Boekenkast in balans januari ’20

boekenkast in balans januari 2020 craving pages

Het is eerder een luxe dan een probleem; een grote TBR en een veel te kleine boekenkast. Het lastige is dat mijn verzameling blijft groeien terwijl er eigenlijk geen ruimte meer bij komt. Daarom wil ik wat meer controle over mijn TBR stapel in 2020 en dat hoop ik te bereiken door net als Drinking by my shelf elke maand mijn TBR boeken te balansen.

In BOEKENKAST IN BALANS maak ik daarom maandelijks een overzicht van alle boeken die ik heb gelezen, gekocht of gekregen en weg heb gegeven of verkocht. Aan het einde van elke maand heb ik een heel belangrijk doel: mijn TBR moet kleiner zijn dan aan het begin van de maand.

boekenkast in balans januari 2020 craving pages

Aangezien we in januari gaan beginnen met deze challenge is het hoog tijd om het aantal boeken op mijn TBR te tellen. Het gaat hierbij puur om mijn fysieke exemplaren aangezien ik er vooral het ruimtegebrek mee aan wil pakken (en ebooks nemen gelukkig niet veel ruimte in beslag).

Tijd voor een telling…

Er staan 93 ongelezen boeken in mijn boekenkast beneden!

Mijn eerste stap om dit aantal ietwat naar beneden te krijgen is door mijn verzameling eens kritisch door te spitten. Er zijn namelijk sowieso een paar boeken die ik al zo lang heb dat ik ze waarschijnlijk al lang gelezen zou hebben als ik dat écht zou willen.

Ik heb uiteindelijk 28 boeken uit mijn boekenkast gehaald en verkocht. 10 Boeken had ik nog niet gelezen en gaan dus van mijn TBR af. Dat brengt het aantal boeken op mijn TBR op 83 BOEKEN.

Stap twee is om elke maand mee te doen aan een leesmarathon. Welke dat wordt maak ik aan het einde van iedere maand bekend wanneer ik ook het overzicht van aankomende leesmarathons en online readalongs deel.

Mijn doel is om aan het einde van het jaar het aantal boeken op mijn fysieke TBR te halveren. Denken jullie dat dat gaat lukken?

Januari

Deze maand bracht ik ook nog eens tien boeken naar de ruilwinkel, maar aangezien ik die al had gelezen veranderd dat niets aan mijn TBR. Wel lees ik in januari 12 boeken waarvan 8 boeken uit mijn eigen, fysieke collectie (de boeken met een 👑 komen uit mijn eigen collectie):

 1. Wilde About the Girl van Louise Pentland 👑
 2. Unfu*k Yourself van Gary John Bishop
 3. Een Kerstvertelling van Charles Dickens 👑
 4. Get a Life, Chloë Brown van Talia Hibbert 👑
 5. The 21-day self-love challenge van 21-day challenges
 6. Grim Lovelies van Megan Shepherd 👑
 7. Midnight Beauties van Megan Shepherd 👑
 8. Je Moet (Bijna) Niks van Lianne Keemink
 9. Suitors and Sabotage van Cindy Anstey 👑
 10. If You Come Softly van Jacqueline Woodson 👑
 11. Bookstagram; the Ultimate Guide van Taylor Mack
 12. An Enchantment of Ravens van Margaret Rogerson 👑

-8 boeken

Vlak voor het einde van de maand bestel ik een boek: Tweet Cute van Emma Lord, voor een buddy read. Volgende maand doe ik namelijk mee aan de VaLITines leesmarathon. Ik ben voor de buddyread gekoppeld aan Adelle en we hebben samen dit boek gekozen. Ik heb er ontzettend veel zin in om dit boek te gaan lezen.

+1 boek

Er zit dus veel beweging in mijn TBR de afgelopen maand. Tijd om eens uit te rekenen hoe ik het er uiteindelijk vanaf gebracht heb…

MaandBeginEinde
JANUARI93 boeken op mijn TBR76 boeken op mijn TBR

Ik ben helemaal niet ontevreden over deze eerste maand. Ik heb mijn TBR met 17 boeken omlaag gebracht. Natuurlijk hielp het enorm dat ik ook wat ongelezen boeken heb verkocht en gedoneerd. Daardoor heb ik toch lagere verwachtingen van volgende maand. Tenzij ik natuurlijk als een speer ga voor de VaLITine leesmarathon. We zullen zien…

Nu jij…

 • Heb jij nog speciale leesdoelen voor 2020?
 • Hoeveel boeken liggen er nog op jouw TBR?
 • Hoe ga jij om met ruimtegebrek in je boekenkast?

Klets gezellig mee in de reacties en hopelijk tot morgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.