Kleurrijke covers; rood

Elke vrijdag organiseert Joost (nerdygeekyfanboy.com) de Friday Five rondom een boek-gerelateerd thema. Deze week is het thema “rode boeken”.

Wellicht hebben jullie gemerkt dat ik de kleur ‘roze’ heb overgeslagen. Ik merkte namelijk al heel snel dat deze kleur heel slecht is vertegenwoordigd in mijn boekenkast. Ook wat rode boeken betreft viel het nog niet mee om vijf titels te vinden op mijn planken waar ik ook echt wat over te vertellen heb. Toch is het me uiteindelijk gelukt om vijf rode boeken op een rij te zetten die ik het stempel must read toevertrouw…

A Little Princess van Frances Hodgeson Burnett

Ik heb een zwak voor klassieke kinderboeken en het boek A Little Princess wilde ik als klein meisje al graag lezen nadat ik voor het eerst de verfilming zag met Shirley Temple.

Helaas is er destijds niets van terechtgekomen, maar gelukkig heb ik de schade inmiddels ingehaald. Tijdens mijn zwangersschap – en de grote hiatus van Craving Pages – las ik erg weinig, maar dit boek behoorde tot de bescheiden selectie leesvoer die ik kon verdragen.

Het verhaal gaat over Sara Crewe; een meisje dat het gewend is om aanbeden en vertroeteld te worden. Maar wanneer haar vader plotseling overlijdt en haar berooid achterlaat wordt ze verbannen naar de zolder van de meisjesschool waar hij haar heeft ondergebracht en moet ze hard werken voor haar kost en inwoning. Ondanks haar plotseling zware leven houdt Sara hoop.

Dit is zo’n mooi verhaal en mocht ik je niet overtuigd hebben om het boek te lezen, geef dan op zijn minst de verfilming (die met Shirley Temple!) een kans en zet de tissues maar vast klaar.

A Darker Shade of Magic van V.E. Schwab

Mijn eerste kennismaking met het werk van deze auteur was toen ik haar boek The Archived las. Het boek was destijds een enorme hype op booktube en na het lezen begreep ik wel waarom. Vervolgens heeft het een poosje geduurd voordat er een nieuw boek verscheen van V.E. Schwab en nog langer tot ik weer een boek van haar las aangezien ik de gewoonte heb ontwikkeld om gehypete boeken juist wat meer te vermijden.

Toch heb ik onlangs ein-de-lijk A Darker Shade of Magic gelezen en ik kan mezelf we voor mijn kop slaan dat ik daar zo lang mee heb gewacht.

In het boek ontdekken we dat er meerdere versies van Londen zijn en de magier Kell is een van de weinige die tussen de verschillende Londens kan reizen. Hoewel hij zijn best doet om zo min mogelijk te veranderen tijdens zijn bezoeken aan de verschillende versies van de stad vallen zijn goede bedoelingen al snel overboord wanneer hij op een dag de zakkenroller Lila ontmoet.

De Graces van Laure Eve

Dit is een boek met heel veel gemengde reviews. De een vind het geweldig en de ander vind het een gruwel, maar een grijs gebied lijkt er nauwelijks te bestaan voor De Graces.

Ik behoor tot de groep mensen die het boek geweldig vinden (en die dringend deel twee moeten scoren by the way) en ik hoop dat Laure Eve ook jouw hart kan veroveren met deze bijzondere familie.

Het verhaal gaat over een meisje – River Page – dat compleet gecharmeerd raakt door een excentrieke familie. Het gerucht gaat dat de familie uit heksen bestaat en River raakt langzaamaan steeds meer geobsedeerd met de familie en in het bijzonder met de zoon Fenrin Grace.

Ik vind dit een heel bijzonder verhaal omdat het vertelt wordt door een verteller die moeilijk te vertrouwen is. Tja, voor dat soort mindfucks heb ik nu eenmaal een zwak.

Sick van Tom Leveen

Dit is echt een van de beste zombieboeken ever! Het speelt zich af gedurende een dag. In het boek maken we kennis met Brian die besluit een paar uur te spijbelen met zijn vrienden. Die ochtend merken de jongens al dat er her en der nogal wat chaos plaatsvindt, maar dat er een zombievirus op het punt staat uit te breken hadden ze natuurlijk geen van allen in de gaten.

Die middag terug op school verspreidt het virus zich in razend tempo en Brian en wat klasgenoten sluiten zich op in het dramalokaal om zichzelf te beschermen tegen geinfecteerde schoolgenoten en leraren.

Maar hoewel zij “veilig” zitten opgesloten zijn Brians zus en ex-vriendinnetje nog ergens hulpeloos op de campus. Die kan Brian natuurlijk niet aan hun lot overlaten.

Stukjes van Mezelf van Renee Watson

Dit is er eentje in de categorie “wil ik lezen”. Ik ontving afgelopen week een recensie-exemplaar van uitgeverij Volt en ik kan niet wachten om hierin te beginnen. De flaptekst heeft me zo nieuwsgierig gemaakt.

Het verhaal gaat over Jade, een meisje met een donkere huidskleur die opgroeid in een slechte buurt. Ze is ambitieus en weet dat ze als ze iets wil bereiken weg moet uit haar huidige omgeving.

Wanneer ze een beurs krijgt aangeboden voor een prestigieuze priveschool kan ze die kans dan ook niet aan zich voorbij laten gaan. Maar ze merkt al snel dat er een dunne lijn is tussen hulp aanvaarden en zichzelf vernederen.

Neem ook een kijkje op de blogs van andere deelnemers van de Friday Five:

Is de kleur rood goed vertegenwoordigd in jouw boekenkast?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.