Eerste indruk #1; Holle Bolle Gijs heeft een exorcist nodig

Eerste indruk craving pages

Eerste indruk craving pagesElke maand komen er een heleboel toffe nieuwe (YA) boeken uit. Aangezien het voor de meesten onder ons financieel niet haalbaar is om alle boeken te kopen moeten we vaak een erg lastige selectie maken uit het aanbod. Ik ben de eerste om te bekennen dat ik me daarbij enorm laat sturen door de aantrekkingskacht van een cover. Er wordt wel eens beweerd dat vrouwen maar 30 seconden nodig hebben om te bepalen of ze met een man naar bed willen… ik weet al in een oogopslag of ik een boek in mijn kast wil hebben. In deze nieuwe rubriek deel ik steeds aan het einde van de maand mijn ongezouten mening over covers die mij zijn opgevallen.

Waar mogelijk heb ik de titels gelinkt naar de Goodreads pagina. Sommige boeken zijn nog niet toegevoegd aan de bibliotheek dus die zal ik later van een link voorzien.

Disclaimer: Wat ik hieronder vertel over de cover is puur en alleen mijn eigen mening. Je hoeft het niet met me eens te zijn. Smaken verschillen. Ik wil je echter wel vragen om geen auteurs lastig te vallen met links naar mijn cover-reacties. Een auteur heeft vaak erg weinig te zeggen over hoe de kaft van zijn/haar boek er uiteindelijk uit komt te zien en kan er al helemaal niets aan veranderen. 

Nederlandse covers

1. DE LANGE WEG van Michael Grant

De lange weg michael grant craving pages

Eerste indruk: Ik heb de werkdruk van soldaten ernstig overschat als er voldoende tijd is om jezelf op te maken als een YouTube beauty guru.

2. DE MACHT VAN HET WOUD van Elizabeth Vissers

De macht van het wonderwoud elizabeth visser craving pages

Eerste indruk: Ik vind de illustratie vet pretty, maar door de fletse kleuren en het saaie lettertype zou ik dit boek eerder aanzien voor een afgeschreven bibliotheekboek dan voor een 2018 release. Hij ‘springt’ er gewoon niet uit.

3. DE HAPPINESS GOEROE van Jette Schroder

De happiness goeroe jette schroder craving pages

Eerste indruk: Ik word al happy van deze cover. Font-centrische kaften zijn mijn kryptoniet.

4. WAT JE NIET ZIET van Laura Gallier

wat je niet ziet laura gallier craving pages

Eerste indruk: Dit ziet eruit als iets wat in Canva is gemaakt, maar toch… Hij maakt me wel nieuwsgierig naar “wat hij ziet”.

5. CHAOS van Mirjam Schippers

Chaos mirjam schippers craving pages

Eerste indruk: Ik voel niks.

US / UK covers

1. THE SHE-WOLF OF KANTA van Marlena Frank

The she-wolf of kanta marlena frank craving pages

Eerste indruk: Holle Bolle Gijs heeft een exorcist nodig.

2. SUITORS AND SABOTAGE van Cindy Anstey

Eerste indruk: De enige manier waarop deze cover me nóg gelukkig kan maken is als de oker-kleurige swirls en illustraties in werkelijkheid van glasfolie zijn gemaakt. *heart-eyes!

3. BEYOND A DARKENED SHORE van Jessica Leake

beyond a darkened shore jessica leake craving pages

Eerste indruk: Het enige wat ik leuk vind aan deze kaft is het feit dat hij past in Liesbets lijstje van ‘boeken met zwarte raafjes op de kaft’. Het lettertype is afschuwelijk, de kleuren clashen en ik heb totaal geen idee van wat ik van dit boek kan verwachten.

4. STAY SWEET van Siobhan Vivian

Stay sweet siohan vivian craving pages

Eerste indruk: Kunnen we het er alsjeblieft allemaal mee eens zijn dat – mocht er een Nederlandse vertaling koman van dit boek – Esmee van Leesmee.nu model moet staan voor de kaft? Oké? Afgesproken.

5. THE HANDSOME GIRL & HER BEAUTIFUL BOY van B.T. Gottfred

The handsome girl and her beautyful girl b t gottfred craving pages

Eerste indruk: Shut up and take my money! Er is niets aan deze kaft wat ik niet prachtig mooi vind. Sowieso cover-buy materiaal.

Nederlands v.s. Engels

THE ART OF BEING NORMAL / WIE IS ER NOU NORMAAL van Lisa Williamson

The art of being normal wie is nou normaal lisa williamson craving pages

Eerste indruk: Dit is echt meteen een supermoeilijke voor me. Van de ene kant hou ik van de kleurtjes op de linkerkaft, maar van de andere kant vind ik dat de Nederlandse kaft de inhoud van het verhaal beter weerspiegeld. Ik denk dat ik onder dwang zou kiezen voor de Nederlandse kaft, maar wel met pijn in mijn hart want ik HOU van kleur.

Welke cover vind jij het mooist UK/US (links) of NL (rechts)?

 • De Nederlandse cover (80%, 4 Stemmen)
 • De UK/US cover (20%, 1 Stemmen)

Totaal aantal stemmers: 5

Laden ... Laden ...

Vergeet niet je antwoord toe te lichten in een comment hieronder.

11 thoughts on “Eerste indruk #1; Holle Bolle Gijs heeft een exorcist nodig

 1. Wat een leuk artikel! Ik moet zeggen dat ik ook niet heel fan ben van de Nl covers, vergeleken met de Engelse.

  (Ik moest heel erg lachen om jouw opmerking bij het boek van Sionhan Vivian ❤️)

  1. Het was nog best lastig om de NL covers te vinden aangezien de originele covers voor ‘grote’ titels vaak gewoon klakkeloos over worden genomen. 😅

 2. Wat leuk om te zien hoe jij de covers beoordeeld. Ik kijk er soms heel anders tegenaan. Smaken verschillen.

  Ik heb trouwens de Engelse editie van ‘wie is nou normaal’ met daarop coverart die gelijk is aan de Nederlandse versie. En ik ben het ermee eens dat deze het verhaal beter weergeeft, maar ook ik vind de regenboog kleuren erg mooi. Een combinatie van beide zou ideaal zijn.

 3. Ja hoor, ik stem mee voor Esmee als covermodel. Wat een leuke blogpost Joany. Ik moest echt lachen om die Holle Bolle Gijs. Dankjewel voor de link trouwens. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat dat boek al klaar zat in mijn ravenmapje. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.