Real Friends van Shannon Hale

18 februari 2019

Real Friends van Shannon Hale

18 februari 2019
Real friends van Shannon Hale cover craving pages
Author:
Publisher:
Published: 5/2/2017
Format: Hardcover
When best friends are not forever . . . Shannon and Adrienne have been best friends ever since they were little. But one day, Adrienne starts hanging out with Jen, the most popular girl in class and the leader of a circle of friends called The Group. Everyone in The Group wants to be Jen's #1, and some girls would do anything to stay on top . . . even if it means bullying others.…

Shannon Hale is een bekende auteur met verschillende mooie boeken op haar naam. Wat ik echter niet wist was dat ze ook een autobiografie heeft gemaakt... in de vorm van een graphic novel! Ik kwam het boek tegen op de abonnementsdienst Scribd en liet alles vallen om het te lezen omdat er iets was in dit boek wat als een magneet op mij werkte. Ik ben heel blij dat ik mijn instinct heb gevolgd. 

Heb je wel eens het gevoel (gehad) dat je er niet helemaal bij hoorde? Of dat je ‘anders’ bent dan anderen? Heb je je wel eens eenzaam gevoeld terwijl je omringd was door vrienden? Dan wil je dit boek écht lezen.

Real Friends van shannon hale craving pages

MIJN FEELS...

Als klein meisje hoorde ik heel vaak volwassenen zeggen dat ik moest genieten van het kind zijn. Ik vond dat echt een enorme k*topmerking omdat mijn kinderjaren niet bepaald fijn waren. Op de basisschool werd ik niet gepest (dat begon pas op de middelbare), maar toch vond ik het vaak geen fijne tijd. Als je me vraagt om me nader toe te lichten dan raad ik je aan dit boek te lezen want man-oh-man dit boek heeft mij gezien mensen.

Natuurlijk weet ik dat dit verhaal gaat over de jeugd van auteur Shannon Hale, maar het las als een flashback naar mijn eigen tijd op de basisschool. Kleine Shannon heeft een vriendin waarmee ze alles doet. Elke dag brengen de meisjes samen door en het leven is goed... tot ze heel aprupt uit elkaar groeien wanneer Adrienne nieuwe vriendinnetjes maakt.

Oh de pijn van het buitenbeetje zijn. Ik ken hem zo goed. Dit boek maakt pijnlijk duidelijk hoe het is om een meisje te zijn. Het is zoveel moeilijker dan veel mensen denken. Er zijn regeltjes, rangorden, er is zelfs politiek in een vriendengroepje. Ik haatte het! En dit boek laat het zo goed zien.

Ik vermoed dat heel veel meisjes zichzelf herkennen in dit boek omdat ik vermoed dat ieder meisje zich wel eens heeft gevoeld als Shannon. Wat dit boek echt supersterk maakt in mijn ogen is de manier waarop het laat zien hoe pesten verschillende vormen aan kan nemen en welk effect het kan hebben op lichaam en mentaliteit.

Echt als iemand me op dit moment de macht zou geven om een boek op de toegetane leeslijst te smokkelen dan zou ik deze graphic novel toevoegen. Dit boek zou verplichte leeskost moeten zijn op iedere basisschool. Eigenlijk zou ik dit boek zes van de vijf sterren willen geven. Zoveel liefde heb ik ervoor.

FIJN OM TE WETEN...

 • Om te beginnen een triggerwarning: het boek bevat pesten
 • Niet als in uitgescholden worden of klappen krijgen
 • Maar slecht verhulde beledigingen en buitengesloten worden
 • Het verhaal speelt zich voornamelijk af op school
 • Maar thuis vind Shannon ook geen rust
 • Goede representatie van de mentale gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan n.a.v. pesten
 • Lees het
 • Serieus
 • Het is het beste ooit

Heb jij wel eens een autobiografie in graphic novel vorm gelezen?

1 Comment

 • Annabel 18 februari 2019 at 10:24

  Dit klinkt wel heel erg goed! ik ga hem zeker op mijn TBR zetten. Ik ben inderdaad ook altijd een buitenbeentje geweest.

 • Leave a Reply

  Rate this review:

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Wat ik nu lees...

  Recente reviews

  het einde van elle kennedy cover craving pages

  Het Einde van Elle Kennedy

  Author:

  Er zijn van die auteurs die een spontaan gilletje van blijdschap aan je ontlokken wanneer er een boek van hen verschijnt. Elle Kennedy is zeker zo'n a

  de kleine bakkerij aan het strand van jenny colgan cover craving pages

  De Kleine Bakkerij aan het Strand van Jenny Colgan

  Author:

  Toen ik een poosje geleden het persbericht ontving over de verschijning van De Kleine Bakkerij aan het Strand van Jenny Colgan was ik onmiddellijk e

  het koninkrijk van jess rothenberg cover craving pages

  Het Koninkrijk van Jess Rothenberg

  Het was wel even een bijzonder moment toen het recensie-exemplaar van Het Koninkrijk bij mij op de mat viel. Toen ik namelijk net begon met bloggen

  Nog meer recensies

  Mijn boeken

  Wordcount tracker: Ontredderd versie 1.0

  Intussen werk ik hard aan mijn volgende boek. Volg hier mijn vooruitgang.

  35,311 / 80,000
  ×