Personages waar ik mezelf op vind lijken (qua persoonlijkheid)

Friday five personages waar ik mezelf op vind lijken craving pages

Elke vrijdag organiseert Joost (nerdygeekyfanboy.com) de Friday Five rondom een boek-gerelateerd thema. Deze week is het thema “Personages waar ik mezelf op vind lijken (qua persoonlijkheid)”.

Boeken zijn natuurlijk een hele fijne manier om aan de werkelijkheid te ontsnappen, maar toch vind ik het extra leuk om boeken te lezen met een hoofdpersoon waarin ik iets van mezelf kan herkennen. Daarom kwam ik op het thema voor de Friday 5 post van deze week. Ik hoop dat ik jullie middels deze post niet alleen wat awesome boeken kan tippen, maar ook dat jullie moi een beetje beter leren kennen.

Friday five personages waar ik mezelf op vind lijken craving pages

Jane uit Austenland van Shannon Hale

Jane is een jonge vrouw die er weliswaar niet uitziet of zich gedraagt als een stereotype ‘fangirl’, maar ze is er wel degelijk een! In de privacy van haar eigen appartement komt haar innerlijke Janeite naar buiten. Ze aanbid alles wat maar met Jane Austen en haar romans te maken hebben en dan in het bijzondere de ettiquette rondom hofmakerij… en de mannen.

Oh, dat klinkt echt helemaal als mij. Ik beschouw mezelf ook als een mega-fangirl, maar ik fangirl het liefst in de veiligheid van mijn eigen huisje. Ik ben een ingetogen fangirl. Eentje van het verzamelen, boeken en series bingen en dwepen met mijn lievelingsfandoms via het internet. En ik zou me net zo ongemakkelijk voelen als Jane als ik plotseling naar een vakantieadresje werd gestuurd waar mijn romantische Austen inspired fantasieën worden nagebootst. Brrr.

Frances uit Radio Silence van Alice Oseman

Ik voel me een beetje verwaand omdat ik mezelf durf te vergelijken met een geweldig personage zoals Frances, maar ik herken zoveel van mezelf in haar.

Frances heeft slechts 1 doel en ze is vastberaden om zich door niets of niemand van de wijs te laten brengen. Zelfs niet door haar vrienden. Het enige waar ze zo nu en dan haar studie voor opzij legt is een podcast. Ze mist geen enkele uitzending.

Wanneer ze ontdekt dat de bedenker van haar favoriete podcast iemand uit haar verleden is is ze in eerste instantie verrast, maar al snel bundelen te twee hun talent om de show naar een nóg hoger level te tillen.

Ik herken me veel in Frances omdat ze net als ik heel erg ongemakkelijk is in sociale situaties. Ze leeft heel erg in haar hoofd. Ze beeld zich continue in wat anderen van haar vinden en zonder dat ze enige échte aanleiding heeft om van het slechtste uit te gaan. Ook worstelt ze heel erg met haar geaardheid. Dit zijn slechts een paar punten waarin ik mezelf herken in Frances, maar eigenlijk is het hele boek een feest van herkenning.

Robin uit Wilde like me van Louise Pentland

Eigenlijk is dit een klein beetje valsspelen, want ik denk dat iedere moeder (single of niet) zichzelf wel zal herkennen in dit boek.

Robin is een alleenstaande moeder met een superschattig dochtertje van zes. Liefhebbers van De Luizenmoeder zullen echt genieten van dit boek want net als in deze serie is ook Wilde Like Me een humoristische ode aan schoolpleinpolitiek, daten als alleenstaande ouder en eenvoudigweg je hoofd boven water houden.

Het boek richt zich vooral op de band tussen moeder en dochter. Wat niet betekent dat het boek geen romantiek bevat. Het wordt echter naar de achtergrond gedrongen door de bijzondere band tussen Robin en haar kleine meisje.

Ik vind Robin een enorm herkenbaar personage. Ze is onhandig, awkward, en weet zichzelf regelmatig in gênante situaties te manoeuvreren. Heel, héél herkenbaar.

Helen uit De huurster van Wildfell Hall van Anne Brönte

Tja, dit personage doet me heel erg aan mezelf denken (en ik voel me opnieuw enorm verwaand terwijl ik dat toegeef) omdat zij álles overheeft voor haar kind.

In dit boek wordt een kleine gemeenschap opgeschud door de aankomst van een jonge weduwe en haar zoontje. Ze nemen hun intrek in een oud pand dat deels vervallen is en mijden in eerste instantie ieder contact met hun nieuwe buren. Al snel beginnen de roddels.

Een man laat zich echter niet gemakkelijk van de wijs brengen door de sterke verhalen die rondgaan over de jonge vrouw. Ze fascineert hem, maar wanneer een drastische ontwikkeling haar ertoe dwingt om haar verhaal had niets hem kunnen voorbereiden op haar verdrietige achtergrond.

Helen is mijn heldin. Ik dacht altijd dat Jane Eyre mijn favoriete Brönte bedenksel was, maar Jane’s got nothing on Helen! Helen heeft namelijk iets gedaan wat indertijd ondenkbaar was voor een vrouw. Allemaal om haar kind te beschermen. Ik vind haar een heldin. En aangezien ik mezelf in een vergelijkbare situatie heb bevonden weet ik precies hoe moeilijk haar keuze moet zijn geweest. Ik hoop daarom dat ik mag beweren dat ik een klein beetje op haar lijk. Al is het maar vanwege het feit dat we beide onze jongen beschermen als leeuwinnen.

Jeanne uit Verschijning van Joany de Vries

Het personage waar ik veruit het meest gemeen heb van alle personages in mijn boekenkasten is toch wel Jeanne uit mijn eigen boek. Iedereen die mij kent, en die mijn boek heeft gelezen riep het meteen; heb je je personage op jezelf gebaseerd?

Toch is mijn antwoord dan ‘nee’. Jeanne is namelijk het beeld wat ik heb van hoe mijn oma zou zijn geweest als ze een moderne tiener in de eenentwintigste eeuw zou zijn geweest. Natuurlijk lijken leken mijn oma en ik heeel erg veel op elkaar. Dus vandaar dat Jeanne en ik zoveel met elkaar gemeen hebben.

Ik weet zeker dat oma ook een fangirl zou zijn, maar dan wel net als ik. Een privé-fangirl en dat geldt ook voor mij. Jeanne en ik delen ook veel hobby’s; we houden allebei van handwerken, luisteren allebei naar ASMR om te ontspannen wanneer we gestressed zijn en hebben een allebei een hekel aan extreme hitte.

Ik schrijf trouwens niet alleen personages in mijn evenbeeld hoor. Momenteel werk ik aan twee projecten rondom personages waarmee ik nauwelijks iets gemeen heb.

Neem ook een kijkje op de blogs van andere deelnemers van de Friday Five: 

Op welk personage vind jij mij lijken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.