Bookopoly

Bookopoly bullet journal

Bookopoly bullet journal

Ik ben een big spender wat boeken betreft. Moeiteloos offer ik een week warme maaltijden op om de nieuwe Tahereh Mafi te kopen. Je hoort mij niet klagen over het gat in mijn schoenen omdat ik er zelf voor kies om mijn geld in nieuwe boeken te investeren in plaats van nieuw schoeisel. Mijn idee om een moestuin aan te leggen is puur en alleen ontsproten uit het idee dat ik zo geld kan uitsparen om aan boeken te besteden.

Oké, alles wat hierboven staat is een klein beetje overdreven… maar het punt is dat ik veel boeken koop. Zoveel dat ik me de laatste tijd een klein beetje erger aan de hoeveelheid ongelezen boeken die nog in mijn kast staan. Eigenlijk is het wel tijd voor een book-buying-ban, maar ik weet dat ik die nooit volhoud.

Twee van mijn favoriete booktubers – ELENA READS BOOKS en SWIRLY GIRLY 30 – bedachten namelijk eind 2017 het concept ‘Bookopoly’.

Wat is de bedoeling…

Bookopoly is een leesuitdaging die je moet motiveren om meer boeken uit je eigen boekenkast te gaan lezen. Tegelijkertijd spaar je (want er is echt geld in het spel!) voor een leuke shopping spree aan het einde van het jaar. Dat werkt als volgt.

Een monopoly bord is verdeeld in 40 vakjes en voor Bookopoly hebben die allemaal een lees-gerelateerde variatie gekregen en een waarde. Voor elke volbrachte uitdaging mag je een klein bedrag (je bepaalt zelf de waarde) in een potje doen.

22 straten (8 verschillende kleuren)

De straten staan voor genre’s of format. Ik heb de volgende 8 onderwerpen gekozen bij de verschillende gekleurde straten:

 1. Non fictie
 2. Fantasy
 3. Romantiek + feelgood
 4. Audioboek
 5. Science fiction
 6. Sociale thema’s
 7. (New) adult
 8. Geschiedenis

Wanneer ik een fantasy boek heb gelezen kleur ik het vakje in. Fantasy bestaat uit drie straten dus wanneer ik 3 fantasy boeken heb gelezen heb ik een straat. Wanneer ik vervolgens weer en fantasy boek lees mag ik een huis op de straat zetten. Voor elk huis wat ik mag plaatsen doe ik 20 ct. In de pot. Ik kan dus op die manier alleen al 17,60 euro sparen. Yay! Ik heb een boek verdient.

Wanneer je ik al vier huizen op een straat heb staan telt mijn volgende boek binnen dat genre als een hotel en daarmee verdien ik 1 euro per hotel. Bam! Zo kan ik nog eens 22 euro sparen!

Kans

Een monopoly spel heeft ook kans-kaarten. Ik heb in plaats daarvan een lijstje met lees-prompts gemaakt (een beetje zoals een boek-bingo. Dit zijn mijn kans opdrachten…

 • Een boek met je lievelingskleur (groen) op de kaft
 • 1-woord titel
 • Dit jaar verschenen
 • Een grappig boek
 • 1e deel van een trilogie (of serie)
 • Een klassieker
 • Gebasseerd op een mythe
 • Al heel lang op je TBR
 • Boek met meerdere POV’s
 • Aangeraden door een vriend
 • Geschreven door een celeb
 • Een geïllustreerd boek
 • Een gehypet boek
 • Poetische roman
 • Outside your comfort zone
 • Laatste boek in een serie

Elke kans-opdracht die ik volbreng is 1 euro in de pot. Ik kan hiermee dus 16 euro sparen.

Algemeen fonds

Net als Elena ben ik van plan om voor Algemeen Fonds boeken te lezen die ik heb ontdekt door andere boekbloggers. Ik heb ook een back-up lijst van boeken die worden aangeraden door Goodreads, Kobo en Amazon… maar hopelijk – waarschijnlijk – heb ik die niet nodig want ik ontdek vrijwel dagelijks nieuwe titels voor op mijn wensenlijstje op boekenblogs, bookstagrams en booktube-kanalen van mijn collega’s. Uiteraard krijgt de persoon in kwestie dan ook een shout out in mijn Bookopoly wrap up aan het eind van elke maand.

Ik mag max. 16 boeken voor Algemeen Fonds lezen en kan met elk boek 1 euro verdienen. Whoppa, weer (potentieel) 16 euro in de pot

Spoorwegen

Ik doe net als de bedenkers van het Bookopoly systeem jaarlijks mee aan minimaal 4 readathons dus ik heb de Monopoly Stations ook vervangen voor leesmarathons. Deze maand doe ik bijvoorbeeld weer mee aan Bout of Books.

