Boeken met sterke, mannelijke personages

Fangirl letter and lights craving pages
Fangirl letter and lights craving pages

Elke vrijdag organiseert Joost (nerdygeekyfanboy.com) de Friday Five rondom een boek-gerelateerd thema. Deze week is het thema ‘sterke mannelijke hoofdpersonen’. 

Het onderwerp van deze week is best een uitdaging voor mij. Op de een of andere manier lees ik veel meer boeken met een vrouwelijke hoofdpersoon dan een mannelijke. Toch wist ik een lijstje samen te stellen (al ben ik wel een beetje flexibel geweest met de term ‘hoofdpersoon’). 

Jamie uit Fan Art van Sarah Tregay

Fan Art gaat over een jongen die niet goed weet wat te doen met zijn mega-crush op zijn beste vriend. Hij stopt zijn gevoelens weg, maar niet goed genoeg. Een klasgenoot heeft iets van de chemie tussen de jongens opgevallen en er een kort superfluffy stripverhaal over getekent. Ik heb Jamie op de lijst gezet omdat ik vind dat hij zo ontzettend goed omgaat met zijn gedwongen coming out. En mocht ik het het nog niet vaak genoeg hebben gezegd dan doe ik het nu nog eens: “Ga dit boek lezen!” Je zult me willen bedanken. 

Gilbert uit Anne van het Groene Huis van L.M. Montgomery

Dit lijkt misschien niet de meest logische keuze voor de lijst, maar toch schoot hij me meteen te binnen toen ik het onderwerp las. Waarom ik hem zo sterk vind; het geduld waarmee hij op Anne wacht. 

Gilbert is natuurlijk overduidelijk hoteldebotel op Anne, maar wanneer hij daarvoor uitkomt wijst ze hem af. Hij blijft respectvol en laat het hun vriendshap niet verpesten. Hij blijft altijd voor haar klaar staan, accepteert haar gevoelens en geeft haar de ruimte die ze nodig heeft. Dat is – jammer genoeg – best wel zeldzaam. Gilbert is gewoon een droomboot van een vent en ik vind hem een heel sterk personage. 

Auggie uit Wonder van R.J. Palacio

Dit manneke heeft het niet gemakkelijk. Hij is geboren met een gezichtsafwijking waardoor hij er anders uit ziet dan anderen. Zijn ouders hebben hem daarom heel erg beschermd opgevoed. Ze weten immers hoe wreed kinderen kunnen zijn. 

Wanneer Auggie voor het eerst naar een gewone school gaat komt hij daar helaas zelf ook achter, maar Auggie blijkt een doorzetter te zijn. Dit tienjarige manneke gaat heldhaftig om met de moeilijkheden die het leven op zijn pad brengt. Ik zou het hem niet na kunnen doen. Hij is een van de sterkste mannelijke personages ooit. 

Hector uit Future Perfect van Jen Larsen 

Had ik trouwens al gezegd dat ik dit een van de beste #bodypositivity boeken ooit vind? Jawel? Wat het is zo. 

Dit boek gaat over Ashley en elk jaar op haar verjaardag probeert haar oma haar met de belofte van een obsceen duur verjaardagscadeau over te halen gewicht te verliezen. 

Hector is niet echt een hoofdpersoon in het boek, maar toch viel hij me op omdat hij zo’n perfect vriendje is. Hij doet heel erg zijn best om Ashley te laten merken dat hij van haar houdt zoals ze is, maar de beloften van haar oma geven haar zelfvertrouwen uiteraard een enorme deuk. En hij vind haar zo ontzettend leuk. Juist omdat hij als side character er zo tussenuit gesprongen is voor me vind ik hem een sterk personage. 

Simon en Baz uit Carry On van Rainbow Rowell

Nuff said. 

…Maar even serieus; ik houd van alles aan dit boek en ik moest hen dus wel op mijn lijstje zetten. Ik denk dat ik het binnenkort maar eens ga herlezen. 

Neem ook een kijkje op de blogs van andere deelnemers van de Friday Five: 

Welke fictieve mannen hebben indruk femaakt op jou en waarom?

2 thoughts on “Boeken met sterke, mannelijke personages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.