Boeken die zich afspelen in het verleden

Elke vrijdag organiseert Joost (nerdygeekyfanboy.com) de Friday Five rondom een boek-gerelateerd thema. Deze week is het thema “Boeken die zich afspelen in het verleden”.

Wist je dat mijn liefde voor lezen ooit is aangewakkerd door historische romans? Van klassiekers zoals Jane Eyre van Charlotte Brönte tot en met heel veel kasteelromannetjes van de supermarkt. Die laatste waren namelijk een stuk voordeliger dan ‘normale’ boeken uit de boekhandel.

Oh oké! Ik las als tiener gewoon al graag over gespierde manskerels die als echte macho’s jonkvrouwen tegen wil en dank uit benarde situaties redden.

Kijk me niet zo aan! Je hebt gelijk oke! Ik hou nog steeds van dat soort pikante smut en I’m not ashamed to say it! Maar even tussendoor: iedereen die nog neerkijkt op bepaalde genre’s zou dit artikel van Liz (pluizenbol.nl) eens moeten lezen.

Anyway, vandaag wil ik graag vijf boeken met jullie delen die zich afspelen in het verleden. Het verieert van heul, heul, HEUL lang geleden tot een paar decenia geleden dus de kans is groot dat er een boek tussen staat dat zich afspeelt in een tijdperk wat je interesseerd.

Pirates van Celia Rees

Dat mijn liefde voor piratenverhalen groot is is geen geheim. Toen ik dit boek een keer per toeval tegenkwam op het boekenfestijn gooide ik het dan ook in mijn winkelmandje zonder de achterflap te lezen en wat een goede keuze is dat geweest. Ik ben door het boek gevlogen.

Het verhaal gaat over een meisje dat per ongeluk een man dood die een slavin probeert te verkrachten. De meisjes moeten samen op de vlucht slaan en hun vlucht leidt hen uiteindelijk naar een piratenschip.

Met wilde achtervolgingen, gewaagde stunts en ongemanierde zeeschuimers komt het verhaal van een onbreekbare vriendschap tot leven. Echt een geweldig boek!

De Reiziger van Diana Gabaldon

Dit verhaal over een jonge vrouw die tijdens haar huwelijksreis door een stel staande stenen in het verleden valt is volgens mij bij heel veel mensen wel bekend. Je kent het wellicht beter als de Netflix show Outlander.

Ik hou van dit boek en ik kwam het een paar jaar geleden voor het eerst tegen op een feestje bij uitgeverij de Boekerij. Zij organiseerden toen een boekbloggerborrel waarbij we auteurs konden ontmoeten en hun plannen voor het komende jaar werden gepresenteerd. Na afloop mocht iedereen een paar boeken uitkiezen om mee naar huis te nemen.

Emmy (zonenmaan.net) drong er op aan dat ik echt ‘De Reiziger’ mee moest nemen omdat ze daar heel veel goeds over had gehoord. Ik betwijfelde eerlijk gezegd of ik het wel moest doen. Het was ook zo’n dik boek! Heel erg intimiderend.

Toch waagde ik het erop en ik heb het boek het weekend erop in een ruk uitgelezen. Ik was dan ook al heel snel heel erg verliefd op Jamie. En dat is eigenlijk alleen maar erger geworden sinds de serie te zien is.

Alya van Hay van den Munckhof

Hoewel ik eerder al eens een korte verhalen bundel heb mogen lezen van Hay wist ik op voorhand niet goed wat ik kon verwachten van Alya. Zijn korte verhalenbundel bestond uit fantasyverhalen, maar Alya vertelt het verhaal over en dapper jong meisje dat tijdens een expeditie voor de koning wordt overvallen en verkocht als slavin. In het boek volgen we haar barre tocht terug naar huis.

Dit boek is een echte doorlezer. Eenmaal begonnen kon ik niet meer stoppen. Ik moest en zou weten hoe het af zou lopen, maar helaas moest ik nog even geduld hebben aangezien het tweede deel uit de duologie nog even op zich liet wachten. Aangezien beide delen inmiddels wel zijn verschenen kun je het verhaal nu lezen zoals het ooit bedoeld was door de auteur, in een ruk! En ik raad je van harte aan om dat te doen, want dit verhaal is zowel mooi, spannend en zelfs van tijd tot tijd grappig. Ik ga ook in de toekomst het werk van Hay in de gaten blijven houden.

Eleanor & Park van Rainbow Rowell

Dit is een wat recenter verhaal over twee buitenbeentjes in de eighties die troost, steun en liefde bij elkaar vinden. Het is een prachtig uitgewerkt verhaal met veel herkenbare dingen voor de wat oudere jongvolwassenen zoals deze dertiger.

Rainbow Rowell is er gewoon heel erg goed in om geloofwaardige, realistische personages neer te zetten. Haar verhaal Eleanor & Park is daar een heel goed voorbeeld van. Dankzij deze relateable personages is het zo gemakkelijk om je in te leven in het verhaal. De sfeer van de jaren tachtig is ook zodanig knap neergezet in het boek dat je af en toe vergeet dat de moderne wereld je gewoon even verrast als je klaar bent met lezen.

This Monstrous Thing van Mackenzi Lee

En eentje voor de liefhebbers van boeken met gotische sfeer en een vleugje sci-fi: This Monstrous Thing van Mackenzi Lee is ge-wel-dig! Persoonlijk vind ik hem zelfs nog beter dan The Gentleman’s Guide to Vice and Virtue, maar dat is natuurlijk persoonlijk.

In dit boek leren we de oorsprong van het verhaal over Frankensteins monster en het is awesome!

Het boek bevat elementen zoals vriendschap, verraad, verliefdheid en verzet allemaal in een heerlijk steampunk / science fiction sausje. Echt een aanrader.

Neem ook een kijkje op de blogs van andere deelnemers van de Friday Five: 

Over welk tijdperk of over welke tijden lees jij graag?

One thought on “Boeken die zich afspelen in het verleden

  1. Ik lees bijna geen boeken die zich in het verleden afspelen. Ten minste, ik denk dan aan boeken waar de verleden tijd ook echt een rol speelt. Maar toevallig las ik deze week Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn (een kinderboek). Dit verhaal speelt zich af rond 1904. Ik vond het dit keer eigenlijk heel leuk om een boek in deze setting te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.