Boeken die ik blijf lezen

Elke vrijdag organiseert Joost (nerdygeekyfanboy.com) de Friday Five rondom een boek-gerelateerd thema. Deze week is het thema “Boeken die een reread verdienen”.

Het gebeurt maar zelden dat ik boeken meer dan een keer lees. Elke maand komen er zoveel toffe boeken uit dat ik mijn fear of missing out een oplawaai krijgt waar je ‘U’ tegen zegt. Ik wil het gewoon allemaal lezen en dat gaat ten koste van de boeken die ik al gelezen heb.

Toch zijn er een aantal boeken die ik heb herlezen en die ik ook nog vaak zal blijven herlezen in de toekomst.

Jane Eyre van Charlotte Brönte

Met deze klassieker is het vlammetje van mijn leesliefde gaan branden. Ik leende het boek als klein meisje een keer van mijn oma en las het binnen drie dagen uit! Dat is best wel een prestatie voor een brugpieper al zeg ik het zelf.

Het verhaal gaat over een weesmeisje dat door haar tante naar een afgrijselijke kostschool wordt gestuurd. Jane leert echter van haar opleiding te houden en blijft zelfs een poosje aan als lerares tot het avontuur haar roept. Ze vind een positie als gouvernante in het huis van de mysterieuze meneer Rochester. Terwijl ze nader tot elkaar groeien ontdekt Jane dat het huis en haar werkgever vreemde geheimen verbergen.

Het boek is een van mijn lievelingsboeken allertijden en ik heb verschillende uitgaven in mijn verzameling. Ik lees het boek eigenlijk elk jaar wel een keer.

Carry On van Rainbow Rowell

Ik koop niet vaak boeken die ik al gelezen heb, maar toen ik mijn exemplaar van Carry On verkocht voor een een financieel noodgevalletje wist ik al dat ik hem zo snel mogelijk zou vervangen. Gelukkig kwam niet veel later de paperback uit met een cover die ik stiekem nog mooier vond dan de originele hardcover uitgave.

Ik houd van dit verhaal over een tovenaarsleerling die probeert het schooljaar – en zijn irritante kamergenoot – te overleven. Het is een verhaal vol magie, spanning, romantiek en diversiteit en het is lekker gek. Just the way I like it.

Cinder & Ella van Kelly Oram

Dit boek moest wel op de lijst aangezien ik het binnen een maand gewoon al drie keer heb gelezen. Hoewel ik heel erg van boeken geniet en echt wel die rush voel wanneer ik een vijf-sterren boek uit heb… Ik ben al heel lang niet meer zo verliefd geworden op een boek als dat ik ben op Cinder & Ella.

Het verhaal gaat over twee online BFF’s die nader tot elkaar zijn gegroeid vanwege hun gedeelde liefde voor een bepaalde boekenreeks. Online kunnen ze elkaar alles vertellen.

Maar van de ene op de andere dag hoort Cinder niets meer van Ella. Ella en haar moeder zijn betrokken geraakt in een ernstig ongeluk waarbij Ella’s moeder om het leven is gekomen en Ella zelf grotendeels is bedekt in brandwonden. Dat laatste houdt ze voor zichzelf wanneer ze opnieuw contact zoekt met Cinder, maar hij vertelt haar ook niet alles.

Anne van het Groene Huis van Lucy Maud Montgomery

Klassiekers zijn natuurlijk tijdloos en dat maakt ze bij uitstek geschikt om te herlezen. Maar Anne in het Groene Huis is extra speciaal. Het is een boek waardoor ik altijd weer tot rust kan komen. Het is zo puur en goed en neemt je mee naar envoudigere tijden. Allemaal in het gezelschap van een van ‘s werelds leukste heldinnen ooit: Anne Shirley.

Anne is een weesmeisje dat na de dood van haar ouders van hot naar her is gestuurd. Dolgelukkig is ze wanneer ze wordt geadopteerd door een broer en zus van Prince Edward Island… Tot ze ontdekt dat Matthew en Marilla eigenlijk een jongetje hadden gewild.

Maar Anne wint niet alleen hun harten maar ook de harten van lezers over de hele wereld met haar grote fantasie en talent voor in de problemen raken. Ik hou van Anne.

Houd trouwens de site goed in de gaten, want binnenkort heb ik heel tof Anne van het Groene Huis nieuws.

Down With the Shine van Kate Karyus Quin

Dit boek heeft iets losgemaakt in mij. Als je me vraagt welke auteur mij het meest heeft geinspireerd dan antwoord ik stellig met ‘Kate Karyus Quinn’ en dan heb ik het over dit boek in het bijzonder.

Deze auteur heeft mij laten zien dat er zelfs in YA fantasy ruimte is voor gekheid en humor. En degene die mijn boek Verschijning hebben gelezen weten dat humor een grote rol speelt in het verhaal.

Down With the Shine gaat over een meisje wiens familie illegale drank, moonshine, stookt. Ze neemt op een avond een voorraadje mee naar een feestje en ontdekt dat de drank wensen vervult.

Probeer je maar eens voor te stellen hoe rampzalig het is als de wensen van dronken jongeren uitkomen. Je hebt gelijk, dat is onmogelijk.

Neem ook een kijkje op de blogs van andere deelnemers van de Friday Five: 

Van welk boek kun jij maar geen genoeg krijgen?

2 thoughts on “Boeken die ik blijf lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.