Boeken over Mental Health

Boeken over mental heath craving pages

Elke vrijdag organiseert Joost (nerdygeekyfanboy.com) de Friday Five rondom een boek-gerelateerd thema. Deze week is het thema “Boeken rondom mental health”.

Dit is natuurlijk een onderwerp wat mij aan het hart gaat. Ik worstel zelf met PTSS en sociale angststoornis en de depressie waarvan ik dacht dat ik er voorgoed van was verlost door een paar maanden geleden ook weer op om me eens flink uit te lachen om mijn sneue hoop. Maar ik ben een vechter. Ik ga niet bij de pakken neer zetten en heb mijn angsten al meer dan eens getrotseerd. Nog steeds weet ik mezelf te verrassen wanneer het me weer lukt om mijn angst lang genoeg te onderdrukken om een workshop te geven of een interview. Ik laat mezelf niet meer in een hoekje drijven door mijn angst.

Boeken hebben mij heel veel kracht en zelfkennis gegeven. Vandaag zet ik er een aantal op een rijtje waar ik heel veel aan heb gehad. Wellicht kunnen ze ook iets voor jou betekenen.

Girl Online van Zoe Sugg

Wanneer je nog niet eerder hebt gelezen over mental health is dit een laagdrempelige manier om kennis te maken met de niche. Het verhaal gaat over een blogger die verliefd wordt op een jonge muzikant. Ondertussen worstelt ze met verlammende paniekaanvallen.

De meningen over de juistheid van de representatie in dit boek zijn nogal verdeeld, maar persoonlijk vind ik haar angst wel erg herkenbaar. Haar paniekaanvallen maken slechts een klein deel uit van het boek dus het is een goede manier om je voor te bereiden op het pittigere werk.

Stilte van Mia Sheridan

Dit is een aanrader voor de liefhebbers van zwijmelboeken met sexy times. Bree is op de vlucht voor een pijnlijke herinnering uit het recente verleden waardoor ze – vermoed ik – een vorm van PTSS heeft. Ze ontmoet Archer, een man die absoluut kampt met heftige trauma’s uit zijn jeugd. Ook fysiek draagt hij de pijn van de gebeurtenissen bij zich want zijn stembanden zijn zodanig beschadigd dat hij niet meer kan praten. De twee vormen een onwaarschijnlijke, maar onbreekbare band en helpen elkaar om de pijn uit hun respectievelijke verledens een plaatsje te geven.

Voor mij persoonlijk was dit geen favoriet, maar ik kan me voorstellen dat liefhebbers van Nicholas Sparks, Colleen Hoover en Jennifer L. Armentrout absoluut zullen genieten van dit boek.

When We Collided van Emery Lord

Dit boek heeft heel veel indruk op mij gemaakt. Hoofdpersoon Jonah komt uit een groot gezin. Sinds de dood van haar man – Jonah’s vader -komt zijn moeder nauwelijks nog haar slaapkamer uit. Ze laat zich verzwelgen in haar verdriet terwijl haar oudste kinderen voor de kleinste moeten zorgen.

Jonah is inmiddels gewend aan het feit dat hij geen kind meer kan zijn. Hij cijfert zichzelf continu weg. Tot hij op een dag een meisje ontmoet waar hij hoteldebotel verliefd op wordt. Maar dan gaat ze zich steeds vreemder gedragen.

Dit boek heeft veel indruk op mij gemaakt. Ik kan helaas niet goed uitleggen waarom zonder belangrijke plotwendingen te verpesten voor jullie dus dat doe ik niet. Hopelijk nemen jullie ook zo van mij aan dat dit een heel sterk boek is wat absoluut meer aandacht verdient dan dat het krijgt.

Queens of Geek van Jen Wilde

Hallo perfecte representatie van een sociale angststoornis. Door dit boek voel ik mij begrepen en gezien. Het is een heerlijk nerdy verhaal dat zich volledig afspeelt op een Comic-con-achtig evenement.

Het wordt vertelt vanuit het perspectief van twee meiden. Hoewel de twee beste vriendinnen zijn hadden ze niet verschillender kunnen zijn. Een van hen is een populaire YouTuber die graag in de spotlights staat en net een rol heeft bemachtigd in een grote boekverfilming. De ander is introvert, verlegen en durft aan niemand te bekennen dat ze heimelijk verliefd is op haar beste vriend.

Dit boek. Dit boek. Ik heb er geen woorden voor. Het is zo mooi. Beschrijft zo treffend hoe het is om zoveel te voelen en het niet te durven uiten. De manier waarop de sociale angststoornis van de hoofdpersoon wordt beschreven is precies hoe ik het zelf ook ervaar. Ik hou van dit boek.

Cinder & Ella van Kelly Oram

Dit boek is prachtig. Het haakt in op verschillende aspecten van psychologische gezondheid: PTSS, depressie, suïcidale neigingen… het komt allemaal aan bod. Het verhaal gaat over de internet vrienden Cinder en Ella. Ze kennen elkaar alleen bij hun respectievelijke schermnamen, maar desondanks zijn ze beste vrienden – of eigenlijk nog wat meer dan dat – geworden via email en DM’s.

Maar op een dag krijgt Ella een heftig auto-ongeluk waarbij haar moeder om het leven komt en Ella in een coma raakt. Cinder is dolgelukkig wanneer ze na acht maanden radiostilte plotseling weer een mailtje stuurt, maar hij weet niet dat ze zeventig procent van haar lichaam is bedekt in brandwonden en dat ze worstelt met een hardnekkige depressie.

Dit verhaal is zo mooi. Het is romantisch op een manier waarop de boeken van Jane Austen romantisch zijn. Hun liefde uit zich in hele subtiele gebaren en uitspraken omdat ze zo ver uit elkaar leven… het is mooi mensen jullie moeten dit boek lezen!

Neem ook een kijkje op de blogs van andere deelnemers van de Friday Five: 

Welke boeken over mental health zou jij aan iedereen aan willen raden?

One thought on “Boeken over Mental Health

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.