To Be Honest van Maggie Ann Martin

27 mei 2019

To Be Honest van Maggie Ann Martin

27 mei 2019
To be honest van Maggie Ann Martin cover craving pages
Publisher:
Published: 8/21/2018
Format: Hardcover
Savannah is dreading being home alone with her overbearing mother after her sister goes off to college. But if she can just get through senior year, she'll be able to escape to college, too. What she doesn't count on is that her mother's obsession with weight has only grown deeper since her appearance on an extreme weight-loss show, and now Savvy's mom is pressuring her even harder to be constantly mindful of what she eats.…

De laatste tijd is er een prachtige ontwikkeling gaande in de wereld van YA boeken. Hoofdpersonen zijn niet langer perfecte Mary Sue's (of de mannelijke equivalent daarvan) met perfecte huid, glanzend haar en maatje nul. Ik ben groot fan van de bodypositivity beweging ook al heb ik nog niet zo zeer een vat op de mindset die daarbij hoort. 

Daarom vind ik het zo belangrijk dat boeken zoals To Be Honest van Maggie Ann Martin inspelen op diversiteit. Niet alleen op basis van religie, etniciteit of seksuele geaardheid, maar ook op subtielere manieren zoals het introduceren van een hoofdpersoon met vlees op haar botten.

To be honest van maggie ann martin craving pages

Mijn feels...

Savannahs moeder is beroemd geworden als realityster dankzij haar deelname aan een programma over afvallen. Nu haar moeder strak in haar velletje zit wil ze niets liever dan haar nieuwe levensstijl opdringen aan haar dochter. Maar Savannah ligt er niet wakker van dat ze een beetje meer weegt, en grote maten kleding draagt dan haar moeder en zus. Ze zit prima in haar vel en is zelfs bezig een klein beetje verliefd te worden op een hele leuke jongen. Haar moeder laat het er echter niet bij zitten en zet alles op alles om Savannah ervan te overtuigen dat ze gelukkiger zou zijn met een maatje minder.

Vanaf het begin van het boek vond ik Savannah een erg tof personage. Ja, ze heeft een maatje meer, maar ze zit prima in haar vel. Ze heeft leuke vrienden en een lieve zus en een oogje op een wel heel erg leuke jongen. Ze is ook een erg sterk personage, want terwijl haar moeder haar zelfvertrouwen continue ondermijnt blijft ze volhouden dat ze tevreden en gelukkig is met haar eigen lijf. Dat vind ik heel erg knap.

De personages rondom Savannah hebben helaas wat minder indruk gemaakt. Hoewel Savannah en haar moeder worden neergezet als zeer complete personages, vond ik de overige personages nogal oppervlakkig. Ik heb niet het gevoel dat ik hen echt goed heb leren kennen en zou ze waarschijnlijk niet eens herkennen als ze zouden figureren in een ander boek.

De schrijfstijl vond ik verder wel heel erg tof. Er zaten heerlijke humoristische en romantische situaties in het boek, maar ook de nodige drama. Met name dus tussen Savannah en haar moeder. Naarmate het verhaal vorderde kreeg het steeds meer lagen. Ik vond het erg indrukwekkend om deze ontwikkelingen te volgen. Savannah groeit enorm als personage tijdens het boek, maar ze heeft ook een positieve invloed op de mensen rondom haar en dat sprak me heel erg aan. Hierdoor lag de nadruk in het boek minder op het feit dat Savannah een dik personage is, maar des te meer over wie zij is van binnen. Dat vind ik een heel tof aspect van dit boek.

Audioboek review 🎧

 

De audioversie van het boek wordt voorgelezen door Eileen Stevens. Ik denk dat zij momenteel een van mijn favoriete voorlezers is. Ze heeft een hele aangename, zachte stem waar ze heel veel gevoel in kan leggen. Dat maakt het zo gemakkelijk om te vergeten dat deze stem niet van Savannah zelf is. Vooral de stukjes waarin Savannah heel kwetsbaar is kwamen heel goed over omdat Eileen Stevens haar stem heel breekbaar wist te maken. Door haar acteerprestaties kwam dit boek echt tot leven en ik had het dan ook in een recordtijd uit. Ik moest gewoon weten hoe het verder ging.

Fijn om te weten...

  • Het boek is uitgegeven door Swoon Reads; een Wattpad-achtig platform waar lezers bepalen welke manuscripten het verdienen om gepubliceerd te worden.
  • Hoewel het boek een hele mooie bodypositive boodschap heeft bevat het ook fatshaming.
  • De verteller van het audioboek sprak eerder ook Dumplin' van Julie Murphy in.
  • Ook een boek rondom bodypositivity.
  • Laat je niet misleiden door de luchtige intro van het boek.
  • Het wordt namelijk erg diep.

Welke boeken rondom bodypositivity vind jij belangrijk?

No Comments

Leave a Reply

Rate this review:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wat ik nu lees...

Recente reviews

Nocturna van maya motayne cover craving pages

Nocturna van Maya Motayne

Author:

Wat een aangename verrassing was het toen vorige week opeens het boek Nocturna werd bezorgd. Ik had het boek al her en der voorbij zien komen op socia

Sorcery of thorns van Margaret Rogerson cover craving pages

Blogtober dag 13: Sorcery of Thorns van Margaret Rogerson

Dit boek werd onder mijn aandacht gebracht toen ik middenin een contemporary-fase zat. Ik schreef het boek daarom al af voordat ik überhaupt wist waar

city of ghosts van victoria schwab cover craving pages

Blogtober Dag 6: City of Ghosts van Victoria Schwab

De maand oktober is door een aantal van mijn favoriete bookstagrammers omgedoopt tot ‘Blogtober’. Voor elke dag van de maand hebben zij een prompt ver

Nog meer recensies

Mijn boeken

Wordcount tracker: Ontredderd versie 1.0

Intussen werk ik hard aan mijn volgende boek. Volg hier mijn vooruitgang.

35,311 / 80,000
×