Een jaar lid van Scribd; mijn mening

Scribd craving pages

Als boekenwurm met beperkte ruimte én een beperkt budget ben ik altijd op zoek naar manieren om voor een fijne prijs legaal te kunnen lezen. Zo ben ik al jaren trouw lid van de bibliotheek en sinds vorig jaar maak ik gebruik van een online abonnementsdienst: Scribd. 

Read without limits

Dat is de slogan waarmee Scribd hun diensten aanprijst op hun homepage en het is geen valse reclame als je het mij vraagt. Waar de meeste diensten zich focussen op één specifiek format kun je bij Scribd zowel Ebooks als audioboeken onbeperkt lezen. Verder hebben ze ook een bescheiden aanbod tijdschriften, essays en andere documenten. 

Omdat ik de app heb geinstalleerd op zowel mijn Ipad als mijn mobiel kan ik luisteren wanneer ik wil. Je kunt met een abonnement de boeken downloaden naar je apparaat zodat je ook zonder internetverbinding kunt luisteren. 

Scribd screenshot 2 craving pages


Bediening

De ebooks en/of audioboeken kun je lezen op je tablet, mobiel of computer. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het Kobo Plus abonnement kun je Scribd op de meeste E-ink apparaten helaas (nog) niet gebruiken. Nu vind ik het zelf niet vervelend om op mijn Ipad te lezen, maar pas wel mijn beeldscherminstellingen aan om zo zacht mogelijk te zijn voor mijn ogen. De bediening is heel erg intuïtief en gemakkelijk onder de knie te krijgen. Ook kun je heel gemakkelijk je bewaarde boeken indelen in lijsten om meer overzicht te bewaren. Zelf heb ik 4 lijsten:

 • Boeken die ik wil kopen
 • Boeken die ik heb
 • Nog te recenseren
 • (…maand…) TBR

Qua audioboeken lijkt de Scribd omgeving heel erg op die van de dienst Spotify. Het enige verschil wat ik heb kunnen ontdekken is dat het aanbod van beide diensten nogal verschilt. 

Scribd screenshot 1 craving pages

Aanbod en kosten

Ik ben vooral fan van Scribd vanwege het uitgebreide en actuele aanbod. Veel titels verschijnen tegelijkertijd in de app-bibliotheek als in de webshops. Om jullie een idee te geven van wat je zoal via Scribd kan lezen heb ik een lijstje gemaakt van titels die jullie mogelijk zullen interesseren…

Audioboeken

 • The Poppy War van R.F. Kuang
 • Heretics Anonymous van Katie Henry
 • Furyborn van Claire Legrand
 • City of Ghosts van V.E. Schwab
 • These Rebel Waves van Sarah Raasch

Ebooks

 • Scythe van Neal Shusterman
 • The Wicked Deep van Shea Ernshaw
 • Vicious van V.E. Schwab
 • Radio Silence van Alice Osman
 • De complete Illuminea-trilogie van Jay Kristoff en Amie Kaufman

Voor Scribd – een dienst waarmee je dus zowel ebooks als audioboeken onbeperkt kan lezen – betaal ik maandelijks 7,80 euro. Dat kan momenteel alleen via credit- of debitcard of rechtstreeks via een Itunes abonnement. Persoonlijk vind ik het het geld dubbel en dwars waard want ik hoef slechts één boek per maand te lezen via de app om mijn geld er al uit te hebben. 

In het kort…

 • Scribd is geen Nederlandse dienst. 
 • Je vind dan ook GEEN Nederlandstalige boeken tussen het aanbod.
 • Je hebt ofwel een credit-/debitcard of een abonnement via Itunes nodig. 
 • Je kunt Scribd de eerste 30 dagen gratis uit proberen. 
 • Je kunt zoveel boeken bewaren als je maar wilt.
 • En lijsten maken om de boeken waarin je interesse hebt te organiseren. 
 • Scribd maakt ook leestips aan gebaseerd op je leesgewoonten. 
 • Op die manier heb ik een paar hele toffe titels ontdekt. 

Heb jij een abonnement op een leesdienst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.