De jaarafsluiting-vragen

Jaarafsluiting 2019 craving pages

Aan het einde van elk jaar verschijnt op Perpetual Pageturner de End of the year Survey. Ik vind het een leuke manier om op het afgelopen jaar terug te blikken en het nieuwe jaar goed in te luiden en dus vulde ik hem ook dit jaar weer in.

Mocht je het leuk vinden om de vragen te beantwoorden op je eigen blog vergeet dan zeker niet om een link naar je post achter de laten in de reacties onderaan dit artikel. Ik kom sowieso een kijkje nemen om je een gelukkig nieuwjaar te wensen.

Jaarafsluiting 2019 craving pages

Terugblik

1. Hoeveel boeken heb je gelezen in 2019?

Ik heb uiteindelijk 136 boeken gelezen, maar wellicht heb ik mijn huidige boek: Wilde About the Girl van Louise Pentland ook nog wel uit voor middernacht.

2. Heb je je leesdoel behaald?

Jazeker, ik heb mijn doel ruimschoots behaald, want ik had mijn challenge ingesteld op 75 boeken.

3. Wat is je favoriete boek van 2019?

Sowieso Stepsister van Jennifer Donnelly. Dat boek heeft me zo enorm verrast. Ik dacht een leuke hervertelling te kopen, maar het boek bleek zoveel meer te zijn. Het verhaal volgt Isabella, een van de ‘lelijke’ stiefzusjes van Cinderella / Assepoester, nadat zij met haar prins is vertrokken om nog lang en gelukkig te leven.

4. Welk boek maakte je hoge verwachtingen niet helemaal waar?

Voor mij was Slayer van Kiersten White toch wel de teleurstelling van het jaar. Ik verwachte echt een episch nieuw avontuur in de wereld van Buffy the Vampire Slayer, maar dit boek was totaal niet wat ik ervan had gehoopt. Sterker nog; na het lezen wilde ik alleen nog maar snel van het boek af en vergeten dat ik het ooit heb gelezen.

5. Welk boek heeft je juist heel aangenaam verrast?

Cinder & Ella van Kelly Oram heeft heel veel indruk op mij gemaakt. Het is een hartverscheurend verhaal over een meisje dat zichzelf weer leert lief te hebben nadat ze voor het leven is getekend door een verschrikkelijk auto-ongeluk. Dit boek gaf mij all the feels.

6. Welk boek heb je het hardnekkigst aanbevolen aan anderen?

Ik denk wederom Cinder & Ella want ik had echt mensen nodig om met me over dit boek te praten.

7. Beste nieuwe serie waar je in bent begonnen in 2019, en het beste vervolg van 2019 én de beste serie-afsluiter van 2019?

De beste nieuwe serie waar ik in ben begonnen is waarschijnlijk de Vine Witch reeks van Luanne G. Smith of The Folk of the Air van Holly Black. Ik vond die laatste ronduit verslavend en geheel tegen mijn karakter in heb ik de hele trilogie ook daadwerkelijk uitgelezen in 2019. The Vine Witch vond ik ijzersterk in zijn originaliteit. Ik vertel er meer over in mijn uitgebreide recensie die je hier na kunt lezen.

8. Favoriete auteur die je hebt ontdekt in 2019?

Kelly Oram, zonder enige twijfel.

8. Favoriete boek uit een genre dat je gebruikelijk niet leest?

Dat kan alleen maar De Mitford Moorden van Jessica Fellowes zijn. Dit is een briljante murder mystery die losjes is gebaseerd op ware gebeurtenissen en échte mensen. Het verhaal zelf is overigens wel écht fictie. Ik vond het zo’n geweldig boek dat ik nauwelijks kan wachten op het volgende deel in de reeks. Het is sfeervol, spannend en zit vol met boeiende personages waar je gewoon verknocht aan raakt of je dat nu wilt of niet.

