Goodreads Choice Awards: Deze boeken heb ik gelezen

Goodreads choice awards 2019 dit heb ik gelezen craving pages

Ieder jaar worden opnieuw de Goodreads Choice Awards uitgereikt aan de meest bijzondere boeken van dat jaar. Onlangs zijn de genomineerde boeken bekend gemaakt en zijn de stembussen officieel geopend. Het leek me een mooi moment om jullie wat meer te vertellen over de genomineerde boeken die ik heb gelezen…

Bij de Goodreads Choice Awards kunnen lezers dus stemmen op hun favoriete boeken in twaalf verschillende categorieën:

 • Best fiction
 • Mystery & Thriller
 • Hystorical fiction
 • Fantasy
 • Romance
 • Science fiction
 • Horror
 • Humor
 • Nonfiction
 • Memoir & autobiography
 • History & biography
 • Science & technology
 • Food & cookbooks
 • Graphic novel & comics
 • Poetry
 • Debut novel
 • Young adult fiction
 • Young adult fantasy
 • Middle grade & children
 • Picture books
Goodreads choice awards 2019 dit heb ik gelezen craving pages

De stemming bestaat uit verschillende rondes. Gisteren ging de openingsronde van start en uiteraard heb ik mijn stemmen al uitgebracht. Niet in alle categorieën, want ik heb bij lange na niet alle boeken gelezen die genomineerd zijn (en sommige genres spreken me nu eenmaal niet aan). Daarom vertel ik in dit artikel alleen wat meer over de boeken die ik wél heb gelezen en de boeken die ik nog hoop te lezen voor het einde van het jaar.

Opening RoundNov. 5 – 10
Semifinal RoundNov. 12 – 17
Final RoundNov. 19 –
Dec. 2
Winners AnnouncedDec. 10

Voor de duidelijkheid heb ik alle boeken die ik heb gelezen gemarkeerd met een 📖 en het boek waarop ik heb gestemd heb ik gemarkeerd met een ⭐

Romance

📖 The unhoneymooners van Christina Lauren

Dit boek combineerde een aantal van mijn favoriete tropes op meesterlijke wijze. Het verhaal gaat over Olive en Ethan die elkaar niet uit kunnen staan, maar zullen moeten doen alsof het tegendeel het geval is om de gewonnen huwelijksreis van Olive’s zus te kunnen gebruiken. Het werkelijke echtpaar is namelijk geveld door een slecht zeebanket op hun bruiloft. Liefhebbers van hate to love romantiek en van de fake dating trope zullen absoluut genieten van dit boek.

Well met van Jen DeLuca

Omdat haar zus door een ongeluk in het gips zit en Emily vanwege een nare break up toch nergens anders naar toe kan besluit ze tijdelijk bij haar zus in te trekken om te helpen met de zorg voor haar tiener-nichtje. Voor het meisje meldt ze zich zelfs aan als vrijwilliger op een Renaissance Faire. Maar organisator Simon haalt het bloed onder haar nagels vandaan met zijn strenge regeltjes, zijn hooghartige preken en dat vervloekte klembord van hem. Tot hij zich voor de faire de rol van piratenkapitein Blackthorn aanmeet. Dan zit Emily hem plotseling in een heel ander licht.

Een aantal van de geselecteerde boeken die ik nog niet heb gelezen liggen trouwens wel op mijn (virtuele) TBR namelijk:

Young adult fiction

On the come up van Angie Thomas

Dit is het tweede boek van Angie Thomas en ik vond hem misschien nog wel beter dan haar debuut. Het verhaal gaat over Bri; een meisje dat ervan droomt om rapper te worden. Ze is er ook erg goed in, maar helaas wordt haar muziek pas echt een hit wanneer het verkeerd wordt geïnterpreteerd door de massa. Opeens heeft iedereen een compleet vertekent beeld van Bri. Ze moet bepalen hoeveel het haar waard is om zichzelf te kunnen zijn wanneer je muziekcarrière afhangt van imago dat je wordt opgedrongen door je fans en tegenhangers?

Dit boek is in het Nederlands verschenen als Niet te stoppen

📖 Internment van Samira Ahmed

Ook Internment van Samira Ahmed is een enorm aangrijpend boek en eigenlijk verdient het net zo hard om de Goodreads Choice Award te winnen als On the come up. Toch heb ik op de eerste gestemd omdat ik persoonlijk nét wat meer opging in het verhaal van Bri.

In Internment maken we kennis met Layla Amin en haar familie. Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst waarin Moslims in America worden afgezonderd in kampen. Hoewel haar toekomst nooit eerder zo onzeker is geweest staat een waarheid als een paal boven water voor Layla: ze gaat dit niet accepteren zonder verzet. Wat volgt is een schrijnend verhaal over een toekomst die we met zijn allen al veel te dichtbij hebben laten komen.

Dit boek is in het Nederlands verschenen als Ingesloten

Young adult fantasy

Sorcery of thorns van Margaret Rogerson

Het komt zelden voor, maar dit jaar is er gewoon maar een boek genomineerd in deze categorie dat ik heb gelezen. Dat is Sorcery of thorns van Margaret Rogerson. Ik vond het trouwens een heel tof boek. Het verhaal gaat over een meisje dat als kind te vondeling is gelegd bij een magische bibliotheek. Ze groeit op omgeven door betoverde boeken en droomt ervan om haar leven te wijden aan het bewaken van de gebonden schatten. Maar, wanneer na een dodelijke aanval op de bibliotheek steeds meer aanwijzingen het doen lijken alsof zij verantwoordelijk is moet ze noodgedwongen haar krachten bundelen met die van iemand die ze verafschuwd: een tovenaar.

