde omslag van het boek. Het blijkt om een speciale jubileumeditie te gaan, want het boek verscheen voor het eerst in 1998! Ik was benieuwd naar wat ervoor heeft gezorgd dat dit boek de tand des tijds zo goed heeft doorstaan en dus begon ik vol goede moed te lezen.

if you come softly van jacqueline woodson craving pages

Kort samengevat...

Na een megazoete meet cute worden Jeremiah en Ellie hoteldebotel verliefd op elkaar. Heerlijk zou je denken, maar de twee komen er al snel achter dat je - zelfs in deze moderne tijd - als interraciaal koppel te maken krijgt met heel veel onbegrip en intolerantie.

Mijn feels...

Terwijl ik dit type schiet ik al weer helemaal vol. Dit dunne boekje heeft mijn feels in korte tijd compleet van slag gemaakt. Het verhaal is geschreven in hele korte, beknopte hoofdstukken die wisselen van perspectief tussen Jeremiah en Ellie. Als lezer ontdek je echter al snel een heel uitgebreid verhaal wanneer je tussen de regels door leest. Ik hou echt van dat gevoel en het kon me niet lang genoeg duren.

Het duurde echter veel te kort.

Ellie en Jeremiah zijn allebei zo'n lieve personages dat je met ze mee gaat leven en  vurig hoopt dat de twee iets van hun relatie kunnen maken ondanks de reactie van mensen uit hun omgeving. De gunfactor is enorm groot bij het stel.

Toch voel je eigenlijk al vanaf het begin van het boek dat er iets vreselijks staat te gebeuren. Dat is de enige reden die kan verklaren waarom dit verhaal zo freakin' kort is. Want waarom zou je niet honderden bladzijden doorvertellen over een schattig setje zoals Ellie en Jeremiah (het staat trouwens ook in de flaptekst, dus ik verklap hier geen cruciale plotelementen).

Dit boek voelt eigenlijk een beetje als verborgen poëzie. Ik heb inmiddels verschillende poëtische romans gelezen en de kracht van die boeken is dat ze met weinig woorden heel veel vertellen. Dat doet Jacqueline Woodson ook met dit boek. Met weinig woorden en korte hoofdstukken laat ze je als lezer even ervaren hoe het is om in de schoenen van Ellie en Jeremiah te staan. Dat zet je onvermijdelijk aan het denken. Heerlijk.

Fijn om te weten...

  • Triggerwarning: racisme, intolerantie en zinloos geweld
  • If You Come Softly kreeg een vervolg in 2004 dat Behind You heet
  • In het vervolg kun je lezen over de nasleep van de gebeurtenis aan het einde van If You Come Softly
  • Persoonlijk ga ik het vervolg waarschijnlijk niet lezen
  • Omdat ik If You Come Softly op zichzelf al zó krachtig vind
  • En ik ben bang dat een vervolg wat van die impact afpakt

Nu jij...

  • Ben jij wel eens verrast door een handtekening in een besteld boek?
  • Lees jij wel eens boeken die al langer geleden zijn verschenen?
  • Wat is het oudste, ongelezen boek in jouw boekenkast?

Laten we elkaar enthousiast maken voor backlist boeken! Deel jouw oude leestips in de reacties hieronder.

One thought on “If You Come Softly van Jacqueline Woodson

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.