Auteurs mogen geen boekreviews schrijven!.

14 april 2018

Auteurs mogen geen boekreviews schrijven!.

14 april 2018

Auteurs mogen geen boekreviews schrijven craving pages

Naast de blogs van anderen en natuurlijk boeken is er nog iets wat ik erg graag lees: nieuwsbrieven van (internationale) boekbloggers. Ik ben op verschillende nieuwsbrieven geabonneerd en ze staan vaak vol met nuttige tips, boeiende stellingen en gratis downloadables zoals printables om je TBR te organiseren, blogposts te plannen of een pretty wishlist te maken. Superleuk! Maar, zoals ook met boeken en blogs het geval is, komt er af en toe een berichtje voorbij waar ik het zo hardgrondig mee ONeens ben dat ik me geroepen voel om erover te praten op mijn eigen blog.

Natuurlijk probeerde ik het bewuste mailtje dat deze post inspireerde terug te vinden in mijn inbox, maar kwam ik tot de ontdekking dat ik het al had verwijderd (dankjewel Joany uit het verleden). Ik kan je dus helaas niet vertellen welke blogger / auteur dit precies schreef, maar de inhoud is me wel heel helder bijgebleven…

De strekking van het bericht was als volgt…

Als auteur vind ik dat het niet mijn plaats is om andere auteurs in een kwaad daglicht te stellen op mijn blog. Daarom heb ik besloten dat ik geen boekreviews meer zal schrijven.

Hoe ik het bericht interpreteerde…

Als auteur mag je je eigen mening niet meer delen over wat je gelezen hebt.

En dat vind ik ronduit bullcrap om verschillende redenen…

1. Is een negatieve review hetzelfde beest als een auteur in een kwaad daglicht stellen?

Okay, in sommige gevallen kan dat wel zo zijn. Helaas weet niet iedereen dat een goede slechte review nog altijd respectvol, onderbouwend en – indien mogelijk – een fijne balans is tussen plus- en minpunten van het boek. Maar wanneer je een negatieve review schrijft die die dingen wel bevat dan kan ik dat met de beste bedoelingen niet zien als author-bashing.

2. Het is een toffe manier om je succes te delen

Ik ben vast niet de enige die meteen haar portemonee trekt wanneer een Becky Albertalli, een Kody Keplinger of een Marissa Meyer een boek warm aanbeveelt op social media. Als je boek eenmaal is gepubliceerd en wordt gelezen zullen liefhebbers van je boek onvermijdelijk hun weg vinden naar je website en dus ook naar je boekenblog. En jouw boekenblog is nu in feite een heel groot ‘Als je (jouw boek) leuk vindt dan vindt je dit ook leuk’-platform.

3. Je hebt een unieke perspectief

Of je nu via een reguliere uitgeverij wordt gepubliceerd of ervoor hebt gekozen om zelf de touwtjes in handen te houden en in eigen beheer te publiceren… Je weet nu hoe het is om aan de ontvangende kant te staan van reviews. Daar kun je als auteur en blogger heel veel van leren. Het kan je bewuster maken van de manier waarop je zelf boeken recenseert; misschien merk je dat je toch niet zo respectvol bent als je dacht, of kom je tot de ontdekking dat je eigenlijk een beetje te algemeen recenseert… zonder echt constructief te zijn. Ik bedoel daarmee niet dat je misschien softer wordt als recensent, alleen dat je mogelijk kritischer wordt op je eigen recensies. Persoonlijk zie ik dat als een positief iets.

Er zijn vast nog veel meer redenen te noemen waarom het okay is om ook als auteur over boeken te bloggen. In Nederland en België zijn er immers heel wat toffe auteurs die tevens bloggen over boeken.

Een kleine greep uit de selectie:

Wat vind jij van auteurs die bloggen over boeken. Yay of nay?

6 Comments

  • Liz 14 april 2018 at 07:34

    Wat een grapjas deze auteur. Ik schreef al voor ik uberhaupt aan boekrecensies dacht en heb mezelf altijd voorgehouden: Als je een recensie schrijft en je vindt het boek stom (of juist geweldig), moet je wel onderbouwen waarom dan, want met alleen: ‘Stom boek’ heeft de auteur er niets aan en de lezer denkt: ‘Het is zo stom dat er verder niets te vertellen valt.’.

    En daarbij probeer ik juist te leren van mijn eigen punten die vaak terugkomen in mijn recensies (zoals platte personages, een onverwachte plotwending… oke, die laatste heb ik niet echt en eerste hoop ik niet) om mijn eigen boeken beter te maken en ik hoop dat de auteur er ook wat aan heeft, dat ‘ie zegt: ‘Hm, die heeft wel een punt.’

    Ik vind dat je als auteur prima recensies kunt schrijven, inderdaad vanuit een heel ander perspectief. Misschien zijn die juist wel waardevol, zolang ze maar respectvol zijn.