Een aantal van de geselecteerde boeken die ik nog niet heb gelezen liggen trouwens wel op mijn (virtuele) TBR namelijk:

Omdat ik heel sterk vermoed dat ik andere genomineerden toch leuker ga vinden dan Sorcery of thorns heb ik niet gestemd in deze rubriek.

Nu jij…

 • Wat vind jij van de genomineerde boeken?
 • Heb je veel van de genomineerde boeken gelezen of ben je dat nog van plan?
 • Welk boek had jij het enorm gegund om ook genomineerd te zijn?
 • Welk boek denk jij dat gaat winnen in het genre waar jij vooral in leest?

Laat een reactie achter en let me know!

3 thoughts on “Goodreads Choice Awards: Deze boeken heb ik gelezen

 1. Ik ben erachter gekomen dat ik nog heeeeel veel boeken niet gelezen heb.. Normaal vind ik stemmen niet heel moeilijk (op de categorien die me liggen natuurlijk), maar nu heb ik het gevoel dat ik niet kan stemmen omdat ik te weinig vergelijkingsmateriaal heb of niet op iets willen stemmen wat ik niet gelezen heb. ZO LASTIG.

 2. Oeps, ik ben juist iemand die overal op stemt ook al heb ik ze niet allemaal gelezen🙈 De enige 2 boeken waar ik op heb gestemd die ik ook heb gelezen zijn Heartstopper en Ingesloten… Ik heb nog veel te weinig gelezen, maar wil dat nog wel doen! Dit jaar alleen waarschijnlijk niet… 🙁

 3. Wat een leuke blogpost, ik vind dit soort artikelen altijd erg leuk om te lezen.

  Wat vind jij van de genomineerde boeken?
  Ik vind dat er veel boeken opstaan die nog maar net uit zijn gekomen of pas later dit jaar verschijnen. Voor de rest had ik sommige nominaties niet echt verwacht en heb ik het idee dat sommige boeken er alleen maar opstaan omdat ze gehypte zijn/worden.

  Heb je veel van de genomineerde boeken gelezen of ben je dat nog van plan?
  Fictie: 0 gelezen, 2 staan er op mijn TBR (Where the Forest Meets the Stars & Queenie) Ik heb gestemd op Where the Forest Meets the Stars.
  Mystery & Thriller: 1 gelezen (the Lost Man), 2 staan er op mijn TBR (The Family Upstairs & The Turn of the Key) Ik heb gestemd op The Turn of the Key.
  Historical Fiction: 4 gelezen (The Huntress, The Giver of the Stars, City of Girls & Daisy Jones and the Six), 2 staan er op mijn TBR (the Nickel Boys & The Dutch House), Ik heb gestemd op Daisy Jones & The Six.
  Fantasy: 3 gelezen (Priory, Ninth House & Middlegame) , 1 staat er op mijn TBR (The Starless Sea). Ik heb gestemd op Middlegame
  Romance: 2 gelezen (Red White & Royal Blue, The Flatshare), 3 staan er op mijn TBR (Verity, Ayesha at Last & Unhoneymooners). Ik heb gestemd op Red, White & Royal Blue)
  Sci-Fi: 1 gelezen (This IS How You Lose the Time War) en daar ook op gestemd.
  Horror: 1 gelezen (The Institute) en daar ook op gestemd.
  Humor: 0 gelezen, maar gestemd op Much Ado About Mean Girls, omdat het grappig klonk (:$)
  Non-Fiction: 0 gelezen, 3 op mijn TBR (Stay Sexy & Don’t Get Murdered, Catch and Kill & She Said), gestemd op Stay Sexy.
  Memoir: 0 gelezen, 2 op mijn TBR (Over the Top & In The Dream House), gestemd op Over the Top.
  Food & Cookbooks: 0 gelezen, maar ik heb gestemd op het boek van Antoni.
  Graphic Novels & comics: 3 gelezen (Pumpkinheads, The Steel Prince & Heartstopper) 2 op mijn TBR (Bloom & Mooncakes), gestemd op Heartstopper
  Poetry: 0 gelezen, 1 op mijn TBR (When You Ask Me Where I Am Going) <– daar ook op gestemd
  Debut Novel: 2 gelezen (The Secrets We Kept & Red White and Royal Blue), gestemd op Red White and Royal Blue
  YA Fiction: 11 gelezen (IWYATB, American Royals, FFA, TCKAS, Internment, On The Come Up, WTFOH, TPATF, Opposite of Always, Frankly, Serious Moonlight), gestemd op: I Wish You All the Best.
  YA fantasy & Sci-Fi: 7 gelezen (The Wicked King, Sorcery of Thorns, ACSDAL, King of Scars, Finale, Wilder Girls, Aurora Rising) gestemd op: A Curse So Dark and Lonely.
  Middle Grade & Children: 1 gelezen (Tunnel of Bones) 2 op mijn TBR (The Remarkable Journey & The Bridge Home), gestemd op Tunnel of Bones.
  Picture Books: 0 gelezen, gestemd op Sulwe
  Ik heb niet gestemd in de categorieën History & Biography en Science & Technology, omdat ik daar niet echt iets mee heb.

  Welk boek had jij het enorm gegund om ook genomineerd te zijn?
  Ik denk When We Left Cuba – Chanel Cleeton, Where The Crawdads Sing – Dahlia Owens en Like A Love Story – Abdi Nazemian.

  Welk boek denk jij dat gaat winnen in het genre waar jij vooral in leest?
  Ik hoop dat qua debuut: Red, White & Royal Blue gaat winnen en qua young adult fiction: I Wish You All The Best, maar ik denk eerlijk gezegd dat boeken van bekendere auteurs meer kans maken om te winnen, jammer genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.