Hoofdpersonen met een fysieke beperking

13 september 2019

Hoofdpersonen met een fysieke beperking

13 september 2019

Elke vrijdag organiseert Joost (nerdygeekyfanboy.com) de Friday Five rondom een boek-gerelateerd thema. Deze week is het thema: Hoofdpersonen met een fysieke beperking.

Toen ik voor mijn boekenkast stond om deze editie van de Friday Five voor te bereiden merkte ik al snel iets waar ik me een klein beetje voor schaam: ik heb echt heel weinig boeken gelezen over mensen met een fysieke beperking. Dat terwijl ik juist zo mijn best doe om divers te lezen. Tijd om daar verandering in te brengen want veel van de boeken die ik wél gelezen heb behoren tot mijn favorieten.

friday five personages met een fysieke beperking craving pages

Cinder + Ella van Kelly Oram

Dit is sowieso mijn lievelings boek van dit jaar (denk ik). Dit verhaal gaat over een Cinder en Ella die elkaar hebben ontmoet via internet. Sindsdien appen ze heen en weer en weten ze vrijwel alles van elkaar behalve dan hoe ze eruit zien en hoe ze in werkelijkheid heten. Desondanks zijn ze allebei tot over hun oren verliefd op de ander.

Opeens blijft het still vanuit de kant van Ella. Ze heeft een auto-ongeluk gehad waarbij haar moeder is overleden. Zelf is ze voor zeventig procent bedekt met brandwonden. Noodgedwongen trekt ze in bij haar vader en zijn nieuwe gezin, maar het valt haar enorm zwaar om haar lust voor het leven weer terug te vinden tot haar psychologe haar aanmoedigd om het contact met Cinder weer op te pakken.

Dit boek gaf mij echt alle feels. Ik leefde me zo enorm in in Ella dat het soms voelde alsof ik in het verhaal verdween. Ik heb gelachen en gehuild en de grootste vlinderexplosie van mijn leven gevoeld bij de simpele woordjes: Say ‘car’ for me. Ik smelt weer helemaal in een zwijmpelpoel als ik eraan denk.

Cinder van Marissa Meyer

Een van mijn favoriete sci-fi series allertijden is toch wel De Lunar Chronicles van Marissa Meyer. De reeks bestaad uit vier delen: Cinder, Scarlett, Cress en Winter. Elk deel is een hypermoderne hervertelling van een klassiek sprookje.

In het eerste deel maken we kennis met een meisje en haar androïde. Cinder past perfect in dit thema omdat de hoofdpersoon haar voet is verloren. Gelukkig is Cinder heel erg technisch en zo heeft ze voor zichzelf een bionische voet weten te maken.

Mocht je nog op zoek zijn naar een bloedstollend spannende serie, dan kan ik je deze reeks niet warm genoeg aanbevelen.

Sincerely Cinderella van Kelsie Stelting

Ik weet niet wat het is, maar het thema van deze week had volgens mij evengoed ‘Assepoester hervertellingen’ kunnen zijn, want ik ben inmiddels al aan mijn derde toe. In Sincerelly Cinderella volgen we Cindy nadat ze door een ernstig auto ongeluk haar zicht is verloren.

Haar maatschappelijk werkster meldt haar aan voor een penpal programma waarbij mensen die recentelijk blind zijn worden gekoppeld aan iemand die al langer blind is en die heeft geleerd zichzelf te redden.

Niet veel later begint Cindy aan een opleiding aan een school voor blinden, waar ze Jett ontmoet. Ze moest eens weten dat haar nieuwe leraar tevens de penvriend is waar ze zoveel steun aan heeft.

Ongehoorzaam van Whitney Gardner

Gelukkig vond ik ook nog een boek zonder invloeden uit klassieke sprookjes. In Ongehoorzaam neemt Julia het op voor haar beste vriendin nadat ze ontdekt dat iemand iets naars over haar heeft geschreven op de muur van haar school. Haar oplossing is echter niet helemaal legaal: ze spuit er namelijk met graffiti een mooie tekening overheen. Julia wordt van school gestuurd en moet noodgedwongen naar een nieuwe school waar ze de enige dove leerlinge zal zijn.

Boos op de wereld legt ze haar ziel en zaligheid in haar kunst, maar al snel blijkt ze niet de enige te zijn met een passie voor graffiti. Iemand voegt telkens iets toe aan haar tekeningen en ze is vastberaden om erachter te komen wie dat is.

Ik vond het erg leuk dat dit boek zich veel meer ligt op het vraagstuk rondom de identiteit van de mysterieuze kunstenaar dan op Julia’s struggles met haar doofheid.

Stilte van Mia Sheridan

Nog een heel emotioneel geladen boek is Stilte van Mia Sheridan. In dit boek verhuist hoofdpersoon Bree naar een klein stadje om een traumatische ervaring een plaatsje te geven. Per toeval ontmoet ze daar Archer, een mysterieuze, zwijgzame man waar iedereen in het dorp haar iets over te vertellen heeft.

Ze laat zich niet afschrikken door de verhalen en zoekt zijn gezelschap op. Ze komt tot de ontdekking dat Archer bij een hele heftige gebeurtenis zijn vermogen om te praten is verloren. Gelukkig kent Bree gebarentaal en zo kan er toch iets mooit opbloeien tussen de twee.

Een heel romantisch, mooi verhaal waarin met enorm veel respect wordt vertelt over de trauma’s van de hoofdpersonen en voor de verandering eens geen ‘wij-genezen-elkaar-met-liefde’ situatie.

Neem ook een kijkje op de blogs van andere deelnemers van de Friday Five: 

Welke boeken rondom personages met een fysieke beperking zou jij aan willen raden?

2 Comments

 • Nienke 13 september 2019 at 12:07

  Grappig, Ongehoorzaam heb ik ook op mijn lijstje staan! Voor de rest verschillen we enorm qua boeken deze keer.

 • Annabel 13 september 2019 at 18:03

  Ik heb deze overgeslagen, ik kon er gewoon echt geen bedenken. Maar mooi lijstje en misschien zijn er ook gewoon nog niet genoeg boeken met dit onderwerp!

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Wat ik nu lees...

  Recente reviews

  het einde van elle kennedy cover craving pages

  Het Einde van Elle Kennedy

  Author:

  Er zijn van die auteurs die een spontaan gilletje van blijdschap aan je ontlokken wanneer er een boek van hen verschijnt. Elle Kennedy is zeker zo'n a

  de kleine bakkerij aan het strand van jenny colgan cover craving pages

  De Kleine Bakkerij aan het Strand van Jenny Colgan

  Author:

  Toen ik een poosje geleden het persbericht ontving over de verschijning van De Kleine Bakkerij aan het Strand van Jenny Colgan was ik onmiddellijk e

  het koninkrijk van jess rothenberg cover craving pages

  Het Koninkrijk van Jess Rothenberg

  Het was wel even een bijzonder moment toen het recensie-exemplaar van Het Koninkrijk bij mij op de mat viel. Toen ik namelijk net begon met bloggen

  Nog meer recensies

  Mijn boeken

  Wordcount tracker: Ontredderd versie 1.0

  Intussen werk ik hard aan mijn volgende boek. Volg hier mijn vooruitgang.

  35,311 / 80,000
  ×
  %d bloggers liken dit: