Als ik maar 30 boeken mocht houden

Marie kondo 30 boeken craving pages

Sinds kort kun je op Netflix kijken naar opruimguru Marie Kondo. En zelfs wanneer je niet naar deze serie kijkt ken je haar ongetwijfeld aangezien ze onlangs een groot aantal boekenwurmen tegen zich in het harnas wist te jagen met de uitspraak dat mensen idealiter slechts 30(!) boeken zouden moeten bezitten.

Persoonlijk vond ik het hilarisch om boekennerds tegengas te geven tegen deze uitspraak, zelfs als hadden de meesten wel door dat de uitspraak niet heel erg letterlijk genomen hoefde te worden. Boeken sparken immers joy bij de meesten van ons en dan mag je het volgens Marie houden.

Marie kondo 30 boeken craving pages

De uitspraak heeft me wel aan het denken gezet, want – hoewel de gedachte dat je maar 30 boeken zou mogen hebben het spul is waar nachtmerries van gemaakt worden – ik wilde weten welke boeken ik zelf zou houden. De titels hebben de selectie gemaakt.

 1. Jane Eyre – Charlotte Brönte: Dit boek is sowieso een favoriet, maar ik heb er ook hele goede herinneringen aan. De eerste keer dat ik het las was toen ik het boek van mijn oma mocht lenen. Ik was meteen verkocht.
 2. Anne van het Groene Huis – L.M. Montgomery: Anne en ik zijn kindred spirits vanaf het moment dat ik de Canadese verfilming zag met Megan Follows. Pas daarna las ik het boek dankzij uitgeverij Karmijn; die het boek heruitgaven in een prachtige editie.
 3. Anne van Avonlea – L.M. Montgomery
 4. Carry On – Rainbow Rowell: Omdat dit boek me all the feels gaf. Het is hilarisch en romantisch en spannend en… alles. Ik hou van dit boek.
 5. Ik Wist Het – Chantal van Gastel
 6. Verkikkerd – Lisette Jonkman: Dit boek stelde me voor aan de leukste nerds van Nederland. Ik houd van alle personages die Lisette creëert; van mij mag ze spin-offs blijven schrijven tot de alle personages weer bij elkaar in een bejaardenhuis belandden. Love it!
 7. Verslingerd – Lisette Jonkman
 8. Rebecca – Daphne Du Maurier: Ook een boek met een bijzondere herinnering, want het werd me aangeraden door de allereerste internationale auteur die ik mocht ontmoeten bij een meet & greet namelijk Abigail Gibbs (van Violet en Herfstroos). En het was de eerste keer dat ik een blogvriendinnetje ontmoette in het echt, want Esmee ging mee.
 9. Hook – Lisa Jensen: Ik ben zo’n grote fan van de boeken van Lisa Jensen, maar deze is favoriet. Het is een retelling van Peter Pan waardoor ik een mega fictional crush kreeg op kapitein haak.
 10. Beast – Lisa Jensen
 11. Het Bottenseizoen – Samantha Shannon
 12. The Princess Bride – William Goldman: Dit is een van de meest bijzondere boeken die ik ooit heb gelezen. De editie die ik heb heeft ook nog eens adembenemend mooie illustraties.
 13. Fanart – Sarah Tregay: Terwijl heel de wereld bezig was verliefd te worden op Simon en Blue (ik ook hoor) was ik bezig Jamie en Mason oneindig te shippen. Dit boek verdient alle hartjes.
 14. De Hongerspelen – Suzanne Collins
 15. Vlammen – Suzanne Collins
 16. Spotgaai – Suzanne Collins: Gewoon omdat het een lekkere trilogie is.
 17. De Reiziger – Diana Gabaldon: Omdat Jamie mijn bae is.
 18. My Lady Jane – Jodi Meadows, Brodi Ashton en Cynthia Hand: Ik houd van boeken met gekkigheid. De ‘Jane’-reeks van de lady Janies heeft dat in overvloed. Het is echt een boek waarbij je je tijdens het lezen voor kunt stellen hoe melig de auteurs moeten zijn geweest toen ze het verzonnen. Heerlijk!
 19. A Room With A View – E.M. Forster: Een van mijn lievelingsromances.
 20. Allerzielen – Deborah Harkness
 21. Little Women – Louisa May Alcott
 22. The Diabolic – S.J. Kincaid: Wat sci-fi voor de afwisseling. Ik houd van dit boek en het heeft de gunstige eigenschap dat het ook als standalone gelezen kan worden aangezien het ooit zo was bedoeld. Inmiddels is er toch een deel 2 uitgekomen waar ik stiekem toch wel heel benieuwd naar ben.
 23. Verdermeer – Tahereh Mafi
 24. Welkwoud – Tahereh Mafi: Ik houd gewoon van deze twee boeken van Tahereh Mafi. Oké, ik hou van al haar boeken, maar ja ik mag er maar 30 houden dus moeilijke keuzes moesten worden gemaakt.
 25. Notes From My Captivity – Kathy Parks: Misschien omdat deze zo vers in mijn geheugen zit. Ik vond hem trouwens wel super-goed! Het is spannend en heel emotioneel. En een beetje magisch. Ik vond het geweldig.
 26. The Fandom – Anna Day
 27. Halverwege het Graf – Jeaniene Frost: Dit is een van mijn favoriete fictieve koppels. De chemie tussen de hoofdpersonen spat van de pagina’s en maakt je zwak in de knieën. Het is ook nog eens spannend en sexy. I loved it.
 28. A Semi-Definitive List of Worst Nightmares – Krystal Sutherland
 29. Down With the Shine – Kate Karyus Quinn: Want het is een van de leukste boeken die ik ooit las. Ik heb hardop gelachen om de bizarre wensen en vooral hoe die voor de wensers uitpakten.
 30. Verschijning – Joany de Vries (want ik wil natuurlijk wel een exemplaar van mijn eigen boek in de kast hebben staan).

Nu ik deze lijst heb gemaakt schieten me meteen handenvol andere titels die ik absoluut niet kwijt wil. Ik vrees dan ook dat er nooit meer een dag zal komen waarop ik slechts 30 boeken in de kast heb staan. Wel zal ik wat vaker mijn collectie zuiveren van titels die ik toch niet meer ga lezen en waar ik geen bijzondere herinneringen aan heb, maar in alle eerlijkheid doe ik dat alleen maar om weer ruimte te maken voor nieuwe boeken.

Volgens mij ben ik hopeloos Marie Kondo.

Welke drie boeken zou jij sowieso altijd bewaren?

2 thoughts on “Als ik maar 30 boeken mocht houden

 1. Drie boeken? Ik denk het niet. Zie je me niet schitteren tot over de grens. Mijn mini-bibliotheek doet me stralen dus ik ga mijn collectie echt niet terugschroeven tot drie boeken. 🙂

  1. Ik bedoel het meer in de zin van: welke boeken zijn extra speciaal voor jou? Ik zal nooooit iemand dwingen zijn of haar boeken weg te doen haha. Dat zou me de grootste hypocriet ter wereld maken want ik zou het ooknever nooit doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.