9. Het moeilijkst neer te leggen boek van 2019?

Ik vloog zowat door Stepsister van Jennifer Donnelly. Dit verhaal gaat verder waar het sprookje van Assepoester ophoudt en volgt een van de kwade stiefzusjes. Ik moet toegeven dat ik totaal niet wist wat ik kon verwachten van het boek voordat ik erin begon. Het trok gewoon mijn aandacht in de boekhandel en ik besloot het te kopen in een opwelling. Dat bleek een goede keuze te zijn. Als je nieuwsgierig bent naar mijn complete review dan kun je die hier teruglezen.

10. Van alle boeken die je hebt gelezen in 2019. Welke ga je hoogstwaarschijnlijk herlezen in 2020?

Ik ben eigenlijk niet zo’n herlezer, maar Cinder & Ella ga ik sowieso opnieuw lezen voordat ik ga beginnen in het vervolg. Niet omdat ik vergeten ben wat er is gebeurd, maar omdat ik van dat boek hou.

11. Het boek met de allermooiste omslag?

Ik heb een zwak voor eenvoudige, grafische covers en ben dan ook nog altijd fan van de rust die de cover van Notes From my Captivity van Kathy Parks uitstraalt.

12. Meest memorabele personage van 2019?

Een fractie van een seconde vond ik dit een moeilijke vraag tot ik me de graphic novels van Gengoroh Tagame herinnerde. Kana, een van de hoofdpersonen uit My Brother’s Husband heeft diep indruk op mij gemaakt. Zij is een personage wat me nog lang bij zal blijven dankzij haar onschuld en haar grote hart.

13. Boek met de mooiste schrijfstijl van 2019?

Hier ga ik opnieuw voor Stepsister van Jennifer Donnelly. Dit boek is gewoon geweldig op alle fronten.

14. Een boek wat je aan het denken heeft gezet of wat je kijk op het leven heeft veranderd?

Er zijn meerdere boeken die dit jaar mijn kijk op het leven hebben veranderd. Of, misschien niet mijn kijk op ‘het’ leven maar in ieder geval wel mijn kijk op mijn leven. Door boeken zoals Butterface van Avery Flynn, To Be Honest van Maggie Ann Martin en Cinder & Ella van Kelly Oram hecht ik veel minder waarde aan uiterlijk vertoon. Deze boeken hebben mij dichter bij een bodypositive instelling gebracht dan welke andere boeken dan ook.

15. Een boek waar je eindelijk aan toe bent gekomen in 2019?

Ik heb dit jaar eindelijk Warcross van Marie Lu gelezen, die echt al veel te lang ongelezen in mijn kast stond. Het was een heel tof verhaal, maar jammer genoeg wist het vervolg niet zo’n goede indruk op mij te maken. Ik heb het uiteindelijk niet uitgelezen.

16. Favoriete passage of quote uit een boek dat je las in 2019?

Dit moet ik serieus beter bij gaan houden in de toekomst.

17. Wat was het dikste boek dat je las in 2019? En wat het dunste?

Het dikste boek was Gemina van Jay Kristoff en Amie Kaufman en het dunste was Terra Nova van Ursula Visser

18. Welk boek heeft je het meest gechoqueerd?

Brave van Rose McGowan. Wat een heftig leven heeft zij gehad zeg. Ik ben na het lezen van dit boek mogelijk nóg meer onder de indruk van deze powervrouw.

19. Je ultieme OTP (One true pairing) van 2019?

Cinder & Ella natuurlijk uit het gelijknamige boek van Kelly Oram. Ik ship hen met een vurige passie.

20. Favoriete niet-romantische koppel van 2019?

Sowieso Mike en Yaichi uit My Brother’s Husband van Gengoroh Tagame. Het is zo ontroerend om de band tussen die twee te zien groeien ondanks de vooroordelen waarmee Taichi is opgevoed.

21. Het beste boek van 2019 dat je hebt gelezen op aanraden van iemand anders?

Ik ben dit jaar eindelijk gezwicht voor de hype rondom The Cruel Prince van Holly Black en man oh man wat ben ik blij dat ik deze trilogie heb gelezen ook al loop ik nu rond met een mega crush op een elfenkoning.

