Lezen naar verre oorden

friday five verre oorden craving pages

Elke vrijdag organiseert Joost (nerdygeekyfanboy.com) de Friday Five rondom een boek-gerelateerd thema. Deze week is het thema “Boeken die zich afspelen in verre oorden”.

Ik ben geen reiziger. In de vakantie blijf ik liever in de buurt van Nederland, want reizen vind ik stressvol (en duur). Ik vind het best wel irritant, want ik ben wel nieuwsgierig naar verre landen. En een weekje in een zonovergoten oord, met een strand op wandelafstand en geen zorgen lijkt mij mega chill. Misschien vind ik het daarom zo leuk om te lezen, want via boeken lees ik me naar de verre oorden waar ik zo nieuwsgierig naar ben. Dit waren een paar van mijn lievelingsreizen…

friday five verre oorden craving pages

The Wrath and the Dawn van Renee Ahdieh

Deze hervertelling van duizend-en-een-nacht is een van mijn lievelingsboeken. Het verhaal gaat over Shahrzad, die na de moord op haar beste vriendin aan de hand van de koning, besluit zichzelf op te offeren als zijn nieuwe bruid in de hoop op wraak.

Het boek is spannend, sexy en barst van de intrige. Het verhaal was zo meeslepend, de setting en de sfeer zo kleurrijk omschreven, dat ik de wereld om me heen even helemaal vergat. Heerlijk.

Pirates van Celia Rees

Dit boek vertelt het verhaal over een jonge vrouw, Nancy Kingston, die na de dood van haar vader naar Jamaica wordt gestuurd om bij haar broer te gaan wonen. Ze krijgt daar haar eigen slavin, maar al snel wordt duidelijk dat ze zelf evengoed door haar broer als bezit wordt beschouwd.

Door een ongelukkige gebeurtenissen worden de vrouwen gedwongen om te vluchten en tijdens hun vlucht groeit hun vriendschap uit tot een soort zusterschap. Het is een prachtig verhaal, met een zeer levendige reis vol spanning en avontuur. Ik heb echt enorm genoten van dit boek.

Notes From My Captivity van Kathy Parks

Van zon, zee en strand neem ik je nu mee naar het ijskoude Siberië. Dit boek gaat over de ambitieuze Adrienne die droomt over een carrière als journaliste. Wanneer ze de kans krijgt om haar stiefvader te vergezellen op een missie naar de middle of nowhere om het bestaan van een kluizenaarsfamilie te bewijzen grijpt ze die met beide handen, maar een overdosis skepticisme, aan.

De reis pakt anders uit dan ze had verwacht en ik kan er niets meer over zeggen zonder cruciale plotpunten in het boek te verklappen. Ik hoop alleen dat je van me aan wilt nemen dat dit een heftig, mooi, verdrietig en symbolisch boek is wat diepe indruk heeft gemaakt op mij.

The City of Brass van S.A. Chakraborty

Hoewel we nog niet eens halverwege het jaar zijn heb ik een heel sterk voorgevoel dat dit een van mijn favoriete boeken van 2019 zal blijken. Net als The Wrath and the Dawn heeft dit boek veel invloeden uit duizend-en-een-nacht en andere mythen, legenden en sprookjes uit het Midden Oosten. Het verhaal gaat over een jonge oplichtster die op een dag per ongeluk een machtige oorlogs-djinn oproept. Vanaf dat moment raakt haar leven in een stroomversnelling en moet ze vluchten voor haar leven.

Dit is avontuur van de bovenste plank. Het is een dikke pil, maar door het tempo waarin gebeurtenissen, ontwikkelingen en plotwendingen elkaar opvolgen leest het als een trein.

Anne van het Groene Huis van L.M. Montgomery

Aangezien Prince Edward Island in Canada ook niet bepaald bij de deur ligt kon ik het niet laten om ook dit boek te vermelden. Volgens mij kennen de meeste mensen dit verhaal wel: over het weesmeisje Anne Shirley dat eigenlijk per abuis naar Matthew en Marilla Cuthbert wordt gestuurd. Het meisje weet echter de harten van de broer en zus te stelen en wat volgt is een hartverwarmend verhaal over Anne’s leven bij de Cuthberts.

Het is geen geheim dat dit een van mijn ultieme lievelingsboeken allertijden is. Ik kan dan ook niet wachten tot ook het derde boek in de reeks verschijnt bij Uitgeverij Karmijn.

Neem ook een kijkje op de blogs van andere deelnemers van de Friday Five: 

Welke verre oorden heb jij al bezocht via een boek?

One thought on “Lezen naar verre oorden

  1. Mijn Friday Five brengt je naar Alaska, Australië, Japan, Zuid-Afrika en Nederlands-Indië… Heel andere landen dan jij dus! Komt goed uit, hebben we weer wat te lezen (want dat kwamen we overduidelijk te kort 😉 )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.