Er waren eens vijf hele toffe hervertellingen

Friday five hervertellingen cravingpages

Elke vrijdag organiseert Joost (nerdygeekyfanboy.com) de Friday Five rondom een boek-gerelateerd thema. Deze week is het thema “Hervertellingen”.

Voor het eerst sinds ik meedoe aan de Friday Five vind ik het lastig omdat ik te véél opties heb in plaats van te weinig. Ik hou dan ook van hervertellingen. Het is altijd interessant hoe begaafde auteurs een bekend verhaal geheel eigen weten te maken. Een aantal hervertellingen hebben een blijvende indruk op mij gemaakt. Ik ben dan ook heel erg enthousiast om ze met jullie te delen…

Friday five hervertellingen cravingpages

Cinder & Ella van Kelly Oram

Ik vraag me af of jullie het al zat zijn om mij te horen dwepen met dit boek maar ik kan niet anders dan Cinder & Ella een eervolle vermelding geven wanneer we het hebben over hervertellingen.

Zoals je vast wel hebt geraden aan de hand van de titel is dit een hervertelling van het sprookje Assepoester in de vorm van een Van een hedendaagse roman. De hoofdpersonen Cinder en Ella schrijven al een tijdje heen en weer via het internet, maar ze hebben elkaar nog nooit in het echt ontmoet. Toch hebben ze inmiddels weer de gesprekken en extreem hechte band gekregen en ze zijn zelfs een beetje verliefd op elkaar. Maar dan slaat het noodlot toe en van de een op de andere dag hoort Cinder niets meer van Ella en hij vrees het ergste.

Pas maanden later ineens weer contact met hem op maar Cinder merkt dat er iets anders is. Ella weigert echt op te vertellen wat er aan de hand is en daarom is hun relatie in het begin wat stroever dan voorheen.  Ella durft hem niet te vertellen dat ze betrokken is geweest bij een ernstig auto ongeluk waarbij haar moeder om het leven is gekomen. Zelf heeft ze de ram ternauwernood overleeft, maar ze zal de rest van haar leven de littekenes van het ongeval dragen op haar ziel en huid. Kan haar online penvriend haar helpen de lust voor het leven te hervinden?

Stitching Snow van R.C. Lewis

Wanneer je zegt ‘sciencefiction meets sprookjes’ denken de meeste mensen aan de boekenreeks The Lunar Chronicles van Marissa Meyer. Ik wil je vandaag graag wijzen op een andere auteur die deze gouden combinatie ook heeft toegepast in haar hervertelling van Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen.

In het boek maken we kennis met Essie. Ze woont samen met zeven androïden op een altijd koude planeet waar eigenlijk nooit iets gebeurd… Tot er op een dag een raket neerstort. Essie helpt de piloot zijn schip te herstellen, maar komt  tot de ontdekking dat zijn komst verre van een ongeluk was. Al snel raakt ze betrokken bij een oorlog waar ze zich al die jaren zo ver mogelijk van heeft gehouden.

Verdermeer van Tahereh Mafi

Het volgende boek op mijn lijst is een hervertelling van een van mijn favoriete kinder-klassiekers allertijden namelijk Alice in Wonderland. Het verhaal gaat om Alice, wiens vader jaren geleden is verdwenen met niets meer op zak dan een liniaal.

Vastberaden om haar vader te vinden reist Alice naar het land Verdermeer. Het is een land vol met rare tegenstrijdigheden, uitzonderingen en bizarriteiten. Wat dit boek voor mij zo bijzonder maakt is unieke sfeer in Verdermeer en Alice’ verlangen naar avontuur. Echt een boek waarvan ik enorm heb genoten. Hoog tijd om ook Welkwoud maar eens te gaan lezen binnenkort.

My Lady Jane van The Lady Janies

Het grappigste boek van deze lijst is ongetwijfeld My Lady Jane van The lady Janies: Brodi Ashton, Cynthia Hand en Jodi Meadows. Deze hervertelling is niet gebaseerd op een sprookje, maar op onze geschiedenis. Of beter gezegd; de geschiedenis van Engeland.

Het boek gaat over koning Edward die ernstig ziek is en die vermoedelijk niet lang meer te leven heeft. Om zijn troon te beschermen besluit hij zijn nicht Jane uithuwelijken aan ene Gifford. Wat hij echter niet weet is dat gifford de nare gewoonte heeft om zo nu en dan in een paard te veranderen.

Zo zit het boek vol met allerlei rariteiten, grappen en grollen en enorm veel humor.  Ik hou van dergelijke satirische verhalen waarin auteurs laten zien dat ze niet bang zijn om de draak te steken met de geschiedenis of met alom aanbeden klassiekers. Dat laatste bewijzen de dames met het volgende deel in deze reeks waarin ze het verhaal Jane Eyre van Charlotte Brönte op de hak nemen.

Beast van Lisa Jensen

Mijn laatste tip is er een waar niet iedereen zich in zal kunnen vinden. Dit boek krijgt namelijk enorm veel haat op Goodreads. Maar ik hou van dit boek.  Zoals je waarschijnlijk al kunt raden afgaande op de titel is dit een hervertelling van het sprookje Belle en het Beest.

De hoofdpersoon in dit boek is Lucy, een  dienaresje in dienst van de man die ooit het beest zal worden. Vanuit haar perspectief wordt het duidelijk dat het beest wel meer op zijn kerfstok heeft dan ijdelheid  en een superioriteitscomplex. Op een kwade avond lokt hij Lucy zijn vertrekken in en dringt hij zichzelf aan haar op. Alsof dat nog niet erg genoeg is komt ze later tot de ontdekking dat hij haar ook nog eens zwanger heeft gemaakt.

Zich maar al te goed realiserend dat de gevolgen van een schandaal voornamelijk haar zullen schaden besluit Lucy zichzelf van het leven te beroven. Voordat ze echter de kans krijgt wordt ze gevonden door een oude vrouw die haar beloofd om haar te wreken. Lucy krijgt de kans om toe te kijken terwijl haar meester lijd als het beest,  maar dan wel in de vorm van een kandelaar.

Neem ook een kijkje op de blogs van andere deelnemers van de Friday Five: 

Ken jij nog toffe hervertellingen die je aan zou willen raden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.