Recensio Book Reviews

Recensio book review plug in

Sinds de lancering van de plugin domineerde de UBB plugin de boekenblog-community. Veel bloggers met een self-hosted WordPress blog zweren bij de plugin die ook werd ontwikkeld door een mede-boekblogger. Het enige nadeel van deze plugin? Er hangt wel een prijskaartje aan. Nu klopt het dat er heel lang geen goed, gratis alternatief was. Maar daar hebben de creators van wzyMedia verandering in gebracht met de RECENCIO BOOK REVIEWSIk ben fan van de plugin en leg je graag uit waarom…

Wanneer je de plugin hebt gedownload en geinstalleerd zul je meteen mijn favoriete aspect opmerken in je menu; je kunt nu namelijk onderscheid maken tussen het maken van een nieuw artikel en een nieuwe recensie…

Recencio book review craving pages 2

Het RECENCIO menu lijkt heel erg op dat van een ‘normaal’ bericht. Dat maakt het erg gemakkelijk in het gebruik. De opties ‘Authors’, ‘Genres’, ‘Series’, ‘Publishers’ en ‘Titels’ kun je een beetje vergelijken met de opties ‘Categorieën’ en ‘Tags’ uit het berichten-menu. Het is een manier waarop je je reviews kunt sorteren. De app maakt namelijk automatische een database aan van alle boeken die je met behulp van de app hebt gerecenseerd.

Het uitwerken van je review is easy peasy; je klikt gewoon op Reviews -> New Review om een blanco recensie te openen. Je ziet een standaard berichtveld (hier schrijf je je review). Verder hoef je eigenlijk alleen maar het 13-cijferig ISBN nummer in te vullen in het daarvoor bestemde veld en de plugin haalt alle benodigde gegevens op van Goodreads. Hoe handig is dat!?

Recencio book review craving pages 3

Je kunt zelf een boekenkaft uploaden en een uitgelichte afbeelding en eventueele partnerlinks toevoegen. Iedereen die graag met halve sterren werkt zal blij zijn te horen dat die ook worden ondersteund in deze plugin.

Alle boekreviews worden automatisch verwerkt tot een overzicht. Je kunt deze heel gemakkelijk toevoegen aan een nieuwe pagina via een Add listing knop. De recensies kunnen op verschillende manieren worden geordend; op titel, auteur, serie, uitgeverij, genre, enz.! De mogelijkheden zijn eindeloos.

Ook komt de app met een aantal fijne widgets voor je homepage zoals een currently reading widget en twee manieren om recente reviews te delen (in grid of lijst-vorm). De currently reading – of ‘Wat ik nu lees’ – widget kun je bewerken op de homepagina van je dashboard (zie linkerafbeelding hieronder)…

Recencio book review craving pages 4

Ik ben zeer te spreken over het gebruiksgemak van deze GRATIS plugin. Heb je een self-hosted wordpress blog en zocht je nog een budgetvriendelijke manier om je reviews te verwerken en organiseren dan raad ik je deze plugin van harte aan.

Je kunt de plugin hier downloaden.

Hoe organiseer jij je recensies?

21 thoughts on “Recensio Book Reviews

 1. Zo dit is handig! Ik vind sowieso dat alle blog servers dit moeten ondersteunen, ook niet self hosted. Ik zou die app wel willen! Weet je wel hoeveel werk dit mij scheelt? Nu moet ik alle boekgegevens overtypen en 10.000 keer controleren. En de juiste versie zoeken. Echt zo fijn dit! Maar zo balen dat ik niet kan gebruiken!

  1. Ik weet precies wat je bedoelt, vroeger deed ik het precies zo. Ik vond het gewoon te kostbaar om 35 dollar voor de UBB plugin neer te tellen 😅 Daarom ben ik ook zo blij dat er eindelijk een goed gratis alternatief is. 😊

 2. Oh deze lijkt me echt super handig. 🙂 Ben hem meteen gaan proberen. Maar moet ik nog iets in de instellingen instellen? Want als ik nu het isbn nummer ingeef doet hij niet echt iets. 🙂

  1. Heb je het ISBN13 ingevoerd? Zo ja dan kun je misschien even checken of het boek wel al op Goodreads is aangemaakt. Bij nieuwe boeken is dat niet altijd het geval.

   1. Ja heb het ISBN13 ingevoerd en het boek staat op Goodreads. Het gaat om het boek Ik weet alleen mijn naam nog. ISBN: 9789402755145 & ISBN: 9789402700930 Beide isbn nummers doet hij helaas niks. Nu zag ik bij settings wel iets van een api key. Maar weet niet of je die aan moet maken? Heb jij dat gedaan?

    1. Het was dus de Api key. Deze heb ik aangemaakt bij Goodreads en ingevuld. En nu werkt het. 🙂 Ik ga hem eens uittesten. Dankjewel voor je tip. Lijkt me wel een erg handige plugin. 😉

  2. Wat vreemd. Ik heb zelf alleen op ‘fetch’ hoeven te klikken en hij werkte. Mag ik misschien het ISBN13 dan zal ik eens proberen of hij het in mijn programma wel doet. Dan kan ik je vandaaruit verder helpen – hoop ik.

  1. Probeer eens naar instellingen -> permalinks te gaan en op ‘wijzigingen opslaan’ te klikken (zonder iets te veranderen). Soms wil hij daarna wel werken.

 3. Deze plugin ziet er heel handig uit! Maar ik weet niet of ik het zie zitten om deze nu nog aan mijn site toe te voegen, dan moet je toch ook al je oude recensies overzetten naar dit nieuwe post-format? Is er een optie om je huidige post aan te passen, zonder de reacties etc. te verliezen? Want ik zou het zonde vinden om alle recensies opnieuw te moeten plaatsen – wanneer ik huidige blogposts kan omvormen naar een recensiepost ben ik echter wel aan boord 😉

  1. Ik dacht exact hetzelfde. Dat is het enige dat me nog tegenhoudt. Verder lijkt het me wel heel handig om door deze plugin wat tijd te kunnen besparen. Vroeger vulde ik regelmatig mijn recensie-archief aan maar ik sta ondertussen schandalig achter. Dat zou dus ook weer een pak schelen.

  1. Vooralsnog kunnen oude recensies alleen handmatig worden verwerkt, maar de suggestie om iets toe te voegen om dat te vereenvoudigen is wel al heel vaak geopperd in het forum. Wie weet in een toekomstige update.

 4. ik zag daarnet je artikel en heb hem maar meteen even gedownload. Wordt even een klus om alles over te zetten, maar a la. Het ziet er super tof en handig uit, dus het is het waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.