  • Mariëlle Brouwer 14 april 2018 at 08:51

    Hier hetzelfde. Ik schreef voor ik reviewde, maar ik las voor ik schreef. Tjah, waar ligt de grens? Waarom zou ik mijn mening niet mogen geven? En waarom zou een mening van een schrijver gekleurder zijn dan die van alleen een lezer. Wat een complete bullcrap. Waarschijnlijk is dit een auteur die bang is dat anderen dit bij haar gaan doen? Ik wil graag een eerlijke mening horen over mijn boek en zal altijd een eerlijke onderbouwde mening van iemand anders zijn boek geven. Daarbij gaat het over het boek, niet over de auteur. Niet elke lieve, schattige, diep respecterende auteur, schrijft een geweldig boek. En niet elk geweldig boek is geschreven door een lieve, schattige, diep respecterende auteur. Dus het kan 2 kanten op slaan. Ik kan een boek heel goed vinden van een auteur die ik heel aardig vind, maar ook van iemand die ik IRL een complete lul vind. Dat staat toch compleet los van het verhaal?
    Ik ben het helemaal met je eens, Joany.

  • Laura 14 april 2018 at 09:01

    Wat een rare mening van die betreffende auteur/blogger! Als schrijver moet je toch juist weten hoe fantastisch het is als er een recensie over je boek wordt geschreven.

    Natuurlijk vind ik wel dat er geen sprake van ‘afbranden’ moet zijn, maar hej, dat vind ik eigenlijk altijd. Ook als de blogger zelf geen schrijver is. Er mag best wat kritiek geuit worden, als het maar goed onderbouwd is.

    En als een andere schrijver je boek beoordeelt kun je dat toch ook gewoon zien als goedbedoelde schrijftips?

  • Christine 14 april 2018 at 10:20

    Er is een spreekwoord dat zegt: Haal eerst de balk uit je eigen werk, dan pas de splinter uit die van een ander. Je zit als auteur in hetzelfde bootje. Dus ik ben het volkomen eens met de auteur die dit zei. En ik vermoed dat hij /zij het ook uit die hoek bedoeld. Heel nederig van deze auteur.

  • Vivian 16 april 2018 at 12:40

    Was het toevallig Cait van Paper Fury? Want ik las laatst een artikel van haar waarin ze ongeveer hetzelfde zei en toen dacht ik ook… whut? Ik snap dat echt niet zo goed. I mean, je bent naast auteur ook gewoon lezer, toch? En die twee ”rollen” kunnen prima los van elkaar staan… ik ben het vooral met je laatste punt heel erg eens, als je als auteur ook fervent lezer bent en je recenseert, heb je juist een bijzonder perspectief en dat kan weer voor heel veel verrijking zorgen. Bovendien, inderdaad: met negatieve reviews is echt niets mis, als je het maar gewoon onderbouwt. Ik kan me wel voorstellen dat je, wanneer je zelf auteur bent, beter gaat begrijpen hoe reviews overkomen, zeker de negatieve, en dan voelt het misschien ook wel een beetje alsof je iemand iets aandoet wat je zelf ook vreselijk vindt… maar ik vind ook altijd dat auteur en reviews volledig los van elkaar moeten staan. Reviews zijn niet persoonlijk bedoeld, ze zijn gericht op smaak en op het boek. Helemaal niet nodig dus om je dan in te houden alleen omdat je min of meer in hetzelfde schuitje bent beland.

  • zwartraafje 1 mei 2018 at 14:07

    Natuurlijk mag je ook als auteur recensies schrijven. De manier waarop je de minpunten van een boek aanhaalt doet natuurlijk ook heel veel. Ik vind het een beetje bizar wanneer iemand zelf heel kritisch op boeken reageert (wat uiteraard mag) maar zelf geen kritiek kan verdragen. Ook geen opbouwende kritiek. Tja, dat vind ik dan weer een beetje bizar. Misschien zijn recensies van auteurs zelfs nog een pak handiger als klankbord vermits zij nog beter weten wat er allemaal schuilgaat achter de opbouw van een verhaal en valkuilen er dus sneller van tussen zullen kunnen vissen.

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Wat ik nu lees...

    Recente reviews

    Nocturna van maya motayne cover craving pages

    Nocturna van Maya Motayne

    Author:

    Wat een aangename verrassing was het toen vorige week opeens het boek Nocturna werd bezorgd. Ik had het boek al her en der voorbij zien komen op socia

    Sorcery of thorns van Margaret Rogerson cover craving pages

    Blogtober dag 13: Sorcery of Thorns van Margaret Rogerson

    Dit boek werd onder mijn aandacht gebracht toen ik middenin een contemporary-fase zat. Ik schreef het boek daarom al af voordat ik überhaupt wist waar

    city of ghosts van victoria schwab cover craving pages

    Blogtober Dag 6: City of Ghosts van Victoria Schwab

    De maand oktober is door een aantal van mijn favoriete bookstagrammers omgedoopt tot ‘Blogtober’. Voor elke dag van de maand hebben zij een prompt ver

    Nog meer recensies

    Mijn boeken

    Wordcount tracker: Ontredderd versie 1.0

    Intussen werk ik hard aan mijn volgende boek. Volg hier mijn vooruitgang.

    35,311 / 80,000
    ×
    %d bloggers liken dit: