Dear Martin van Nic Stone

Dear martin van nic stone craving pages
Dear martin van nic stone cover craving pages
Author:
Published: 10/17/2017
Format: Hardcover
Raw, captivating, and undeniably real, Nic Stone joins industry giants Jason Reynolds and Walter Dean Myers as she boldly tackles American race relations in this stunning debut. Justyce McAllister is top of his class and set for the Ivy League—but none of that matters to the police officer who just put him in handcuffs. And despite leaving his rough neighborhood behind, he can't escape the scorn of his former peers or the ridicule of his…

Sinds ik The Hate U Give van Angie Thomas heb gelezen ben ik erg nieuwsgierig naar boeken rondom racisme. Het boek is een echte eyeopener voor iedereen die denkt dat racisme iets is wat vooral vroeger speelde. Gelukkig verschijnen er de laatste tijd steeds meer boeken die het onderwerp aankaarten en dat juich ik luid toe. 

Ik was daarom ook heel erg benieuwd naar het boek Dear Martin van Nic Stone (Wat zou Martin doen). Angie Thomas noemde het boek een must read en Jason Reynolds vond het raw and gripping. Voor mij meer dan genoeg reden om het boek te willen lezen.

Dear martin van nic stone craving pages

MIJN FEELS...

In Dear Martin maken we kennis met Justyce McAllister. Justyce is leergierig, ambitieus, geliefd en zelfs een beetje populair. Maar hij vraagt zich heel ernstig af wat dat allemaal nog betekent wanneer hij wordt veroordeeld op de kleur van zijn huid.

Geconfronteerd met racisme in de meest gruwelijke vorm indenkbaar wend hij zich tot zijn held Martin Luther King. In brieven deelt Justyce zijn verwarring, zijn onbegrip, zijn pijn en zijn zorgen en leert hij zichzelf steeds beter kennen.

Dit boek is rauw, wat dat betreft ben ik het roerend eens met de woorden van Jason Reynolds. Het laat ongefilterd zien hoe oneerlijk het leven kan zijn wanneer je wordt veroordeeld op je uiterlijk. Justyce is een personage waarvoor je echt gaat voelen. Zijn pijn en onbegrip gaan deel uitmaken van jou als lezer. Je durft te hopen op beterschap, alleen maar om die hoop onder je vandaan gemaaid te krijgen.

Door de schrijfstijl van Nic Stone leest dit boek als een trein. Voor ik het wist vertelde de verteller me dat het verhaal van Justyca was afgelopen, maar het voelde niet als een einde. Dit is het type boek dat volgens mij bedoeld is om een deel uit te gaan maken van degenen die het lezen. Het is een verhaal dat een speciaal plekje in je hoofd en hart in moet nemen om nauw samen te gaan werken met je geweten. Zodat je niet alleen je eigen gedrag onder de loep neemt en nadenkt voordat je iemand op zijn of haar uiterlijk veroordeelt, maar wat hopelijk ook motiveerd om er iets van te zeggen wanneer je racisme opmerkt in je omgeving. Zelfs al is het maar iets kleins (klein bedoel ik natuurlijk niet letterlijk, want ‘een klein beetje rasistisch’ bestaat natuurlijk niet).

Audioboek review 🎧

Het boek wordt voorgelezen door Dion Graham. En dat doet hij geweldig. Dankzij zijn voorleestalent kwam Justyce echt tot leven voor mij. Hij weet de emoties van de hoofdpersoon perfect uit te dragen met niets meer dan zijn stem. Zoals woorden de kracht hebben om plekken, personen en situaties tot leven te wekken in je fantasie zo geeft de stem van Dion echt gestalte aan het personage Justyce.

Ik heb het boek wel ietwat versneld, want op de normale snelheid vond ik hem wel iets té volwassen klinken om geloofwaardig te zijn als tiener. Maar verder was dit voor mij een perfect match van verhaal en verteller.

FIJN OM TE WETEN...

  • Het boek sluit perfect aan op de inzet van de Black Lives Matter beweging
  • Er staat een mega spoiler in de flaptekst
  • Want een van de dingen die worden verteld gebeurt pas vrij laat in het boek
  • Ik haat het wanneer ze dat doen
  • Het is geen vrolijk boek
  • Zet gerust tissues klaar
  • Het boek heeft enorm veel tempo
  • Dus wees voorbereid om door het verhaal te vliegen

Ken jij nog indrukwekkende boeken rondom racisme die jij een echte must read vind?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.