Mijn favoriete boeken van 2019

favoriete boeken van 2019 craving pages

Het lijkt inmiddels bijna een traditie om aan het einde van een jaar (begin van een nieuw jaar) terug te blikken op de boeken die je hebt gelezen en een favorietenlijstje te maken. Nu ben ik op zich wel een traditioneel type en dus deel ik vandaag met jullie de mooiste boeken die ik las in 2019.

Ik ben echter niet iemand die haar favorieten kan rangschikken van meest favoriete tot minst favoriete. Dat zou ook een gevalletje appels met peren vergelijken zijn. Om die reden staan ze gewoon in willekeurige volgorde…

favoriete boeken van 2019 craving pages

My Brother’s Husband van Gengoroh Tagame

Een jong meisje leert haar vader over onvoorwaardelijke liefde wanneer geheel overwacht de weduwnaar van zijn overleden broer bij hem op de stoep staat.

Omdat: het een prachtig verhaal is waarin een man zijn intolerante opvoeding leert te overwinnen om een band te kunnen opbouwen met de man van zijn vervreemde zoon. Het laat zien dat de wereld een mooiere plek is wanneer je hem door de onschuldige ogen van een kind bekijkt.

Stepsister van Jennifer Donnelly

Stepsister laat zien hoe het verder gaat met een van de ‘lelijke’ stiefzusjes van Assepoester nadat die haar en-ze-leefden-nog-lang-en-gelukkig kreeg.

Omdat: dit boek je aan het denken zet over de impact die voortdurende beledigingen en pesterijen hebben op een kind (en dan heb ik het niet over Assepoester, ga maar eens bij jezelf na hoe fijn jij het zou vinden om alsmaar het ‘lelijke’ zusje genoemd te worden). Ik hou van boeken die je aan het denken zetten.

Cinder & Ella van Kelly Oram

Nadat ze in een ernstig auto-ongeluk haar moeder is verloren en ernstige brandwonden heeft opgelopen is haar penpal Cinder de enige die haar nog een beetje op kan vrolijken. Ze moest eens weten wie hij in werkelijkheid is.

Omdat: dit boek me gewoon all the feels gaf. Ik krijg nog altijd dat ene zinnetje: Say ‘car’ for me, niet uit mijn hoofd. Volgens mij is dat het meest romantische zinnetje dat ik ooit heb gehoord (gelezen).

Joni, Underway van Kelly Oram

Na de plotselinge dood van haar oudere broer besluit Joni zijn plaats in te nemen op de cruise die hij had geboekt om zich dichter bij hem te voelen. De ‘cruise’ pakt echter heel anders uit dan ze had verwacht.

Omdat: opnieuw… all the feels. Kelly Oram is daar kennelijk heel erg goed in. Dit boek wist mij keer op keer te verrassen. Hoewel ik een paar keer dacht door te hebben welke kant het op ging kwam de grote plotwending echt als een schok. Ik heb gejankt mensen! Het was niet fraai.

Spin the Dawn van Elizabeth Lim

Aangezien haar vader te ziek is om de familie te vertegenwoordigen in een keizerlijke kleermakerswedstrijd neemt Maia zijn plaats in vermomd als haar broer.

Omdat: dit boek een soort liefdesbaby is tussen Mulan en Project Runway en ik vind dat een match made in heaven! Het is ook nog eens fenomenaal goed uitgewerkt. Ik kan niet wachten op deel twee.

De Mitford-Moorden van Jessica Fellowes

Een jonge vrouw ontvlucht de avances van haar opdringerige oom en vind een baan als kindermeisje bij de familie Mitford. Een van de dochters blijkt echter een bijzondere fascinatie te hebben voor moordzaken en is vastberaden de moord op een nazaat van Florence Nightingale op te lossen.

Omdat: het verhaal deels gebaseerd is op waargebeurde feiten en de familie Mitford écht bestaan heeft. Daarnaast vind ik de schrijfstijl van Jessica Fellowes heel sfeervol, knus en tóch ook spannend. Ik wil zo graag deel twee lezen!

De Huurster van Wildfell Hall van Anne Brönte

Een jonge, mysterieuze vrouw neemt samen met haar aanhankelijke zoontje haar intrek in een deels onbewoonbaar pand. De dorpelingen kunnen het niet nalaten te roddelen over de vrouw, maar een man neemt geen genoegen met roddels en wil de waarheid achterhalen.

Omdat: het een mega-feministisch verhaal is dat bewijst dat Anne Brönte jaren op haar tijd vooruit was. Dit boek gaf mij een heerlijk I am woman, hear me roar gevoel en ik ben van plan het nog heel vaak ter herlezen in de toekomst.

How to Walk Away van Katherine Center

Na een heftig ongeluk wordt een jonge vrouw gekoppeld aan een botte, genadeloze therapeut die haar drilt als een of andere legersergeant. Tot de verbazing van iedereen is dat wellicht precies wat ze nodig heeft.

Omdat: het zo freakin’ romantisch en hoopvol was. Ik begin weer spontaan te zwijmelen als ik er aan terug denk.

The Nowhere Girls van Amy Reed

Wanneer een meisje ontdekt dat de vorige bewoonster van haar huis van school is weggepest omdat ze de populairste sportmannen van verkrachting beschuldigde besluit ze zich samen met twee vriendinnen in te zetten tegen seksuele intimidatie en seksistische maatstaven op haar school door The Nowhere Girls op te richten.

Omdat: dit boek zo ontzettend belangrijk is.

Anne van Avonlea van L.M. Montogomery

Deel twee in de prachtige reeks van L.M. Montgomery over een weesmeisje dat dankzij een happy accident bij Matthew en Marilla Cuthbert terecht komt en een plaatsje wint in hun harten.

Omdat: …duh.

Nu jij…

  • Wat zijn de meest bijzondere boeken die jij hebt gelezen in 2019
  • Bloggers; voel je vrij om een link naar jouw favorieten te delen in de reacties
  • Naar welke boeken kijk je het meest uit in 2020?

Laten we lees-inspiratie uitwisselen in de comments hieronder. Gezellig.

One thought on “Mijn favoriete boeken van 2019

  1. Grappig dat ik er ook nog geen één van jouw favorietenlijst gelezen heb. Stiefzus staat echter wel op mijn lijstje voor dit jaar. Daar ga ik namelijk de vertaling van lezen wanneer die uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.