22. Nieuwe fictieve crush?

Cardan dus uit The Cruel Prince van Holly Black, maar ook Cinder (die eigenlijk anders heet, maar dat zou een spoiler zijn) uit Cinder & Ella van Kelly Oram.

23. Favoriete debuut van 2019?

Dat kan alleen maar The Babysitter’s Coven zijn van Kate Williams. Dit boek gaf me echt heel sterke Buffy the Vampire Slayer vibes en daar ben ik natuurlijk helemaal voor. Ik kan niet wachten op het vervolg dat volgend jaar verschijnt.

24. Beste worldbuiling / meest bijzondere setting van 2019?

De meest bijzondere setting was toch wel het ship in Joni, Underway van Kelly Oram. Helaas kan ik jullie niet verklappen wat die boot zo bijzonder maakt zonder belangrijke plotpunten te spoilen. Ik hoop daarom echt dat jullie een kans willen wagen op het boek en het zelf gaan lezen.

25. Boek waar je vrolijk van werd?

Ik werd intens gelukkig van de graphic novels die ik afgelopen jaar was en het is onmogelijk om de beste aan te wijzen. Cheshire Crossing van Andy Weir en Sarah Andersen was geweldig omdat het de heldinnen uit de favoriete boeken uit mijn kindertijd samenbracht voor een episch avontuur. Real Friends van Shannon Hale was indrukwekkend omdat ik er mezelf in herkende en het wonden uit mijn verleden een klein beetje heelde. My Brother’s Husband was prachtig omdat het iemand leerde om zijn eigen vooroordelen aan de kant te zetten. En The Prince and the Dressmaker van Jen Wang gaf me hoop. Stuk voor stuk prachtige boeken in een prachtig, toegankelijk format. Lees ze alsjeblieft.

26. Een boek wat je (bijna) aan het huilen maakte?

Ik heb bij meerdere boeken gehuild (ik ben een softie), maar na het lezen van Joni, Underway was er geen houden meer aan. Ik heb echt bijna twintig minuten onafgebroken zitten ugly cryen.

27. Een onbekend pareltje?

Joni, Underway van Kelly Oram. Lees het alsjeblieft.

28. Een boek dat je hart heeft gebroken?

Ik kon mijn exemplaar van The Wicked King van Holly Black wel in de hoek van kamer smijten na dat afschuwelijke einde, maar een gebroken hart had ik niet echt. In de meeste gevallen huilde ik omdat een boek juist supermooi en emotioneel was op een positieve manier.

29. Meest unieke boek van 2019?

Dit gaat gelijk op tussen The Vine Witch van Luanne G. Smith en Joni, Underway van Kelly Oram.

30. Boek waar je pissig van werd?

Feministen Dragen Geen Roze viel bij mij een beetje verkeerd. In dit artikel leg ik uit waarom.

Bloggen & leven

1. Toffe nieuwe boekenblogs, bookstagrammers of booktubers die je hebt ontdekt in 2019?

Dit jaar heb ik een hele toffe webshop ontdekt voor boekige kaarsen: Grace & Honey. Deze kaarsen zijn super pretty en ruiken ook nog eens heel erg lekker. Hoewel de shop in de UK is gevestigd vallen de verzendkosten nog heel erg mee.

2. Favoriete artikel dat op je blog verscheen in 2019?

Ik ben nog altijd heel erg blij met de manier waarop mijn artikel: IK BEN NIET ZO WOKE ALS IK ZOU WILLEN, is gereageerd. Ik ben zo dankbaar voor die fijne reacties.

3. Favoriete boekgerelateerde foto die je maakte in 2019?

Dat kan natuurlijk alleen maar deze foto van mijn eigen boek zijn. Ik ben nog steeds zo trots op mijn boekenbaby.

4. Favoriete boekige evenement van 2019?

Dat was uiteraard de boeklancering voor Verschijning.

5. Favoriete boekige moment / bloggebeurtenis van 2019?

Zie het antwoord op vraag 4, hahaha.

6. Grootste uitdaging van 2019?

De grootste uitdaging van het jaar heeft niet echt met bloggen te maken. Het heeft te maken met mijn mental health. Een van de moeilijkste dingen blijft namelijk de strijd met mijn depressie. Hij is er niet altijd, maar wanneer hij onverwacht weer opduikt dan is het zwaar. Heel zwaar. Helemaal omdat ik heel graag van alles wil doen en bereiken, maar dan zitten die negatieve gevoelens weer dwars. Toch heb ik de afgelopen jaren iets over mijzelf geleerd: ik ben een taaie en ik sta er niet alleen voor. Mede dankzij mijn gesprekken met een coach lukt het me om mijn depressie de baas te blijven.

7. Wat was de populairste post op je blog?

Het interview met Hannah Hill trok het meeste bekijks het afgelopen jaar.

8. Van welke post zou je willen dat hij wat meer lezers had aangetrokken?

De IK BEN NIET ZO WOKE ALS IK ZOU WILLEN post had van mij wel wat meer

9. Favoriete boekige ontdekking van 2019?

De Amazon sale in november is mijn favoriete boekige ontdekking van 2019. De slag die ik daar heb geslagen maakt me nog steeds gelukkig.

10. Heb je al je challenges voor 2019 volbracht?

Nope. Maar daar maak ik me niet zo druk over.

Vooruitblik…

1. Aan welk boek ben je niet toegekomen in 2019 en is nu een hoge prioriteit voor 2020?

Ik vind het erg jammer dat ik dit jaar The Priory of the Orange Tree van Samantha Shannon nog niet uit heb gelezen. Hopelijk komt daar verandering in in het nieuwe jaar.

2. Naar welke nieuwe release (geen debuut) van 2020 kijk je het meest uit?

Eerlijk gezegd heb ik nog niet zo gekeken naar verwachte boeken in 2020 omdat ik van plan ben niet veel boeken te kopen. Ik ben namelijk aan het sparen voor een fantastische vakantie samen met Noud. Het afgelopen jaar ging ik voor het eerst in 15+ jaar weer eens op vakantie, maar toen hebben we de vakantie vroeg af moeten kappen in verband met een sterfgeval in de familie. Ik hoop dat ik Noud dit jaar een complete vakantie kan geven. Niets te fancy trouwens. Ik ben een Center Parcs meisje.

3. Naar welk debuut van 2020 kijk je het meest uit?

Supernerd van Emmy (zonenmaan.net)

4. Naar welk vervolg / slotdeel kijk je het meest uit?

Naar het vervolg op The Vine Witch van Luanne G. Smith: The Glamourist.

5. Welke lees- of blogdoelen hoop je te bereiken in 2020?

Ik hoop plezier te houden in het lezen en het bloggen. En ik hoop dat er nog meer toffe boekenblogs opduiken in het komende jaar.

Dat waren alle vragen. Mocht je het leuk vinden, beantwoord de vragen dan ook op je eigen blog en deel de link in een reactie hieronder. Links kunnen worden aangezien als spam, dus het kan even duren voordat je reactie daadwerkelijk op de site verschijnt, maar ik zal jullie reacties z.s.m. goedkeuren.

Fijne jaarwisseling allemaal en de allerbeste wensen voor 2020!

5 thoughts on “De jaarafsluiting-vragen

  1. Wat een leuke tag! En leuke antwoorden, ik ga gelijk Cinder & Ella opzoeken 🙂
    Jij natuurlijk ook een geweldig 2020 gewenst!

    (En yes, ik kan weer reacties geven op je blog! Dat kon eerder namelijk om de een of andere reden niet… :()

  2. Grappig dat ik hem net bij Annemieke in het engels las en meteen nadien bij jouw in het nederlands. Doet me een beetje denken aan de Boekblogger Enquete die je vroeger aan het einde van het jaar organiseerde. Opvallend ook dat we alledrie steeds vergeten om mooie quotes te noteren en ze vervolgens sowieso vergeten. Oh en Centerparcs is nu eenmaal leuk om naartoe te gaan. Zelf gaan we ook meestal naar daar of naar de zee. Al ga ik dit jaar wel weer een keertje naar Londen toe dat is al heel fancy naar mijn normen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.