Boeken met griezelige wezens

friday five scary wezens craving pages

Elke vrijdag organiseert Joost (nerdygeekyfanboy.com) de Friday Five rondom een boek-gerelateerd thema. Deze week is het thema: boeken met griezelige wezens.

Je zou verwachten dat een bange schijterd als ik grote moeite heeft met een onderwerp zoals dit. Ik geef toe dat ik écht enge boeken liever vermijd. Toch heeft het soms zijn voordelen om een angsthaas te zijn, want ik kan veel meer wezens tot ‘eng’ rekenen. Deze vijf bezorgden mij in ieder geval de kriebels.

friday five scary wezens craving pages

De clown uit Clownsnacht van Daniëlle Bakhuis

In de categorie boeken die ik beter niet had kunnen lezen: Clownsnacht van Daniëlle Bakhuis. Dit boek las ik afgelopen nacht, in het donker, op mijn ereader en naderhand bezorgde ik mezelf onderweg naar de wc een kleine hartaanval toen ik mijn spiegelbeeld zag bewegen in een spiegel die al ruim tien jaar op dezelfde plaats op de overloop hangt.

Dit is het soort boek waardoor ik de komende maanden ieder ledemaat onder de dekens moet hebben uit angst dat er anders iemand mijn kamer in komt om blootliggende tenen eraf te knippen met een heggenschaar. Hoewel een clown natuurlijk gewoon een mens in een pak is, vind ik de clown in dit verhaal zo akelig dat ik er niets menselijks meer in kon ontdekken dus ik tel ‘m mee.

Molly Sue uit Under My Skin van James Dawson

Molly Sue moest eigenlijk niets meer zijn dan een tatoeage om het zelfvertrouwen van haar drager Sally Feather een beetje op te vijzelen. In plaats daarvan begint het plaatje met Sally te praten en naarmate ze sterker wordt neemt ze Sally’s complete lichaam over. Het is al snel duidelijk dat Sally van Molly Sue af moet zien te raken, maar tatoeages zijn voor altijd… of niet?

Door dit boek stel ik mijn plannen om een tattoo te nemen voorlopig toch maar weer even uit.

Het feeënvolk uit The Cruel Prince van Holly Black

Dat schijn kan bedriegen leer je al snel wanneer je The Cruel Prince van Holly Black leest. Wanneer je kennis maakt met het feeënvolk worden zij omschreven als onweerstaanbaar mooie wezens, maar je leert al snel dat het uiterlijk en het innerlijk niet met elkaar matchen. Feeën zijn levensgevaarlijk. Jude’s ouders worden voor haar ogen vermoord in koele bloede door een beeldschone feeënman die claimt de vader te zijn van haar oudere halfzusje. Samen met haar grote zus en haar tweelingzus wordt Jude ontvoert naar het feeënrijk en al snel valt ze voor de charmes van de wonderlijke wereld.

Wat deze wezens zo eng maakt is hun ongetemperde narcisme. Feeën hebben zo’n hoge pet op van zichzelf dat ze verwachten dat al wat ze wensen hen op een presenteerblaadje wordt aangeboden. En als mens kun je maar beter naar hun pijpen dansen.

Het ‘kwaad’ uit The Babysitters Coven van Kate Williams

Nee, de schurk uit The Babysitters Coven heeft niet zo’n inspiratieloze naam als ‘het kwaad’. Ik kan het beestje gewoon niet bij zijn naam noemen omdat de identiteit van de bad guy in dit boek een belangrijke plottwist is. Dus MY LIPS ARE SEALED.

Dit boek wordt online omschreven als Buffy meets The Babysitters club en ik hoef alleen maar ‘Buffy’ te horen om hebberig te worden. Dus kocht ik dit boek en las ik het vrij snel nadat het op de mat landde. Ik heb er echt enorm van genoten. Het had inderdaad precies die humor waarom Buffy zo bekend is geworden en ik kan niet wachten tot deel twee!

De mysterieuze man uit Silent van David Mellon

Een aantal jaar geleden won ik een gesigneerd exemplaar van dit boek in een boekenblog schattenjacht. Hoewel ik nog niet eerder over het boek had gehoord bleek het een fantastisch verhaal te zijn wat mij sterk doet denken aan films a la Guillermo del Toro (Pan’s Labyrinth, The Shape of Water, e.a.).

Het verhaal speelt zich af tijdens de eerste wereldoorlog en Adi’s broertjes worden ontvoerd door een mysterieuze man die haar dwingt een barre tocht af te leggen om haar broertjes terug te winnen. Er is echter wel een voorwaarde; ze mag geen woord spreken tijdens haar queeste anders zijn haar broertjes voor altijd verloren.

Neem ook een kijkje op de blogs van andere deelnemers aan de Friday Five…

Nu jij…

  • Welk bovennatuurlijk wezen uit een boek gaf jouw de creeps?
  • Is er een monsterachtig wezentje wat je graag zelf zou hebben als huisdier?
  • Vind jij dat mens-vormige monsters meetellen als wezens?

Laat een reactie achter en let me know!

2 thoughts on “Boeken met griezelige wezens

  1. Een wezen dat me van kinds af aan al de creeps geeft: de heen-en-weer-wolf uit Pluk van de Petteflet. (Sowieso verbaast het me dat er nooit kamervragen over dat boek zijn gesteld, met die Stampertjes aan een apeketting op 20 hoog). Ik denk dat ik Xemerius uit de Edelsteentrilogie wel als huisdier wil (mits mijn kat het goed vindt) en mens-vormige monsters tellen zeker mee! Sommige mens-vormige wezens zijn enger dan sommige niet-mens-vormige wezens!

    1. Ik heb Pluk van de Petteflat dus nog nooit gelezen, maar ik zal hem binnenkort eens lenen bij de bieb. Ik vermoed dat Noud het een heel fijn voorleesboek zal vinden. Voor hem geldt: hoe enger hoe liever 😂😂😂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.