Bloggen als introvert

Bloggen als introvert craving pages

Al sinds mijn puberteit ben ik er heilig van overtuigd dat ik een introvert ben. Ik stond altijd bekend als het stille meisje dat altijd maar zat te schrijven, tekenen of naar muziek zat te luisteren om de indruk te wekken dat ik het te druk had voor gezelschap. Zelfs nu als volwassene kosten sociale aangelegenheden me enorm veel energie. 

Ik ben graag alleen, met niets meer dan mijn manuscript of een goed boek als gezelschap. Maar maakt dat mij een introvert? Laatst zag ik op Twitter een quote voorbij komen van Wordporn die me aan het denken heeft gezet. Het ging ongeveer als volgt:

“I used to think I was extremely introverted because I really liked being alone, but it turns out I just like being at peace with myself and my surroundings & I am extremely extroverted when I’m around people who bring me comfort and happiness.”

Dit ben ik!

Bloggen en schrijven worden vaak gezien als bezigheden voor introverte mensen. Daar ben ik het heel lang mee eens geweest, maar in aanloop naar de boekpresentatie van Verschijning ben ik daar toch anders over gaan denken. Bloggen kan absoluut positieve invloed hebben op het leven van een introvert… maar het is niet bepaald iets voor introverte mensen…

Bloggen als introvert craving pages

Een van de belangrijkste redenen waarom bloggen wordt gezien als iets positiefs voor introverte mensen is toch wel de mogelijkheid om (anoniem) veilig vanachter een scherm content te creëeren, op andermans content te reageren of gewoon lekker te lurken op de blogs en vlogs – in de levens – van andere bloggers en vloggers.

Maar het vergt lef om je verhaal of je mening online te delen. Misschien nog wel meer dan wanneer je je mening in een real life situatie deelt, want dan zegt hoogstens iemand beleefd dat hij of zij het niet met je eens is en waarom.

Online durf jij niet alleen meer omdat je je kunt hullen in anonimiteit, maar alle andere internetters ook. Sommige voelen zich daardoor zo veilig dat ze zich van hun lelijkste kant durven te laten zien. Het is algemeen bekend dat contentcreators te maken kunnen krijgen met internettrollen die alleen maar willen zieken.

Ook als introvert weet je dat dit een mogelijkheid is, maar toch heb je het lef om je mening online te gooien terwijl de kans op weerslag veel groter is online dan in het echt. Ik vind dat eerder stoer dan introvert.

Daarnaast heeft iedereen met een blog toch wel de ambitie om te groeien toch? Daar komt een heleboel online socializing bij kijken. Ook een paar dingetjes die voor veel introverte mensen doodeng zijn:

Reageren op blogs van andere mensen, of op de reacties op je eigen blog. Ik kan persoonlijk heel erg lang wikken en wegen over wat ik zal zeggen of antwoorden.

Koud mailen naar bedrijven bijvoorbeeld om jezelf voor te stellen en om te vragen of je op hun perslijst mag bijvoorbeeld. Of wat ik persoonlijk altijd heel erg akelig vind om te doen; om te vragen of je een boek / item mag reviewen. *huiver

En het kan zomaar gebeuren dat je wanneer je blog wat groter is gegroeid ook uitnodigingen ontvangt voor events waar ook – oh nee! – andere bloggers aanwezig zullen zijn.

Dit zijn allemaal dingen die voor introverte mensen heel erg eng kunnen zijn.

Hoe langer ik erbij stil sta des te meer besef ik me dat ik als self proclaimed introvert eigenlijk heel veel dingen heb gedaan dankzij mijn blog die ik dacht nooit te zullen durven. Bloggen heeft dus een hele goede invloed gehad op mij als introvert, maar dat komt mede door het feit dat ik door te bloggen uit mijn introverte schulp heb moeten kruipen. Ik ben nooit introvert geweest online en daarom heeft het bloggen me zoveel gebracht: nieuwe vrienden, zelfvertrouwen, lef!

En ondertussen blijf ik ook lekker genieten van mijn me-time.

Ben jij een introvert op het internet? Hoe ervaar jij het?

5 thoughts on “Bloggen als introvert

  1. Dit is zo herkenbaar en die quote heeft ook mij echt aan het denken gezet inderdaad. Ik ben ook altijd het stille meisje geweest, al was ik wel lekker druk als ik met vriendinnetjes was. Ik denk dat het voor introverte mensen juist heel goed is als ze de stap durven nemen om te gaan bloggen of vloggen.

  2. Ik denk juist dat bloggen bij uitstek geschikt is voor introverten omdat je hier meer de tijd en ruimte krijgt om je zinnen te vormen en om jezelf te laten zien. Niet dat ‘on the spot’ leuk zijn dat offline in een grote groep onbekenden moet gebeuren. Bloggen kan je zelfvertrouwen vergroten en ervoor zorgen dat je je lekker voelt bij mensen die je al een beetje kent voor je ze ontmoet, waardoor je beter tot je recht komt.

  3. Eind augustus schreef ik er zelf ook een blogpost over nadat iets me aan het denken had gezet. Bij mij was het een blogpost van iemand anders met een link naar een site waar je kon berekenen in hoeverre je introvert was. Ik dacht altijd dat ik ambivert was en dat het dus ongeveer 50/50 zou zijn maar blijkbaar sloeg de weegschaal duidelijk door naar introvert. Dat merk je ergens ook wel in het bloggen maar zelf merk ik het vooral aan het feit dat ik niet graag naar drukke events toe ga en veel liever met één of twee personen afspreek. Zelfs na zo’n rustig afspraakje merk ik dat het me toch veel energie kost om elders naar toe te gaan ipv thuis alles rustig in mijn eigen tempo te doen.

      1. Nee, dat maakt het uiteraard nog moeilijker voor je. Gelukkig is de release van je boek in Eindhoven goed meegevallen. Ik heb het hier nog niet tegengekomen in de boekhandel maar ik ga vrijdag met mijn nicht naar Eindhoven dus ik ga zeker even bij VanPierRe kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.