Tekenen dat je smaak veranderd

tekenen dat je smaak veranderd craving pages

Ik ben een onvervalste stemmings-lezer. Hoewel ik het erg leuk vind om aan het einde van de maand een TBR te plannen voor de komende maand, komt er vaak maar weinig van mijn plannen terecht. En dat vind ik helemaal niet erg. Het is geen teken dat ik me niet aan mijn plannen kan houden o.i.d. Het betekent dat ik flexibel ben en naar mijn gevoel luister wanneer ik een nieuw boek uit de kast ga kiezen.

Daarbij ben ik ook nog erg gevoelig voor fasen. Het ene moment lees ik de ene contemporary na de andere en het andere moment moet ik er niet aan denken om boeken te lezen waar niet minstens drie draken, een sirene en de reïncarnatie van een Griekse God in voorkomen.

Het is echter lastig om onderscheid te maken tussen een fase en een verandering van smaak in boeken. Daarom heb ik een paar tekenen op een rijtje gezet die erop kunnen wijzen dat je smaak veranderd. Ik ben benieuwd of jij jezelf hierin herkent.

tekenen dat je smaak veranderd craving pages

Overdreven focus op je oude, vertrouwde lievelingsgenre

Je ‘lievelingsgenre’ en jij hebben al veel met elkaar meegemaakt. Boeken zijn niet alleen een bron van vermaak maar ook een gereedschap dat je kan helpen jezelf beter te leren kennen en ontwikkelen. En het is vertrouwd. Je kent de tropes, de formules en kunt van 99% van alle boeken die je leest het einde voorspellen nog voor je het eerste hoofdstuk uit hebt.

Het is vertrouwd en comfortabel en je wilt je misschien niet wagen aan iets nieuws waardoor je je begraaft in je lievelingsgenre in de hoop de liefde opnieuw aan te wakkeren.

Stemmingswisseleningen

Je bent eindelijk begonnen in een boek waar je al bijna twee jaar op hebt gewacht en toch lukt het je niet om je enthousiasme vast te houden. Je komt niet verder dan bladzijde twaalf zonder je af te vragen of een boek uit een ander genre je wél vanaf de eerste bladzijden zou hebben geïntrigeerd.

Je verwisselt het ene boek voor het andere en zo maar door om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat je helemaal nergens zin in hebt.

Niet waar; je hebt waarschijnlijk gewoon zin in iets nieuws. Verandering van spijs and all that jazz.

Dingen waar je vroeger over fangirlde (of fanboyde) doen je nog maar weinig tegenwoordig

Liefdesdriehoeken? Ja graag!

Rebelse tieners die in hun uppie overheden omver werpen? Geef het me nu!

Grijze muisjes die eigenlijk megasterke magische gaven bezitten? Ik heb het nodig!

Draken, vampiers een weerwolen? Hoe meer hoe beter!

Iedereen heeft van die tropes waar ze helemaal verslaafd aan zijn. Zo heb ik een zwak voor boeken met piraten, love-to-hate romances en verhalen met nerdy hoofdpersonen. Zodra een van jouw lievelingstropes je het gevoel geeft dat je in een leessleur zit kan dit erop wijzen dat je smaak aan het veranderen is.

Je bent minder zuinig op je oude favorieten

Als je smaak veranderd is het soms alsof je een compleet andere kijk krijgt op boeken die je vroeger als ‘favoriet’ zou bestempelen.

Vroeger was ik bijvoorbeeld een enorme Twi-hard, maar nu staan mijn ooit zo gekoesterde boeken in de boekenkast op de ‘rommelkamer’. Ondanks de mooie herinneringen hebben ze hun plaatsje in de ‘speciale boekenkast’ af moeten staan aan nieuwe lievelingsboeken.

Hetzelfd overkwam nieuwe favorieten: boeken van Cassandra Clare, mijn Divergent-trilogie van Veronica Roth, de Selectie-reeks van Kiera Cass. En mijn huidige favorieten wacht ongetwijfeld ooit hetzelfde lot.

Wat overigens niet betekent dat ik niet langer enorm dankbaar ben voor wat deze oude favorieten ooit voor me betekend hebben.

Je voelt een onweerstaanbare aantrekkingskracht bij compleet andere afdelingen van de boekhande / biblotheek

Als je helemaak verknocht bent aan een genre is het niet meer dan normaal dat je daar onmiddellijk naar toe getokken wordt wanneer je een boekhandel of bibliotheek binnenwandelt.

Een heel duidelijk teken dat je smaak mogelijk aan het veranderen is is wanneer andere afdelingen je lokken zoals de zang van een sirene zeemannen aantrekt.

Goed nieuws!

Zelf merk ik dat ik de laatste maanden veel meer feelgood boeken lees en luister dan vroeger. Terwijl ik mezelf eigenlijk altijd meer als een fantasy/sci-fi meisje heb beschouwd.

Maar weet je wat het is: je hoeft jezelf helemaal geen leestype-label op te plakken. En het maakt dus helemaal niet uit wat je leest en of je smaak veranderd. Lees wat je leuk vind, wanneer je het leuk vind en geniet. Zo blijft lezen immers leuk.

Wat is een van jouw favoriete boeken waarvan je oorspronkelijk dacht dat het compleet uit je comfort zone lag?

2 thoughts on “Tekenen dat je smaak veranderd

  1. Ik heb vroeger jarenlang in fases gelezen. Maandenlang enkel thrillers, vervolgens romans, dan weer een ander genre. De laatste jaren wissel ik veel meer af en lijk ik vooral te grijpen naar wat me op dat moment aanspreekt. Ik merk echter ook dat mijn smaak heel erg veranderd is tegenover vroeger. waar ik het vroeger heerlijk vond om boeken als De wereld van Sofie te lezen, of De kleurenvanger van Peter Verhelst, … spreken die boeken me nu totaal niet meer aan. Nu wil ik echt ontspanning en dat vind ik het meeste in fantasyboeken, ontspannende chicklits of thrillers. Ik kan zo niet meteen een titel bedenken van een boek waarvan ik dacht dat het niet mijn ding zou zijn om dan vervolgens te ontdekken dat ik het super vond. Ze gaan er echter wel zijn hoor. daar ben ik van overtuigd. Jammer dat dat slechte geheugen van me niet wil meewerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.