Stepsister van Jennifer Donnelly

17 juni 2019 No Comments

Stepsister van Jennifer Donnelly

17 juni 2019 No Comments
stepsister jennifer donnelly cover craving pages
Publisher:
Title:
Published: 5/15/2019
Format: Paperback
'In an ancient city by the sea, three sisters - a maiden, a mother, and a crone - are drawing maps by candlelight. Sombre, with piercing grey eyes, they are the three Fates, and every map is a human life . . .' Stepsister takes up where Cinderella's tale ends. We meet Isabelle, the younger of Cinderella's two stepsisters. Ella is considered beautiful; stepsister Isabelle is not. Isabelle is fearless, brave, and strong-willed. She fences…

Ondanks het gemak van online shoppen gaat er wat mij betreft niets boven een bezoekje aan de échte boekhandel. Vooral wanneer de boekhandel in kwestie bovenop de laatste trends in YA boeken zit. Zo kom ik bijvoorbeeld bij de Rijks regelmatig nieuwe boeken tegen waarvan ik niet eens wist dat ze eraan zaten te komen en trust me dat is best zeldzaam.

Zo kwam ik onlangs ook het boek Stepsister van Jennifer Donnelly tegen tussen de Engelstalige boeken. Ik werd er meteen door aangetrokken, maar omdat ik in het verleden niet zo'n fan was van Jennifer Donnelly's boeken twijfelde ik en liep ik uiteindelijk met lege handen de winkel weer uit. Gelukkig motiveerde mijn reading challenge van juni me alsnog om het boek te kopen want wat is dit een fantastische hervertelling.

Stepsister van jennifer donnelly craving pages

Mijn feels

De laatste tijd verschijnen er steeds meer hertellingen vanuit het perspectief van de bad guys en persoonlijk vind ik dat een fantastische ontwikkeling. Ik vind schurken vaak veel boeiender dan helden. Toch was ik nooit echt geïnteresseerd in de lelijke stiefzusjes van Assepoester.

Stepsister gaat over Isabelle, de jongste stiefzus van (Cinder)Ella. Het verhaal begint waar het sprookje eindigt; met twee zussen wiens voeten ernstig zijn verminkt om in een muiltje te passen door de blinde ambitie van hun moeder. Nu Assepoester haar en-ze-leefden-nog-lang-en-gelukkig heeft verspreiden de verhalen over hoe de zusjes en hun moeder de nieuwe koningin behandelden zich als een razend vuurtje. De vrouwen worden uitgekotst door hun dorpsgenoten, gepest en belachelijk gemaakt. Verdiende loon, zou je wellicht denken... tot je Isabelle beter leert kennen en ontdekt waarom ze Ella zo treiterde.

Toen ik begon met lezen twijfelde ik eerst even of het wel degelijk een hervertelling van Assepoester was. Het verhaal begon namelijk erg vaag; met een groep vrouwen die kaarten tekenden en een mysterieuze, flamboyante jongeman die een kaart van hen jatte. Wat bleek: deze jongeman is Chance ofwel 'toeval' en de dames zijn the Fates en tekenen het lot van mensen uit op een plattegrond van hun leven.

De jongen jat de kaart van Isabelle omdat hij vind dat het meisje ook een happily ever after verdiend en sluit een weddenschap af met de dames van het lot dat hij Isabelle kan behoeden voor een ramp. Als het hem niet lukt zal toeval zich nooit meer bemoeien met het lot.

Door deze aanvulling op het originele sprookje krijgt Isabelle's verlossing opeens een dringende deadline wat het verhaal net die extra Oompf geeft waar ik zo van hou. Het is een race tegen de klok en dat heeft op mij ook altijd het effect dat ik het boek zo snel mogelijk uit wil lezen. Alsof ik daardoor ook bijdraag aan het succes of falen van de protagonist. Heerlijk!

De personages zijn zo uniek en goed uitgewerkt. Op subtiele wijze zitten er zo'n prachtige boodschappen in dit boek. Over bodypositivity, feminisme, mental health en de levenslange nasleep die een lelijke opmerking kan hebben op de tere ziel van een kind.

Wat mij heel erg verbaasde was het feit dat ik zo snel omsloeg wat mijn gevoelens tegenover Isabelle betrof. Ik was vastberaden om haar te blijven haten gedurende het boek omdat zij een pester was. En als iemand die zelf is gepest heb ik weinig tolerantie voor mensen die pesten. Maar haar achtergrondverhaal en motivatie waren zo indrukwekkend dat ik een zeker begrip voor haar kreeg, en dat maakte dat ik uiteindelijk zelfs voor haar kon hopen op een goede afloop.

Wat een spannend boek. Wat een fantastische personages. Wat ben ik blij dat ik dit boek heb gescoord.

Fijn om te weten...

  • Dit is alles behalve een prinsessenverhaal
  • De samenvatting doet wellicht vermoeden dat het verhaal een luchtig verhaal is over vergiffenis en verbetering
  • Maar er zitten ook een dikke laag politiek in
  • En oorlog!
  • En romantiek
  • En vriendschap
  • En een flamboyante, rijke jongeman die mij deed denken aan Klaus Hargreeves uit The Umbrella Academy

Wie is jouw favoriete sprookjesfiguur?

No Comments

Leave a Reply

Rate this review:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wat ik nu lees...

Recente reviews

The cruel prince van holly black cover craving pages

The Cruel Prince van Holly Black

Author:

Ik ben geen fan van boeken die enorm worden gehypet. Onbewust lees ik dergelijke boeken eigenlijk nauwelijks omdat ik in het verleden te vaak teleurge

The accidental beauty queen van teri wilson cover craving pages

The Accidental Beauty Queen van Teri Wilson

Author:

Ik heb weinig op met Beauty Pageants. Ik vond het nog wel leuk toen Sandra Bullock als undercover agente Gracie Hart meedeed aan de Miss USA verki

Tuck everlasting van natalie babbitt cover craving pages

Tuck Everlasting van Natalie Babbitt

Hoewel ik meestal eerst een boek lees voordat ik naar de verfilming kijk wist ik op het moment dat de filmversie van Tuck Everlasting uitkwam niet ee

Categoriën

Nog meer recensies

Mijn boeken

Wordcount tracker: Ontredderd versie 1.0

Intussen werk ik hard aan mijn volgende boek. Volg hier mijn vooruitgang.

23,645 / 80,000
×