Pretty in pink…ík!?

pretty in pink ik profiel craving pages

Begin dit jaar besloot ik 2020 uit te roepen tot het jaar waarin ik mijzelf terug ging vinden. Oef, ik klink als een rasechte zweefmiep, maar het is de waarheid. De afgelopen jaren waren erg pittig en ergens ben ik mezelf uit het oog verloren. Gewapend met de hulp van dierbaren, professionele hulpverleners én een flinke stapel zelfhulpboeken gaat het me vast en zeker lukken.

Je kunt me veel dingen noemen, maar een fashionista ben ik absoluut niet. Het komt dan ook maar zelden voor dat het nodig is dat ik mijn kledingkast eens flink uitruim. In november vorig jaar vond ik het echter wel weer eens hoog tijd. Tijdens het ruimen kwam ik tot een verrassende ontdekking. Op mijn unmentionables (mijn ondergoed en mijn sokken dus) na had ik eigenlijk alleen maar kleding die ik van anderen heb gekregen.

pretty in pink ik profiel craving pages

Nu beweer ik absoluut niet dat dat iets slechts is. Ik ben helemaal voor duurzaamheid en ik ben niet iemand die per se het nieuwste van het nieuwste MOET hebben. Toch zat het me niet helemaal lekker en pas toen ik recentelijk The Alter-Ego Effect van Todd Herman las klikte het voor mij!

In het boek heeft Todd het over een bewezen techniek die mensen de karaktereigenschappen kan ‘lenen’ die ze nodig hebben in een bepaalde situatie: namelijk door het creëren van een alter ego. Je hebt wellicht wel gehoord van celebs die deze techniek toepassen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Beyoncés Sasha Fierce? Of van David Bowies Ziggy Stardust?

Een kast vol totems

In het boek beschrijft hij ook dat totems het gemakkelijker kunnen maken om je alter ego te activeren. Zo zijn er tests gedaan waarbij studenten een examen af moesten nemen terwijl zij een witte jas droegen. De ene helft van de studenten kreeg het kledingstuk aangereikt als een ‘schildersjas’ en de andere helft werd verteld dat het een ‘doktersjas’ was. Rara, welke studenten het beter deden in de test?

Maar goed, op het moment voelde ik het symbolische lampje aanknippen in mijn hoofd. Ik had een kast vol totems. Kleding die ik stuk voor stuk associeerde met de mensen waarvan ik ze heb gekregen. Ik voelde opeens tot in mijn kern dat ik gelijk had en dat dit op zijn minst voor een klein deel verantwoordelijk is voor het feit dat ik mezelf uit het oog verloren heb. Er was niets waarin ik me ‘ik’ voelde.

Dit werd trouwens ook bevestigd door mijn omgeving. Ik word namelijk heel vaak vergeleken met degene van wie ik de kleding heb gekregen. Nu zijn dat hele toffe mensen, dus ik voel me allerminst beledigd. Ik voel me echter niet gezien (en dat is natuurlijk niet gek als ik mezelf niet eens meer zie).

pretty in pink ík craving pages

Retailtherapy

Daar moest verandering in komen. Daarom nam ik in mijn Day Zero Challenge het doel om een capsule wardrobe samen te stellen. Dat doel wil ik bereiken door elke maand minstens een kledingstuk aan te schaffen dat ik oprecht mooi vind en waar ik me goed, zelfverzekerd en sterk in voel.

Mijn eerste shop-poging was een fail. Ik voelde me zo gruwelijk uit mijn comfort zone dat ik nog geen tien minuten heb rondgekeken in de winkel. Daarom koos ik de volgende keer voor een plek waar ik me veel beter op mijn gemak voel; de kringloop. Het mogen dan wel tweedehands kledingstukken zijn, maar aangezien ik niet weet waar ze vandaan komen hebben ze niet het totem-effect op mij. Ik kocht er een nieuwe broek (met bloemetjes), een lichtblauwe blouse, een jumpsuit en een paar schoentjes met luipaardprint.

