Eerste indruk #2; zo veel stockfoto’s

Eerste indruk craving pages

Eerste indruk craving pages

Elke maand komen er een heleboel toffe nieuwe (YA) boeken uit. Aangezien het voor de meesten onder ons financieel niet haalbaar is om alle boeken te kopen moeten we vaak een erg lastige selectie maken uit het aanbod. Ik ben de eerste om te bekennen dat ik me daarbij enorm laat sturen door de aantrekkingskacht van een cover. Er wordt wel eens beweerd dat vrouwen maar 30 seconden nodig hebben om te bepalen of ze met een man naar bed willen… ik weet al in een oogopslag of ik een boek in mijn kast wil hebben. In deze nieuwe rubriek deel ik steeds aan het einde van de maand mijn ongezouten mening over covers die mij zijn opgevallen.

Waar mogelijk heb ik de titels gelinkt naar de Goodreads pagina. Sommige boeken zijn nog niet toegevoegd aan de bibliotheek dus die zal ik later van een link voorzien.

Disclaimer: Wat ik hieronder vertel over de cover is puur en alleen mijn eigen mening. Je hoeft het niet met me eens te zijn. Smaken verschillen. Ik wil je echter wel vragen om geen auteurs lastig te vallen met links naar mijn cover-reacties. Een auteur heeft vaak erg weinig te zeggen over hoe de kaft van zijn/haar boek er uiteindelijk uit komt te zien en kan er al helemaal niets aan veranderen. 

Nederlandse covers

1. EEN WAARHEID van Nadine Swagerman

Een waarheid nadine swagerman craving pages

Eerste indruk: Ik ben niet diep onder de indruk, maar ik vind hem ook niet lelijk. Tenzij het boek over konijnen-knuffelende meisjes in roze kanten jurkjes gaat verwacht ik dat deze cover het verhaal aardig vertegenwoordigd. Ik gok alvast dat het gaat over een meisje dat op zoek is naar de waarheid over iets (waarschijnlijk zichzelf). Mysterieus.

2. DAGBOEK VAN EEN CHIHUAHUA van Do van Ranst

Eerste indruk: Ik wil ‘em!!! Oh, we hadden het over mijn eerste indruk van de cover hè…I love it. Hoe kan je nu niet ingepakt worden door de angstige chihuahua oogjes? Ik wil het boek gewoon knuffelen, alleen al vanwege het plaatje. Een van de weinige gevallen waarin ik een model op de cover wel geslaagd vind.

3. DANSEN IN DIEP WATER van Laure van den Broeck

Eerste indruk: Sorry hoor, maar elke keer dat ik een dertien-in-een-dozijn stockfoto van een model op de cover van een boek zie is voor mij een facepalm momentje. I don’t like it.

4. BOMBER van Paul Dowswell

Eerste indruk: Ik krijg een beetje ARENDSOOG of DE SCHIPPERS VAN DE KAMELEON vibes van deze omslag. Het doet erg zij best om een écht jongensboek te zijn geloof ik.

5. HET ROBOTMEISJE van Marina Defauw

Eerste indruk: Sommige mensen moeten echt dringend leren dat je niet alle mogelijkheden van Photoshop toe hoeft te passen in een ontwerp. Als ik mijn ogen tot spleetjes dichtknijp vind ik hem nog wel gaaf en lekker grimmig, maar de overload aan details vind ik persoonlijk niet zo fijn.

US / UK covers

1. THE FORESEEABLE FUTURE van Emily Adrian

Eerste indruk: Ooh, pretty kleurtjes. Pretty letters! I like it – wacht – wat doet die stomme stockfoto onder in de hoek. Whyyy!?

2. LOVE & OTHER CARNIVOROUS PLANTS van Florence Gonsalves

Eerste indruk: Ik wil je! Er is niets aan je wat ik niet prachtig vind.

3. SHIP IT van Britta Lundin

Eerste indruk: Ik word zo gelukkig van deze kaft. Elke keer dat ik hem zie ontdek ik iets nieuws waardoor ik nog harder uitkijk naar dit boek. Liefde voor mooie, geïllustreerde boekcovers.

4. THE BONE ROSES van Kathryn Lee Martin

Eerste indruk: Ik vind het lettertype fugly tot en met, maar lief de rest van de cover. De illustratie maakt wat mij betreft de verduidelijking dat het een steampunk western is vrijwel overbodig.

5. A DATE WITH DARCY van Tiffany Schmidt

Eerste indruk: Deze kaft scoort uiteraard al punten met de grote kop ‘Bookish boyfriends’, maar het exemplaar van PRIDE & PREJUDICE in de handen van de boekennerd op de cover maakt het plaatje helemaal af. Ik had het alleen – als ik even mag mierenneuken – toffer gevonden als madam haar blik op het boek had gevestigd in plaats van recht in de lens.

Nederlands vs. Engels

OP HET EINDE GAAN ZE ALLEBEI DOOD / THEY BOTH DIE AT THE END van Adam Silvera

Eerste indruk: Ik wou serieus dat ik de Nederlandse kaft uit mijn geheugen kon wissen. Wat ee saaie boel. De twee andere covers hebben allebei zoveel toffe hints naar het verhaal en dubbele betekenissen: check bijvoorbeeld hoe de schaduw van de jongens de man met de zeis vormt… of de oog en neusgaten van een schedel in de nachtelijke lucht. Gaaf! En die zandloper is toch ook prachtig symbolisch voor tijd die op gaat. Geweldig! En de Nederlande is gewoon… jammer.

Welke cover vind jij het mooist?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Vergeet niet je antwoord toe te lichten in een comment hieronder.

4 thoughts on “Eerste indruk #2; zo veel stockfoto’s

  1. Grappig dit: ik vind inderdaad alle Engelse covers die je hier noemt geweldige eyecandy, maar de Nederlandse komen super-amateuristisch over. Echt jammer, want de Engelse geïllustreerde omslagen, zeker van They Both Die at the End, laten zo goed zien hoe tof het kan zijn om een coverillustratie te maken die gewoon perfect bij het verhaal past! In sommige gevallen vind ik stockfoto’s wel mooi, maar soms… ugh.

  2. Ik hou vooral van de middelste (blauwe) cover. Deels door de kleuren maar grotendeels door de details die er in verwerkt zijn. Het coverontwerp van Ship it (ik typte dus eerst Shit it – maar goed dat ik dat nog zag voor ik deze reactie verzond 😉 ) spreekt me ontzettend aan. Daarmee slagen ze er perfect in om me als lezer te intrigeren en er voor te zorgen dat ik benieuwd word naar het boek.

  3. Die middrlste (bauwe) heeft gewoon alles wat gaaf is. Zoalls je al beschreef. Wauw!
    Verder, ik lees eigenlijk heel graag in het nederlands, maar de kaften verliezen zo veel kwaliteit de laatste tijd. Zo jammer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.