Boeken als voorstelling die mij naar het theater zouden lokken

boeken die ik als theatervoorstelling zou willen zien craving pages

Elke vrijdag organiseert Joost (nerdygeekyfanboy.com) de Friday Five rondom een boek-gerelateerd thema. Deze week is het thema: boeken die je graag als theatervoorstelling zou willen zien.

Theatervoorstellingen spreken al jaren tot mijn verbeelding toch ga ik er maar zelden naar toe, tenzij er een leuke kindervoorstelling voor Noud te zien is. Eerlijk gezegd is een theaterkaartje vaak te duur voor mijn portemonnee, maar als de volgende boeken een voorstelling zouden krijgen dan leef ik met liefde en plezier een maand op noodles en droog brood om een kaartje te kunnen bekostigen.

boeken die ik als theatervoorstelling zou willen zien craving pages

Carry On van Rainbow Rowell

Ik houd van theatervoorstellingen met lekker veel spektakel. Volgens mij komt dat wel goed met een voorstelling gebaseerd op dit boek.

Het verhaal gaat over een jonge tovenaarsleerling wiens leven wordt bedreigd door de Insidious Humdrum. Tegelijkertijd moet hij ook zien te dealen met het feit dat zijn kamergenoot een enorme zakkenwasser is die erop gebrand lijkt te zijn een hekel aan hem te hebben. Het is een avontuurlijk verhaal vol magie, spanning, plotwendingen en romantiek. Genoeg materiaal voor een fantastische voorstelling lijkt mij.

Anne van het Groene Huis van L.M. Montgomery

Anne Shirley is gewoon fantastisch. In boek-vorm, film-vorm of in de vorm van een televisieserie komt het verhaal uitstekend tot zijn recht. Ik vermoed dat dat ook het geval zal zijn wanneer er een theatervoorstelling wordt gemaakt die is gebaseerd op deze klassieker. Op Youtube zijn korte clipjes te vinden uit Canadese theaterproducties waardoor je een idee krijgt van hoe awesome dit boek als voorstelling zou kunnen zijn.

Het verhaal gaat over Anne Shirley; een weesmeisje dat per ongeluk terecht komt bij broer en zus Matthew en Marilla Cuthbert. Het tweetal runt al jaren samen een boerderij, maar nu ze op leeftijd zijn kunnen ze wel wat hulp gebruiken. Dat doet hen besluiten om een weesjongen te adopteren. Anne laat hen echter al snel merken dat een meisje absoluut niet onder doet voor een jongen als het op kennis van aanpakken aankomt. Het is het begin van een prachtig, aandoenlijk verhaal.

Elizabeth & Zenobia van Jessica Miller

Een gotisch verhaal doet het volgens mij ook prima in het theater en daarom heb ik Elizabeth & Zenobia aan mijn lijstje toegevoegd. Het verhaal gaat over een jong meisje (Elizabeth) en haar denkbeeldige vriendinnetje (Zenobia) die samen met Elizabeths vader naar een mysterieus huis verhuizen waar griezelige en onverklaarbare dingen gebeuren.

Hoewel het een spookverhaal is is het ook een kinderboek, dus het wordt nooit té eng (zelfs niet voor mij). Ik denk dat dit verhaal precies de juiste sfeer heeft voor een toffe, wintervoorstelling.

Uprooted van Naomi Novik

Dit is een van mijn favoriete fantasy boeken of all time en ik denk dat het boek de potentie heeft om ook een fantastische adaptatie te inspireren. Eerlijk gezegd maakt het me niet uit of het een theatervoorstelling, film of televisieserie wordt want ik wil dit gewoon zien!

Het verhaal gaat over een dorp waar om de zoveel jaar een meisje wordt uitverkoren om voor een tovenaar te gaan werken. Agnieszka vreest dat hij dit jaar haar beste vriendin Kasia zal claimen, maar het ritueel pakt anders uit dan ze had verwacht.

Rebecca van Daphne DuMaurier

Opnieuw een klassieker die al meerdere keren op de planken is vertoont, maar zover ik weet nog niet in Nederland. En dat terwijl het een perfect drama is om te vertalen naar het toneel.

Het verhaal gaat om een jonge vrouw die tijdens een verblijf in Monte Carlo de bijzonder aantrekkelijke weduwnaar Maxim de Winter tegen het lijf loopt. De vonk slaat onmiddellijk over en van het een komt het ander. Niet veel later brengt Maxim haar mee naar zijn eigen huis als de nieuwe mevrouw de Winter. Maar de herinnering aan Maxims overleden eerste vrouw hangt nog als een geest rond in de gangen van Manderly en ook het personeel lijkt haar nog niet vergeten. Wat volgt is een fantastisch, gotisch verhaal waarbij je je continue afvraagt of het nu echt spookt of dat de fantasie van de nieuwe mevrouw de Winter een loopje met haar neemt.

Neem ook een kijkje op de blogs van andere deelnemers aan de Friday Five…

Nu jij…

  • Bezoek jij wel eens het theater?
  • Welke voorstelling heb jij als laatste gezien (ja, de eindejaarsmusical van groep acht telt ook mee als het al zo lang geleden is)
  • Welk boek zou volgens jou niet zomaar een theatervoorstelling moeten zijn, maar een heuse musical met allemaal originele liedjes?
  • Is er een theatervoorstelling die je nog héél graag eens zou willen zien?

Laat een reactie achter en let me know!

2 thoughts on “Boeken als voorstelling die mij naar het theater zouden lokken

  1. Ik wil heeeeel graag Matilda de musical in Nederland zien. Ik heb hem in Londen gezien en dat was echt fantastisch, dus ik wil eigenlijk iedereen erheen slepen/duwen 😉

  2. Ik ben laatst naar Wicked geweest in Londen. Het verhaal achter de Wicked Witch of the West. Echt super mooi verhaal en indrukwekkend decor.

    Ik heb echt als doel om vaker naar het theater te gaan. Er zijn zoveel coole dingen, maar ik laat het te vaak aan mij voorbij gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.