Auteurs die samen prachtige boekenbaby’s zouden maken

schrijfduo's craving pages

Elke vrijdag organiseert Joost (nerdygeekyfanboy.com) de Friday Five rondom een boek-gerelateerd thema. Deze week is het thema: auteurs die eens een schrijfduo zouden moeten vormen.

Mijn liefde voor lezen is grotendeels begonnen met het verslinden van heel veel fanfiction en een van de termen die je daar vaak tegenkomt is: crossover fiction. Dat houdt in dat de schrijver van het verhaal elementen uit een fandom heeft gecombineerd met elementen uit een ander fandom. Soms zou ik hetzelfde willen doen met boeken omdat ik bepaalde personages van een auteur bijvoorbeeld heel goed vind passen in de wereld van een andere auteur.

schrijfduo's craving pages

Dat bracht me op het idee voor het thema van vandaag. Ik denk echt dat er prachtige dingen zouden kunnen ontstaan als de volgende auteurs samen een boek zouden schrijven.

Jenny Han en Kelly Oram

 • Jenny Han is o.a. bekend van To All The Boys I’ve Loved Before
 • Kelly Oram is o.a. bekend van Cinder & Ella

Deze twee dames zijn verantwoordelijk voor mijn favoriete koppels uit contemporary YA. Beide hebben ze ook al een behoorlijke staat van dienst want Jenny heeft inmiddels eenentwintig titels op haar naam staan en Kelly heeft inmiddels al 29. Met hun talent voor het schrijven van realistische tiener-struggles, hun fantastische gevoel voor drama en romantiek en hun komische timing denk ik dat de dames samen iets geweldigs zouden kunnen maken.

Samantha Shannon en Sarah J. Maas

 • Samantha Shannon is o.a. bekend van The Priory of the Orange Tree
 • Sarah J. Maas is o.a. bekend van de Throne of Glass reeks

Eerlijk gezegd wil ik vooral graag dat deze dames samenwerken omdat ik hoop dat Samantha dan wat van het schrijftempo van Sarah overneemt. Na enkele jaren niets meer van haar vernomen te hebben verscheen eerder dit jaar natuurlijk wel het omvangrijke The Priory of the Orange Tree, maar we hebben nog altijd geen closure voor The Bone Season reeks. En daar zit ik zo hard op te wachten!

Verder zijn deze dames er ook gewoon heel erg goed in om fantastische werelden en indrukwekkende personages tot leven te wekken middels hun schrijfsels.

Lisette Jonkman en Chinouk Thijssen

 • Lisette Jonkman is o.a. bekend van de Verkikkerd reeks
 • Chinouk Thijssen is o.a. bekend van de Truth or Dance trilogie

Mocht je mijn recensie al hebben gelezen van Clowsnacht van Daniëlle Bakhuis dan weet je dat ik een watje ben. Zelfs een thriller vind ik soms al veel te spannend. Zo moest mijn mobiel op de vliegtuigstand tijdens het lezen van Truth or Dance opdat er in ieder geval geen vervelende opdrachten op zouden duiken in mijn apps.

Toch is er een manier waarop ik me wat gemakkelijker door een eng of extreem spannend verhaal heen kan bijten: met een gezonde dosis humor. En volgens mij stond Lisette Jonkman voorin de rij toen gevoel voor humor werd uitgedeeld. Kun je je voorstellen wat een heerlijk boek het zou creëren als de humor van Lisette wordt gecombineerd met de spanning die Chinouk weet te creëren in haar verhalen? Ik denk dat we iets krijgen wat vrij dicht in de buurt komt van de beste serie die ooit de televisie heeft gesierd: Buffy the Vampire Slayer. Serieus, kan iemand dit even voor me regelen?

Suzanne Collins en Holly Black

 • Suzanne Collins is o.a. bekend van The Hungergames
 • Holly Black is o.a. bekend van The Cruel Prince

Hiermee wil ik eigenlijk alleen maar zeggen dat ik een boek wil waarin elfen meedoen aan de hongerspelen. Kun je me dat kwalijk nemen?

Jen Wilde en Kate Williams

 • Jen Wilde is o.a. bekend van Queens of Geek
 • Kate Williams is o.a. bekend van The Babysitters Coven

Jen Wilde is er enorm goed in om hele belangrijke thema’s te verstoppen in haar luchtige, feelgood verhalen. Zonder dat je je al te bewust ben van de diepliggende morele kwesties zetten haar boeken je toch aan het denken. Kate Williams heeft daar eveneens talent voor, en daarbij heeft ze ook een erg rijke fantasie.

…Oké, ik geef het toe. Ik koppel ook deze twee aan elkaar omdat ik hoop op een buffy-achtig verhaal. Dat is nu eenmaal mijn enorm hoge maatstaf.

Neem ook een kijkje op de blogs van andere deelnemers aan de Friday Five…

Nu jij…

 • Welke auteurs zouden volgens jou een goed schrijfduo vormen?
 • Schrijf je zelf ook wel eens verhalen?
 • Met welke auteur zou je wel eens samen willen werken aan een verhaal?

Laat een reactie achter en let me know!

6 thoughts on “Auteurs die samen prachtige boekenbaby’s zouden maken

 1. Wat een leuk onderwerp. Een boek van Lisette Jonkman en Chinouk Thijsen zie ik ook wel zitten. Verder zou ik graag een boek zien van Victoria Schwab en Leigh Bardugo, die combinatie klinkt echt perfect.

  1. Thanks 😀 Ik vond het ook erg leuk om mijn hoofd hierover te breken. Je wilt niet weten welke combinaties de lijst uiteindelijk net niet gehaald hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.