Budgetvriendelijk boekenshoppen

Ik zal jullie eerlijk vertellen dat ik elk boek wat ik koop voel in mijn portemonnee. Bij Nederlandse boeken in het bijzonder. En sinds de belastingverhoging op boeken is dat alleen maar erger geworden. Toch ben ik een echte boeken hoarder.

Om niet failliet te gaan jaag ik op koopjes: ramsj, lichtbeschadigde boeken en goed-uitziende tweedehands boeken. Zo bespaar ik heel veel geld op de boeken die ik koop. Vandaag geef ik je enkele tips om boeken te scoren voor weinig geld.

Budget boeken craving pages

Nederlandstalige boeken

 • Boekenkraam of Boekenvoordeelonline zijn webshops waar ramsj en lichtbeschadigde boeken worden verkocht. Deze boeken kunnen weliswaar enkele schoonheidsfoutjes hebben (vaak heel onopvallend), maar ze zijn dan ook aanzienlijk aantrekkelijker geprijsd.
 • Marktplaats of vergelijkbare platforms waarop tweedehands artikelen worden aangeboden. Sommige boeken zien er uit als niet, en een bijkomend voordeel is dat veel verkopers de waarde van wat ze hebben niet kennen. Zij verkopen boeken voor prijsjes die je normaal gesproken alleen van de kringloop gewend bent. De meeste verkopers zijn trouwens ook niet te beroerd om een duidelijke(re) foto te maken mocht je twijfelen aan de conditie waarin het boek verkeerd.
 • De kringloop noemde ik hierboven ook al terloops, maar deze verdiend natuurlijk ook een eigen bullet. Ik ga graag naar de kingloopwinkel om te kijken of de boekenafdeling nog nieuwe aanwinsten heeft. In de kringloop zijn boeken vaak nog een tikkeltje goedkoper dan op online verkoopplatforms zoals Marktplaats. Fijne bijkomstigheid is ook dat je meteen de conditie van het boek kunt beoordelen.
 • Het boekenfestijn verkoopt restpartijen en ramsj op verschillende locatis in Nederland. Het festijn reist door Nederland en België en is niet alleen een goede plaats om goedkope boeken te scoren, het is ook een gezellig dagje uit.
 • Tweedehands boekenmarkten hebben als extra voordeel dat je er af kunt dingen. Je moet er wel een klein beetje lef voor hebben, maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt kun je hier heel veel geld besparen. Er zijn zelfs boekenmarkten waar uitgeverijen een kraam huren om hun restpartijen of licht beschadigde boeken te verkopen. Score!
 • In relevante Facebook groepen kun je boeken vinden die vaak wat recenter zijn (ten opzichte van wat je vind bij de kringloop of op het boekenfestijn). Hier is het trouwens ook wel eens mogelijk om boeken te ruilen. Is dat niet ideaal? Ik raad de groep Young Adult Boeken En Series ❤️ aan.
 • Lees je liever digitaal? Overweeg dan eens een ebook abonnement. Bijvoorbeeld Koboplus, Storytel (audioboeken) of Bookchoice. Voor een vast (laag) bedrag per maand kun je zoveel ebooks lezen of audioboeken luisteren als je maar wilt.

En een eervolle vermelding voor uitgeverij Blossom Books die boekenwurmen zo nu en dan uitnodigd op hun kantoor voor een heuse garage sale waarbij licht beschadigde boeken worden verkocht voor een fijn prijsje. Volg Blossom Books op facebook om op de hoogte gehouden te blijven.

Engelstalige boeken

Eigenlijk kun je op een enkeling na alle bovenstaande tips ook gebruiken om Engelstalige boeken te scoren. Maar er zijn nog meer manieren om geen aanslag te hoeven plegen op je bankrekening…

 • Filter op Amazon.de (of welke webshop dan ook) je zoekresultaten op prijs. Je zult wellicht niet de meest gehypete boeken of de meest recente releases vinden op deze manier, maar desalniettemin heb ik op deze manier veel pareltjes gescoord voor een prikkie.
 • Op websites zoals Awesomebooks en Betterworldbooks worden tweedehands boeken verkocht. Het voordeel zit hem in de prijs. Het nadeel is dat je de boeken niet vantevoren kunt zien. Het kan dus heel goed voorkomen dat je een boek koopt wat er heel erg geleefd uitziet. Het is maar net hoe belangrijk je de staat van een boek vindt.
 • Scribd is een abonnementsdienst waar ik gebruik van maak om zoveel ebooks te lezen en audioboeken te luisteren als ik maar wil. Voor mij is dit de ultieme service omdat het ebooks en audioboeken combineert en het meest uitgebreide aanbod heeft van alle diensten die ik in het verleden heb getest. Daarnaast is de dienst ook nog goedkoper. Voor nog geen 8 euro per maand heb ik toegang tot hun bibliotheek.

En daarmee kom ik bij mijn allerlaatste tip; want als je boeken wilt lezen zonder te hoeven stressen over hoge kosten… dan is de bibliotheek natuurlijk de perfecte bron. Een bibliotheekabonnement is goedkoper dan alle beschikbare abonnementsdiensten en wanneer een boek niet in het assortiment zit kun je het gemakkelijk aanvragen. Voor mij zal de bieb altijd mijn favoriete manier blijven om goedkoop te kunnen lezen.

Hoe scoor jij voordelige boeken?

5 thoughts on “Budgetvriendelijk boekenshoppen

 1. Deels door de zaken die jij reeds vermeld hebt in je blogpost. Maar soms ook door te ruilen met mede-lezers. Of door een aantal oudere boeken binnen te doen bij deSleghte en vervolgens bij hen iets nieuws uit te kiezen met de waardebon die ik voor de oude boeken kreeg. Ook Rommelmarkten en garageverkopen vind ik interessant. Al heb ik bij de Kringloopwinkels doorgaans meer geluk.

 2. Ik had van mijn amerikaanse vriendin een better world books gift card gehad voor mijn verjaardag en zij gaf aan om goed te kijken waar het boek vandaan komt. Dat staat er vaak onder. Als het uit hun engelse opslag komt dan is het boek meestal wel in goede staat in vergelijking met de amerikaanse. Zij bestelt daar ook heel veel.

 3. Ik vind het heerlijk om rond te snuffelen in kringloopwinkels en op rommelmarkten! Daar haal ik eigenlijk het meeste vandaan. Wat ook een goede tip is, is naar de minibieb bij jou in de buurt gaan! Dat is geheel gratis en je kunt lenen of ruilen 🙂

 4. Trouwens ik denk dat je voordeelboekenonline bedoelt, want dat wat jij zegt is geen bestaande site haha :p Oja en wat Engels betreft is bookoutlet ook een goeie trouwens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.