Boeken waar ik iets van heb geleerd

friday five boeken waar ik iets van heb geleerd craving pages

Elke vrijdag organiseert Joost (nerdygeekyfanboy.com) de Friday Five rondom een boek-gerelateerd thema. Deze week is het thema “Boeken waar ik iets van heb geleerd”.

Een van mijn favoriete dingen in het leven is nieuwe dingen leren. Mijn liefde voor lezen sluit daar mooi op aan, want ik heb al heel wat opgestoken van de vele boeken die ik heb gelezen. Daarom opperde ik voor deze Friday Five dan ook dit thema.

friday five boeken waar ik iets van heb geleerd craving pages

The fandom van Anna Day

Dit boek leerde mij dat je voorzichtig moet zijn met waar je om wenst. Het boek gaat over een vriendengroepje dat tijdens een conventie op magische wijze naar de wereld van hun favoriete boekenreeks wordt getransporteerd. Dat klinkt voor menig boekenwurm natuurlijk als een droom die uitkomt, maar voor de helden uit dit verhaal pakt het allemaal een stuk minder fantastisch uit dan je zou vermoeden. Violet wordt namelijk gedwongen om de rol van heldin over te nemen en dat is niet alleen een ondankbaar werkje, maar ook nog eens heel gevaarlijk.

Nee, dan beland ik duizend keer liever in een van de verhalen van Lisette Jonkman of Marijke Vos, dan in een fantasy-verhaal waarin om de tien bladzijden bloed moet vloeien.

Beast; a tale of love and revenge van Lisa Jensen

Van de boeken van Lisa Jensen heb ik geleerd dat ik me niets moet aantrekken van wat andere vinden. Als een boek me aanspreekt, moet ik het gewoon lezen. Mijn mening staat namelijk heel vaak haakrecht op die van de meerderheid. Een aantal van de laagst gewaardeerde boeken op mijn Goodreads-lijst zijn mijn ultieme favorieten. Waaronder dus ook Beast; A tale of love and revenge van Lisa Jensen.

Dit boek is een hervertelling van Belle en het Beest en wordt vertelt vanuit het perspectief van een dienstmeid van het beest. De prins blijkt in dit boek wel meer te mankeren dan alleen ongastvrijheid tegenover oude dametjes en hoofdpersoon Lucie ondervindt dat aan de lijve wanneer hij zich op een avond aan haar opdringt. Een tovenares belooft haar wraak; ze mag toezien hoe de ijdele prins voor altijd zal moeten lijden in het lichaam van aan monsterachtig beest… maar wel in de vorm van een kandelaar. Dit is een van mijn lievelingsboeken.

Big bones van Laura Dockrill

Is slechts een van de vele bodypositivity boeken die mij hebben geleerd om van mijzelf en mijn lijf te houden zoals het is. Mijn zelfvertrouwen over mijn lichaam heeft al een flinke boost gekregen nadat ik Noud op de wereld heb gezegd (man wat ben ik nog altijd trots op mijn lijf voor dat kunstje), maar onzekerheden sluipen er op sommige momenten toch in. Dit soort boeken hebben me geleerd om dergelijke onzekerheden te overstemmen met positiviteit.

Big Bones gaat over een meisje wiens moeder heel graag wil dat ze wat afvalt met oog op haar gezondheid, maar Bluebelle zit prima in haar vel en voelt zich kiplekker. En ze eet helemaal niet zo ongezond als de dokter en haar moeder schijnen te denken. Daarom stemt ze ermee in om een tijdje een voedseldagboek bij te houden. Via dat dagboek wordt dit verhaal vertelt. Het is grappig, ontroerend en een beetje romantisch. Ik hou van dit boek.

Anne van het groene huis van L.M. Montgomery

Van Anne heb ik eigenlijk meer geleerd dan dat ik op kan noemen. Ze leerde me hoop te houden, hard te werken voor wat ik wil, stil te staan bij de schoonheid van de natuur en oog te hebben voor kleine dingen. En dat is nog maar het topje van de ijsberg.

Anne is een weesmeisje dat per ongeluk naar Matthew en Marilla Cuthbert wordt gestuurd, die eigenlijk een jongen wilden om te helpen op de boerderij. Maar Anne bewijst dat ze net zo hard kan werken als een jongen en met haar winnende persoonlijkheid neemt ze de Cuthberts al snel voor zich in. De boeken volgen de avonturen van Anne. De boeken zijn enorm sfeervol, vertrouwd en bieden echt een oase van rust. Ik kan niet wachten tot ook Anne van het Eiland verschijnt bij uitgeverij Karmijn (later dit jaar).

Verschijning van Joany de Vries

Het is onmogelijk om deze week mijn eigen boek niet te vermelden, want ik heb enorm veel opgestoken van het hele proces rondom de publicatie van Verschijning. De belangrijkste les die ik echter heb geleerd dankzij dit boek, en mijn deelname aan de schrijfwedstrijd van uitgeverij Volt (toen Uitgeverij Q) is toch wel dat ik meer vertrouwen moet hebben in mezelf en mijn schrijfsels.

Ik deed mee aan de wedstrijd zonder enige hoop te koesteren dat ik zou winnen, maar waarachtig… dat is wel wat mijn verhaal deed. En ik moet er niet aan denken dat ik me door mijn gebrek aan zelfvertrouwen ervan had laten weerhouden mee te doen. Niet geschoten is altijd mis, dat is toch wel een van de belangrijkste lessen die je volgens mij kunt leren. Samen met dingen zoals ‘wie goed doet, goed ontmoet’ en ‘behandel een ander zoals jezelf ook behandeld wilt worden’.

Mijn boek gaat over een meisje dat samen met haar vader en zijn team de wereld rondreist voor het Ghosthunting kanaal op YouTube dat ze bijhouden. Na een opdracht te hebben afgesloten ontvangen ze een verzoek uit Nederland, en Jeanne wil dolgraag gaan omdat haar moeder (de grote afwezige in haar leven) uit Nederland komt. Vaderlief ziet het niet zo zitten en dus neemt Jeanne de opdracht in het geheim aan en reist stiekem naar Nederland. Al snel brengt haar zoektocht naar haar moeder haar op het spoor van een mysterie dat misschien iets too much is voor het team ghosthunters.

Neem ook een kijkje op de blogs van andere deelnemers van de Friday Five: 

Van welk boek heb jij iets opgestoken en wat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.