
Het is alweer een hele tijd geleden dat ik in een opwelling het boek Rosie and Jack op de kop tikte bij de lokale boekhandel. Ik had daar vaker geluk bij het aanschaffen van boeken die ik nog niet kende en hoopte dat dit boek ook weer een favoriet zou worden. Voordat ik er echter in kon beginnen kondigde Blossom Books aan dat zij het boek gingen vertalen.
Voor deze aankondiging wist ik niet eens dat het boek verteld werd vanuit het perspectief van een meisje met het Down syndroom, maar toen ik daarachter kwam wist ik dat ik de Nederlandse editie wilde hebben. Er is gelukkig steeds meer diversiteit in boeken, maar een boek zoals Rosie Hartje Jack ben ik nog nooit eerder tegen gekomen en ik wilde de uitgeverij die dit mogelijk maakt heel graag steunen.
Kort samengevat…
Rosie en Jack zijn hartstikke verliefd op elkaar. Ze kunnen elkaar niet missen. Wanneer Jack na een heftige woede-uitbarsting naar een nieuwe school wordt gestuurd is Rosie ontroostbaar. Van de ene op de andere dag lijkt haar vriendje wel van de aardbodem verdwenen. Rosie laat het er echter niet bij zitten. Ze besluit om zelf op zoek te gaan naar Jack ondanks het slechte weer en het feit dat ze nog nooit eerder een verre reis heeft gemaakt in haar eentje. Voor Jack heeft Rosie alles over.
Mijn feels…
Zoals jullie in mijn dagboekje van week 6 al konden lezen heb ik Rosie Hartje Jack op dezelfde dag dat ik mijn bestelde exemplaar op kon halen ook uitgelezen. Wat een prachtig verhaal! Ik zat nog geen vijf minuten te lezen of ik al zo geraakt door het verhaal dat er een dikke traan over mijn wang rolde. Dat was het begin van het blubberfestijn dat me te wachten stond. Leg in plaats van een doosje tissues maar gerust een grote handdoek klaar, want dit boek raakt je rechtstreeks in de feels!
Rosie is een fantastische hoofdpersoon. Ze is zelfverzekerd, ondernemend en een échte doorzetter. Een personage waar ik steeds meer bewondering voor kreeg naarmate het verhaal zich ontwikkelde. Ook voel je als lezer vanaf het begin hoe betekenisvol haar relatie met Jack is. Aan de kant Elizabeth Bennet en mr. Darcy! Ik heb een nieuwe OTP!
Ik ga niet zeggen dat je door dit boek even kunt ervaren hoe het is om het syndroom van Down te hebben. Dat ervoer ik namelijk zelf niet zo. Maar het laat je wel zien hoe er in Rosie’s omgeving op haar gereageerd wordt. Zo zijn er mensen die heel behulpzaam zijn en vriendelijk, maar ook mensen die haar onderschatten, bespotten, misbruik van haar proberen te maken en erger. Dat is echt schrijnend om over te lezen, maar wel heel erg belangrijk.
Rosies meeslepende reis is zo indrukwekkend dat ik onmogelijk kon stoppen met lezen. Ik voelde me helemaal betrokken met Rosie en moest gewoon weten hoe het verhaal af zou lopen.
Hoewel ik normaal gesproken dit soort uitspraken niet durf te doen zo vroeg in het jaar ga ik jullie toch voorspellen dat dit boek ongetwijfeld tot mijn top drie van 2020 zal gaan behoren (dat kan gewoon niet anders). Ik hoop dan ook dat héél veel mensen het gaan lezen.
Nu jij…
- Heb jij dit jaar al een boek gelezen waarvan je verwacht dat hij in je top 10 komt aan het einde van 2020?
- Wat is het meest bijzondere perspectief van waaruit jij een boek hebt gelezen?
- Welke boeken die diversiteit promoten wil jij nog graag aanbevelen?
HARTJE
Heel erg benieuwd naar dit boek! De boeken waarvan ik weet dat ze in mijn top 10 zullen eindigen zijn een onmogelijke keuze van Clare Mackintosh en Kom naar huis en blijf bij mij van Emma Anna.
Dit klinkt als een heel lief boek! Ben heel benieuwd, hij staat ook al een tijdje op mijn lijst. Fijn om te lezen dat hij ook goed bevalt! 🙂
Ik vind dit boek ook zo ontzettend fijn! Naast dit boek ben ik er vrij zeker van dat Darius de grote is niet oké ook op mijn top 10-lijstje komt. In mijn hoofd vond ik ook een boek met een bijzonder perspectief, net zoals De herinneringen van een denkbeeldig vriendje 🙂