Allemaal dingen waarvan ik dacht dat het helemaal niet mijn smaak was, maar ik vond ze oprecht mooi in de winkel en ik durfde waarachtig zelfs het pashokje uit toen ik ze aanhad om mezelf in beter licht in de spiegel te bekijken. Dat is best wel een big deal voor mij.

Later die week bestelde ik mijn allereerste, écht nieuwe kledingstuk in ruim twaalf jaar (ondergoed uitgezonderd hè mensen) bij Bonprix. Een hele mooie roze blouse/tuniek. Want, roze vind ik de laatste tijd opeens een hele mooie kleur. En dat terwijl ik eigenlijk altijd zo anti-roze was. Misschien is dat iets wat ik ben gaan geloven omdat ik zo vaak te horen heb gekregen (en verkondigd heb) dat ik niet zo’n girly girl ben.

Hoe dan ook. Ik ben blij met mijn ontdekking en kijk er naar uit om mijn eigen totems te maken het komende jaar. Kleding waarin ik me helemaal mezelf kan voelen.

Nu jij…

 • Heb jij een kledingstuk waar je altijd weer een zelfvertrouwen-boost van krijgt?
 • Heb jij jouw stijl helemaal uitgevogeld?
 • Heb jij een lievelingskleur qua kleding?

Nooit gedacht dat ik jullie ooit zou vragen om samen met me over mode te praten in de comments, maar hier zijn we dan 😅.

Dit artikel bevat affiliate links. Zie mijn disclaimer voor meer info.

7 thoughts on “Pretty in pink…ík!?

 1. Wat een leuke blouse! Model en kleur staat je goed! Ik heb een mooie sweater waar ik een boost van krijg. Goed bezig, ga zo door. Capsule wardrobe wil ik ook nog eens doen.

 2. • Mijn favoriete kledingstuk zijn mijn korte zwarte cowboylaarsjes
  • ik vind niet dat ik “eigen stijl” heb. Ik draag waar ik me prettig in voel
  • mijn favoriete kleur is paars, maar qua kleding kies ik toch vaker zwart en donker blauw

  Leuk stuk, en ik heb nooit over totems nagedacht op die manier 🤔 ga ik toch ook eens doen…

 3. Heel interessant om te lezen, over die totems! Mooie nieuwe dingen heb je gekocht.

  Ik heb ook altijd een hekel gehad aan roze vroeger, maar het staat me wel goed, dus ik heb nu wel enkele roze items. Verder trek ik altijd enorm naar blauwe dingen, dus ik probeer te voorkomen dat mijn kast al te blauw wordt.

 4. Ik herken dat wel hoor. Vond mezelf altijd te dik voor passende kleding en droeg veel oversized en vaak sombere kleuren. Das helemaal over. Ik houd van kleur en vrolijke printjes, ik word er zelf vrolijk van en draag waar ik me prettig in voel. Dat is soms best een strijd met verwachtingen van anderen. Pff. Goed bezig. Bestel veel online en pas thuis. Bij zalando hebben ze afterpay en gratis verzending. Een goede manier om je eigen smaak beter te leren kennen en nog veilig thuis ook. Succes.

 5. Ik ben onder de indruk van het examen in de doktersjas. Over de totems vind ik dus een heel mooi stukje. Eigenlijk ook wel herkenbaar, want ik kan mij voorstellen dat dat met toneelspelen ook zo is.
  Dankjewel voor het artikel.

 6. Mijn lievelingskleuren zijn paars en turquoise. Roos vind ik zelf niet mooi. Dat deed ik vroeger al niet en ik heb het idee dat het nog erger is geworden sinds ik het aan Umbridge ben gaan linken. Maar ik dacht ook dat geel me niet stond en ondertussen voel ik me net heel goed wanneer ik één van mijn jurkjes combineer met een okergele cardigan en mijn nieuwe ceintuur. Mijn Hogwarts huiskleuren kunnen me blijkbaar een echte opkikker bezorgen. Vrolijke sokken hebben datzelfde effect op me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: