Day Zero dag 11; Het is uit met mijn mobiel

het is uit met mijn mobiel day zero project craving pages

Eind vorig jaar maakte ik op de website dayzeroproject.com een lijst met 52 doelen die ik hoop te behalen in 2020. Nu ben ik normaal gesproken niet echt een goalgetter maar eerder een afwachter 🙈 als het op persoonlijke doelen aankomt. Maar van die houding wil ik af! Om die reden ga ik dit jaar pro-actief aan de slag met mijn doelen en zal ik jullie wekelijks updaten over mijn vooruitgang. Deze week pakte ik de 7 Days Tech-Free Morning challenge aan.

Een gewoonte die ik dolgraag wil doorbreken in 2020 is mijn gewoonte om vrij tijd te verspillen op mijn telefoon. Gedurende de afgelopen maanden werd ik me steeds bewuster van het feit dat ik eigenlijk veel te veel tijd doelloos door mijn social media feeds zit te scrollen. Om die reden zette ik deze challenge op mijn to-do lijstje voor 2020 en ik maakte het mijn grootste prioriteit.

het is uit met mijn mobiel day zero project craving pages

Voorbereiding

Om mezelf goed voor te bereiden op de challenge installeerde ik op 1 januari een app die precies bijhoudt hoeveel tijd ik met mijn telefoon bezig ben. Hij laat zelfs zien hoeveel tijd ik aan verschillende apps besteed. Ik gokte dat ik per dag wellicht een uurtje of drie doorbracht op mijn mobiel, maar op een dag tikte ik zelfs de vijf(!) uur aan 😳. Ik begon onmiddellijk excuses voor mezelf te maken: ja, maar hij telt ook de tijd mee dat je Disney+ hebt gestreamed naar de televisie en de tijd dat je naar muziek hebt geluisterd telt niet echt als ‘schermtijd’, maar eigenlijk is er gewoon geen excuus om zóveel aandacht te schenken aan een ding terwijl er zoveel leukere dingen zijn waar je aandacht aan kunt schenken.

Even voor de duidelijkheid: de uren vlogen er vooral bij ná kinderbedtijd (dus overdag liet ik mijn mobiel echt geen aandacht afsnoepen van mijn kind).

Ook schakelde ik voor heel veel apps de push notifications uit zodat ik niet om de haverklap een melding kreeg. De enige meldingen die ik aan liet staan waren die voor inkomende mail, DM’s en nieuwe video’s van Vet Gezellig en Boncolor op Youtube en de rest 🙅

Verder kocht ik ter voorbereiding een nieuw notitieboekje en een leuke pen die ik beide speciaal wil gebruiken voor mijn Day Zero Project.

De challenge…

  • DAG 1: Laad je telefoon om te beginnen op in een andere kamer dan je slaapkamer. Laat je telefoon minstens twintig minuten nadat je ’s morgens wakker bent met rust.
  • DAG 2: Lees een hoofdstuk van een fysiek boek.
  • DAG 3: Schrijf drie dingen op waar je dankbaar voor bent voordat je op je telefoon kijkt
  • DAG 4: Ga (als het weer het toelaat) een stukje wandelen zonder je telefoon. Doe rek-en-strek oefeningen als het pokkeweer is (dat laatste is vrij vertaald)
  • DAG 5: Plan de hele dag in een notitieboek of een planner. Schrijf je to-do items op alsof je ze al hebt gedaan.
  • DAG 6: Wordt wakker zonder de wekker op je telefoon.
  • DAG 7: Rek je nieuwe telefoon-loze routine uit tot ’s middags.

Mijn week…

Ik denk dat ik me nog nooit zo bewust ben geweest van mijn telefoon als de afgelopen week. Toen ik op de eerste dag van de challenge wakker werd jeukten mijn vingers ook echt om meteen even te controleren of ik nog meldingen had. Gelukkig herinnerde ik me op tijd dat ik deze week een tech-vrije-ochtend challenge aanging en dus wist ik me te bedwingen.

Het was volgens mij wel een goed idee om te beginnen op een zondag omdat dat sowieso een vrij rustige dag is online. Doordat ik push notifications uit heb geschakeld voor veel apps blijft mijn mobiel erg stil. Gelukkig had ik genoeg werk om handen die eerste dag. Het ging echt heel erg goed en ik vroeg me af of het wel écht een uitdaging zou blijken om een week lang zo weinig op mijn telefoon te zitten.

Pas op dinsdag kreeg ik het heel even zwaar, want ik check eigenlijk elke morgen de PostNL app. Ik denk echt dat ik – zoals Gary John Bishop al zei in Unfu*k Yourself – toch wel een beetje verslaafd ben aan voorspelbaarheid. Wat ik niet mis is het eindeloos scrollen. Het geeft me heel veel rust om gewoon lekker in mijn boek te lezen, aan mijn blog te werken of in het huis bezig te zijn.

Met de opdrachten ging het heel erg goed, maar ik nam mijn challenge zo serieus dat ik zelfs de camerafunctie op mijn telefoon zoveel mogelijk met rust wilde laten (terwijl ik normaal soms wel twintig foto’s per dag maak van Noud 💕). Dat vind ik eigenlijk het enige nadeel van deze afgelopen week: minder foto’s.

Verder heb ik eigenlijk alleen maar voordelen opgemerkt. Het was rustiger in mijn hoofd. Ik ben iemand die heel snel last heeft van FOMO en gevoelens van minderwaardigheid. Instagram speelt daar een grote rol in. Ook ben ik heel erg gevoelig voor negativiteit en dat gaat helaas heel veel rond op social media. I’m a simple girl: ik gebruik Twitter, Facebook e.d. vooral om mijn blog te promoten, schattige foto’s van babydieren en voor grappige GIF’s.

Ook merkte ik dat ik veel productiever was de afgelopen week. Ik heb (voor mijn doen althans) heel veel vooruit gewerkt voor mijn blog en ik heb eindelijk weer wat hoofdstukken geschreven aan mijn new adult roman.

De grootste verandering

Ik ben de afgelopen week wel vier keer op bezoek geweest bij dierbaren. Dat is veel voor mijn doen. Niet dat ik als kluizenaar leef, maar kennelijk maakte apps zoals Whatsapp het me te gemakkelijk om thuis te blijven. Dat kwam als een hele heftige gewaarwording bij me binnen.

Het is alsof mijn sociale angststoornis Whatsapp gebruikt als excuus om niet in het echt sociaal te hoeven zijn. Dat is eigenlijk best wel gevaarlijk (voor iemand zoals ik). Het maakt het te gemakkelijk om je in je comfortzone schuil te houden want je hebt toch nog contact met de buitenwereld… maar weet je wat ik heb ontdekt: dat telt niet.

Je hoeft er natuurlijk niet hetzelfde over te denken zoals ik. Of misschien denk je juist: “dùh, komt er ook iemand achter.” Voor mij heeft deze openbaring de challenge in ieder geval meer dan de moeite waard gemaakt. Ik wil nooit meer terug naar hoe het was voor deze week.

Nu jij…

  • Sta jij er wel eens bij stil hoeveel tijd je op je telefoon zit?
  • Zou jij een week zonder je mobiel kunnen?
  • Welke apps check jij vrijwel elke dag?

Ik ben heel erg benieuwd naar jullie telefoongewoonten. Wil je er wat over delen in de comments hieronder? Gezellig.

One thought on “Day Zero dag 11; Het is uit met mijn mobiel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.