De Bekentenissen van Frannie Langton van Sara Collins

de bekentenissen van frannie langton van sara collins craving pages
de bekentenissen van frannie langton van sara collins craving pages
Genre:
Publisher:
Published: 4/4/2019
Format: Paperback
Londen, 1826. Frannie Langton is geen alledaagse vrouw: ze is jong, heeft een opleiding gehad en staat terecht voor een afschuwelijke dubbele moord. Maar ze is ook zwart. De rechtbank en de kranten zijn in alle staten. Wie is deze voormalige slavin - inmiddels vrije vrouw - die helemaal vanuit de kolonie Jamaica naar het Engelse moederland gekomen is om haar werkgevers in hun bed op vreselijke wijze te vermoorden? Ze was bedoeld als een…

Een poosje geleden ontving ik een persbericht voor het boek De Bekentenissen van Frannie Langton van Sara Collins. Hoewel in normaal gesproken vooral young adult en feelgood lees was er iets aan dit boek wat me intrigeerde. De samenvatting gaf me hele sterke De Kleur Paars ontmoet Het Verhaal van de Dienstmaagd vibes en dat maakte me enorm nieuwsgierig. 

Ik wil uitgeverij Hollands Diep bij deze bedanken voor het ontvangen recensie-exemplaar, want dit is een boek wat me niet onberoerd heeft gelaten. Het is een boek waarvoor ik me opnieuw herinner dat het loont om zo nu en dan uit je comfortzone te stappen. Want op die manier kun  je nog eens hele indrukwekkende boeken ontdekken.

de bekentenissen van frannie langton van sara collins craving pages

Mijn feels...

Het verhaal speelt zich af in Londen, in de jaren twintig van de negentiende eeuw. Frannie Langton is een jonge dienstmeid die ervan wordt verdacht haar werkgever en diens vrouw op gruwelijke wijze om het leven te hebben gebracht. Frannie is niet erg hoopvol over de uitslag van haar zaak. Ze weet immers dat bepaalde details niet in haar voordeel werken: haar huidskleur, haar afkomst, het feit dat ze zich niets meer kan herinneren van de gebeurtenissen die er toe hebben geleid dat zij werd gevonden in de slaapkamer met het stoffelijk overschot van haar bazin.

Ik moet eerlijk zeggen dat dit een van de eerste boeken is waarvan ik zo diep onder de indruk ben zonder dat ik echt een klik voelde met de hoofdpersoon. In de gevangenis probeert ze haar herinneringen aan de gruwelijke gebeurtenis te triggeren door alles op te schrijven wat haar tot dat moment heeft gebracht. Beginnende bij haar leven op een plantage in Jamaica. Hoewel ik geen klik met Frannie voelde vond ik haar wel een erg interessant personage. Ondanks haar lage stand heeft ze een klein beetje een air. Ze weet dat ze eigenlijk te goed is voor het leven waarmee ze is opgescheept en heeft er heel veel voor over om boven haar stand uit te stijgen.

Tijdens het lezen werd ik me regelmatig bewust van het feit dat dit boek wel wat weg heeft van een spannende advocatenserie. Bij boeken waarin sprake is van een moord denk je al snel aan een whodunnit, maar eerlijk gezegd was ik helemaal niet zo geïnteresseerd in hoe meneer en mevrouw Benham nu eigenlijk om het leven waren gekomen en door wiens hand. Ik was veel nieuwsgieriger naar de uitslag. Zou Frannie een eerlijke uitspraak krijgen?

Voor mijn gevoel zijn veel dingen in het boek vaag gehouden. De schrijfster weet maar al te goed dat lezers juist met weinig details des te sinistere dingen zullen denken. Ik vind dat persoonlijk heel erg lekker lezen.

Het tempo van het boek was, zoals ik wel had verwacht, wat langzamer dan mijn gebruikelijke kost. Toch is het boek nooit saai of langdradig. Op zijn hoogst zou ik als puntje van kritiek mee kunnen geven dat ik een beetje baalde van de verdeling van aandacht tussen scenes die weinig toevoegde aan het verhaal en scenes die juist heel erg interessant waren. Ik voelde me meer dan eens een beetje beroofd wanneer er nauwelijks een alinea aan een - in mijn ogen - cruciale gebeurtenis werd besteed.

Desondanks leef je mee met Frannie. Je voelt echt dat ze weinig eerbied heeft voor de rechtzaak waar haar leven van af hangt omdat ze hoort hoe ze wordt genoemd. Ze heeft weinig hoop, maar houdt zich toch vast aan een laatste sprankje. Daarom wil je eigenlijk alleen maar doorlezen, doorlezen, doorlezen.

Zeker een aanrader voor liefhebbers van maatschappijkritische boeken, want hoewel het verhaal zich lang geleden afspeelt zijn de onderwerpen nog altijd relevant.

Fijn om te weten...

  • Triggerwarning voor slavernij, verkrachting, mishandeling, incest
  • Het verhaal wisselt nog al eens tussen heden en verleden
  • De sfeer is erg duister
  • En bepaalde delen grijpen je echt naar je strot
  • Schrijnende parallellen tussen racisme destijds en racisme nu drijven boven tijdens het lezen
  • Ik vind het niet echt een whodunnit, maar zou het aanraden aan liefhebbers van advocatenseries zoals The Good Fight

Stap jij ook wel eens uit je comfortzone wanneer je een nieuw boek uitkiest om te lezen?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.