Break-ups met boekenseries

Break ups met boekenseries craving pages

Volgens mij wordt het tijd om onder ogen te zien dat ik geen trouwe lezer ben. Ik lees namelijk maar zelden series uit wanneer ze meer dan drie boeken tellen. Een paar jaar geleden had ik dat probleem nog niet, maar sindsdien heb ik al zoveel series gedumpt dat ik het tijd vond om eens even terug te blikken op mijn redenen om er zeker van te zijn dat ik niet te haastig heb gehandeld.

Mochten er nu series hieronder voorbij komen waarvan je denkt: “Maar die serie wordt nog zoveel beter! Je moet hem echt verder lezen!” Let me know! 

Break ups met boekenseries craving pages

Omdat ze me pijn deden

Het is een heerlijk gevoel om halsoverkop verliefd te worden op het eerste deel of de eerste delen van een nieuwe boekenserie. Het test wel je geduld om steeds maar weer op het vervolg te moeten wachten, maar dat heb je met liefde over voor zo’n toffe reeks.

En dan heb je eindelijk het vervolg in handen. Je verwachtingen zijn hoog. Het boek is… een ramp.

Dit gevoel had ik toen ik het Hof van Mist en Woede las van Sarah J. Maas. Hoewel heel veel mensen het boek supergaaf vinden vond ik het een straf om me erdoorheen te moeten worstelen en dat maakte me zo pissig dat ik eigenlijk ben verpest voor alle andere Sarah J. Maas boeken. Ik durf gewoon niet verder met deze serie of met haar Throne of Glass serie wat dat betreft.

Het gebeurde me ook met het derde deel in de Halverwege het Graf reeks van Jeaniene Frost. De eerste twee delen vond ik ge-wel-dig! Spannend en sexy, yes please! Maar het derde deel -wat ik in het Engels las aangezien het nooit is vertaald – was plotseling zo braaf en burgerlijk. Just, nope.

Omdat de liefde is bekoeld

Dit overkomt mij te vaak. Soms, wanneer ik te lang over een boek na ga denken, dan merk ik dat ik het lang niet zo goed (of slecht) vond als dat ik oorspronkelijk dacht.

Tijdens het lezen zit ik er dan te dicht op waardoor ik minpunten mis. Pas wanneer ik wat langer over het boek heb na kunnen denken begin ik me af te vragen waarom ik het boek zo goed vond.

Het kan ook voorkomen dat ik door een fase ga waarin ik helemaal gek ben van boeken met een specifieke trope of een bepaald onderwerp. Zo was ik niet zo lang geleden geobsedeerd met hervertellingen. In zo’n fase lees ik alles wat los en vast zit rondom dit onderwerp. Maar wanneer de fase voorbij is en er een nieuwe is begonnen… zit ik met een boekenplank vol incomplete series die ik niet van plan ben uit te lezen.

Omdat het me teveel wordt

Dit is mijn grootste valkuil. Ongeacht het enthousiasme waarmee ik aan een serie begin ik word altijd moedeloos als er maar nieuwe delen blijven verschijnen. Noem het maar bindingsangst of een gebrekkig concentratievermogen, maar ik heb de puf niet voor series met meer dan vier delen. Ik begin eigenlijk nauwelijks nog aan iets anders dan standalones of heel af en toe een duologie. Het is voor mij gewoon veel fijner om heel veel verschillende boeken te lezen dan te investeren in boekenreeksen die me jaren van mijn leven gaan kosten.

Zoals bij de Vampyre Academy reeks van Richelle Mead of de boeken van Kiera Cass rondom de dochter van twee personages uit De Selectie.

Ik weet het niet meer

Gelukkig heb ik van deze reden veel minder vaak last nu ik vooral standalones lees of zo nu en dan een duologie. Ik heb namelijk een geheugen als een zeef en tegen de tijd dat het vervolg op een boek zich eindelijk aandient ben ik minstens 80% van wat er is gebeurd alweer vergeten. Dat is geen goede motivatie voor mij om verder te lezen in een serie.

Hoewel ik wel eens boeken herlees doe ik dat eigenlijk alleen met mijn ultieme lievelingsboeken en niet om me te herinneren aan wat er is gebeurd. Dus tenzij een boek memorabel genoeg is voor mij om te onthouden wat er is gebeurd zal ik niet snel verder lezen in een serie.

Series waar ik wél trouw aan blijf…

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Dit zijn series die ik momenteel volg en van plan ben te blijven volgen zelfs als ze uit meer dan twee delen bestaan.

 • Skin – Alice Broadway
 • Deanna Madden trilogie – A.R. Torre
 • Seriously Wicked – Tina Connolly
 • A Darker Shade of Magic – V.E. Schwab
 • Stalking Jack the Ripper – Kerrie Maniscalco
 • The Lady Janies – Cynthia Hand, Brodi Ashton en Jody Meadows
 • The Hundredth Queen – Emily R. King
 • Reluctant Royals – Alyssa Cole

Welke series heb jij opgegeven en waarom?

One thought on “Break-ups met boekenseries

 1. Eigenlijk wel handig dat je bij het antwoorden van zo’n vraag snel even op je eigen blog kan gaan spieken want zo uit het hoofd zou ik ze niet allemaal kunnen opsommen. Ik ga het je trouwens ook niet aandoen om ze allemaal te vermelden hoor want eigenlijk zijn het er best wel wat.

  Gone-reeks van Michael Grant, Caster Chronicles van Garcia & Stohl, De ravenjongens van Maggie Stiefvater, Under the Never Sky van Veronica Rossi, Vallend Koninkrijk van Morgan Rhodes, The Morganville Vampires van Rachel Caine, Touching Juliette – There Mafi, Lorien Legacies – Pittacus Lore, Kronieken van de onderwereld – Cassandra Clare, Ravenspire – C.J.Redwine, Bovenwereld – Scarlett Thomas, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.