Voor mijn deelname alleen al mag er 2 euro in de pot. Ik kan dus op die manier weer 8 euro verdienen. Vaak worden er aan leesmarathons echter ook challenges gekoppeld. Ik doe voor elke challenge waaraan ik mee doe 0,50 ct. in de pot (met een maximum van 5 challenges per readathon). Hoppa. Alweer een tientje verdient als ik mijn best doe.

Water, elektriciteit en belasting

Voor de twee vakjes Water en Elektriciteit ben ik van plan om mee te doen aan de leesmarathons die worden georganiseerd door de bedenksters van Bookopoly: de Bookbuddy-A-Thon in april en BookBusters in september. Met beide deelnamen kan ik 2 euro verdienen voor mijn deelname en opnieuw 0,50 ct. per challenge (max. 5 challenges). Al met al kan ik hier dus weer 9 euro mee verdienen.

Belasting

Er zijn ook twee vakjes op het veld voor belasting. Ik heb dit omgedoopt tot unhaul-vakjes. Wanneer ik boeken verkoop of doneer mag ik dit vakje afstrepen. Voor elke unhaul doe ik 5 euro in de pot. Ik kan dus 10 euro verdienen.

NAAR DE GEVANGENIS!!!

Als ik een boek KOOP (dus niet krijg of ruil o.i.d.) voordat mijn challenge voorbij is dan moet ik rechtstreeks naar de gevangenis; ik mag niet langs start en ontvang geen vette bonus. Nope, prison!

Niets van wat ik lees tijdens mijn tijd in de nor mag ik meetellen voor de challenge.

Er zijn 2 manieren om UIT de gevangenis te komen: 1.) Door onmiddellijk het boek te lezen wat je hebt gekocht (of de boeken die je hebt gekocht) en 2.) Door een boek te lezen wat iemand anders voor je uitzoekt (uit jouw collectie).

Vrij parkeren

Vrij parkeren geeft je de kans om 1 keer, zonder consequenties (je hoeft niet naar de gevangenis) een boek te kopen wat je heeel graag wilt hebben.

BOOKOPOLY is geen spel waarvoor je een dobbelsteen nodig hebt en pionnen. Net zoals bij bookbingo lees je gewoon waar je zin in hebt en vinkt de bijbehorende categorie af.

Dus dat is de challenge waar ik het komende jaar mee aan de slag ga. Ik hoop dat ik het een beetje duidelijk heb uitgelegd in deze post, maar schroom niet om me vragen te stellen mocht je iets niet helemaal begrijpen en toch zelf ook mee willen doen. Vanaf nu zal ik steeds aan het einde van de maand met jullie delen hoe het ervoor staat met mijn uitdaging.

Wat vind jij van deze manier om je TBR te tackelen?

12 thoughts on “Bookopoly

 1. Oh wat een leuk idee! Steeds een klein beetje in een potje stoppen helpt zeker om te sparen en aan het einde kan je opeens super veel geld uitgeven aan boeken. Meteen ook weer een reden om nog meer boeken te lezen! 😉 Vraagje: Ben je niet bang om het meer als een verplichting te gaan zien?

  1. Juist niet, want er is geen druk om daadwerkelijk op elke straat een hotel te zetten (net zoals dat met echte monopoly meestal ook niet lukt). Meer een: ik zie wel hoe ver ik aan het einde van het jaar gekomen ben 😊 Al hoop ik natuurlijk wel een fijn bedragje te (be)sparen op deze manier.

 2. Oh wat grappig. Het lijkt mijzelf iets teveel gedoe als je ook al andere doelen hebt staan. Ik heb nu al moeite met al die van mij haha. Maar ik ben erg benieuwd hoe je er mee bezig gaat zijn. 🙂

 3. Echt een geweldig concept! Ik ga deze overnemen voor in mijn bullet journal!Zo leuk. Enkel nog verzinnen wanneer ik er dan aan ga beginnen.

 4. Wat een ontzettend leuk idee Joany! Ik doe dit jaar de Hebban Reading Challenge met boeken die al in mijn kast stonden. Ben heel benieuwd naar jouw ervaringen, zo tof!

 5. Ik vind dit echt zo ontzettend origineel. Geen flauw idee of ik me zelf er ooit ook een keertje aan ga wagen. Maar wie weet moet ik binnenkort wel indien mijn tbr steeds blijft stijgen in plaats van zakken. 🙂

 6. oef, ik moest het wel even twee keer lezen om het te snappen hoor. 🙂 maar het is een super tof idee. Ik heb ook veel te veel boeken in mijn kast die ik nog moet lezen. En ik maak gewoon te weinig tijd om te lezen. dus dat is stom. Ik ga zelf ook maar eens een leuke uitdaging bedenken om meer boeken te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.