Alya van Hay van den Munckhof

Hay van de munckhof alya craving pages
Hay van den munckhof aly cover craving pages
Publisher:
Title:
Published: 4/24/2018
Format: Paperback
Deze debuutroman van Hay van den Munckhof is het eerste deel van een tweeluik over de veertienjarige Alya. In het islamitische Cordoba van het jaar 842 beheerst Alya de talen van alle omliggende landen. Dankzij Oncha, haar slavin uit Navarra, spreekt zij zelfs het Frankisch van de koninkrijken in het noorden. Als dat de emir ter ore komt, blijkt Alya's gave niet alleen een zegen te zijn. Zeer tegen de zin van haar vader stuurt…

Het is alweer een tijdje geleden dat Hay van den Munckhof grote indruk op mij maakte met zijn korte-verhalen-bundel Trasha en het Ei. Ik wist dat Hay een auteur was om in de gaten te houden en keek dan ook reikhalzend uit naar zijn YA debuut: Alya. 

Alya gaat over een jong meisje dat opgroeit in Cordoba omstreeks het jaar 842. Ze heeft een enorm talent voor talen wat haar erg waardevol maakt voor de Emir. Met tegenzin staat Alya’s vader haar toe om de gezanten van de Emir te vergezellen naar Navarra als Tolk, maar het valt nog te bezien of Alya die bestemming zal bereiken.

Hay van de munckhof alya craving pages

Mijn feels...

Ik vond het best een beetje spannend om in dit boek te beginnen. Hoewel ik Hay al kende als getalenteerd schrijver van fantasy, is een historische roman natuurlijk een compleet ander verhaal. Gelukkig wist hij ook dit keer een indrukwekkend verhaal neer te zetten met een unieke heldin.

Al snel was ik geïnvesteerd in de band tussen Alya en Oncha (haar slavin). Hun interactie maakte me duidelijk dat Alya ondanks haar talenknobbel best wel naief was. Dat vond ik goed passen bij het boek en het was een goed beginpunt voor het personage om op te groeien.

De sterke wil en intelligentie van het meisje spreekt uit al haar acties. Alya is op veel vlakken ouder dan haar leeftijd, maar op andere vlakken blijkt echt dat je te maken hebt met een jong meisje. Haar naiviteit ontgroeit ze - genoodzaakt - snel en dan komt er echt een heldin uit de verve waar leading ladies uit populaire YA nog iets van kunnen opsteken.

De schrijfstijl van Hay is erg vlot en prettig. Soms vind ik het bij historische romans lastig om feitjes op te slaan in mijn geheugen die belangrijk zijn voor het verhaal, maar daar had ik tijdens het lezen van dit boek helemaal geen last van. Zo heeft de auteur mij - heel stiekem - ook nog het een en ander geleerd.

Fijn om te weten...

  • Hoewel er religieuze thema’s in het boek voorkomen heb ik dat als ik-geloof-wel-in-iets-maar-ik-weet-niet-wat-type niet als storend ervaren.
  • Dit is het eerste deel in een tweeluik en gelukkig is deel twee inmiddels ook verkrijgbaar, want cliffhanger.
  • Heb ik al gezegd dat dit boek eindigt in een cliffhanger? Want je wilt geheid onmiddellijk verder lezen in deel twee.
  • Alya is niet echt meteen een karakter om in je hart te sluiten: ze is naief, een beetje verwaand en is vrij laconiek over slavernij (wat normaal is voor die tijd). Maar als je haar een kans geeft gaat ze je ongetwijfeld voor zich innemen. Ze ontwikkelt zich namelijk enorm gedurende haar reis.
  • Dit boek wil je in een keer uitlezen. Het is verslavend.

Welk boek vond jij onverwacht erg leerzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.